Raporlar > "Türkiye' de Yaşam Tarzları ve Trendler" araştırması

‘Kentli modern’, Kürtçeye ve türbana uzak
 

Türkiye’yi 5 toplumsal gruba ayıran ‘Yaşam Tarzları ve Trendler’ araştırması, güncel konulara toplumun farklı kesimlerinin bakışını ortaya koydu. Buna göre, ‘kentli modern’ sosyal demokratları, ‘kentli gelenekçiler’ ve ‘kırsal statükocular’ AKP tabanını temsil ediyor

Ipsos KMG’nin “Türkiye’de Yaşam Tarzları ve Trendler” araştırmasının sonuçlarına göre oluşturduğu 5 toplumsal grup arasında demokratik açılıma en düşük destek kentli ve modern gruptan geldi. AKP’ye en yakın gruplardan biri olan ‘kentli gelenekçiler’ ise bu konuda CHP’li ‘kentli modernlerle’ hemfikir oldu. Bilgi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Halil Nalçaoğlu’nun yönetiminde yapılan araştırma, açılımın en büyük destekçisinin ‘kırsal statükocular’ olduğunu ortaya koydu.
Ipsos KMG CEO’su Vural Çakır’ın verdiği bilgiye göre 34 ilde, 16 bine yakın örneklemle yapılan araştırma Türkiye’de yaşayanları, ‘kentli modernler’, ‘kentli gelenekçiler’, ‘kırsal statükocular’, ‘kırsal kayıtsızlar’ ve ‘tutunamayan yurttaşlar’ olarak 5 gruba ayırıyor. Nalçaoğlu, bu gruplardan kentli gelenekçilerle kırsal statükocuların AKP’nin, kentli modernlerin ise CHP’nin tabanı olduğunu tahmin ettiğini söyledi.
Ekonomik kaygılar artıyor
Doç. Dr. Halil Nalçaoğlu da şunları söyledi:
 “Toplum siyasi görüş açısından ayrışsa da ekonomik kaygılar artıyor. Emeklilik endişesi 2005’ten bu yana yüzde 47’den yüzde 51’e, ailenin geleceğine dair endişe ise aynı dönemde yüzde 55’ten yüzde 62’ye yükseldi.” Araştırmanın bazı sonuçları şöyle:
-  “Dini inanç hayatıma yön veriyor” diyenler 2005’te yüzde 67 iken, 2007’de yüzde 72, 2009’da ise yüzde 66 oldu. 
-  “Askerler bağımsızlığımızın ve toplumsal düzenin güvencesi” düşüncesine “Katılıyorum” diyenlerin oranı yüzde 85 oldu. Bu oran 2005’te yüzde 92, 2007’de ise yüzde 91’di.

 

Açılıma destek yüzde 30
Araştırmaya göre Türkiye’de yaşayanların yüzde 30’u demokratik açılıma, yüzde 21’i de Kürtçe eğitime destek veriyor.

Türkiye’nin yükselen yeni orta sınıfı diye tanımlanan kentli gelenekçiler, geleneksel değerlere bağlılıklarıyla dikkat çekiyor. Ekonomik ve sosyal gidişten fazlaca memnun değiller ve demokratik açılıma destek vermiyorlar. Bu grubun AKP’nin tabanını oluşturan gruplardan biri olduğu tahmin ediliyor.


AKP’nin tabanının bir parçası olduğu tahmin edilen kırsal statükocular, ekonomik ve sosyal gidişattan en memnun grup.

CHP’nin tabanı olduğu tahmin edilen kentli modernler, Marmara ve Ege’de yaşıyor, gazete okuma, internet ve kredi kartı oranı yüksek.

Türkiye’yi ilgilendiren konularda suya sabuna dokunmayı sevmeyen kırsal kayıtsızlar, sorulara ya nötr yanıt verdi ya da muhalefet etti.

Ağırlıklı olarak Kürtlerden oluşan tutunamayan yurttaşlar, başka ülke veya başka şehirde yaşama eğilimi en yüksek grup.

Milliyet, 17.01.2010

Konu ile ilgili sayfalar...
10/7/2016 - Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün 2016 raporuna göre Türkiye, çalışmayan ve okumayan genç nüfus sıralamasında ilk sırada...
6/3/2016 - ABD'den 'Terörizm 2015 raporu': Dünyada düştü Türkiye'de arttı ...
3/7/2016 - Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'nde 145 ülke arasında 130'uncu sırada...
2/20/2016 - UNESCO’nun raporuna göre, dünyanın yüzde 40'ı anadilde eğitim görmüyor ...
1/27/2016 - Freedom House raporunda Türkiye internet özgürlüğünde Etiyopya ve Tayland'la aynı ligde!...
Bütün başlıklar için tıklayınız