Raporlar > Dünyanın insan hakları karnesi

Dünyanın insan hakları karnesi

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü Human Rights Watch 2009 raporunu açıkladı. Örgüt raporunda, dünya çapındaki insan hakları ihlallerine karşı tüm ülkeleri işbirliği yapmaya çağırdı.

Human Right Watch 2009 yılı raporunda, şu günlerde insan haklarını engellemeye çalışan bazı güçlerin başarılı bir biçimde örgütlendiklerini belirterek, bu durumu ABD'nin insan hakları konusunda inandırıcılığını kaybetmiş olmasına bağladı. Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü Başkanı Kenneth Roth, insan hakları karşıtlarının şu sıralarda uluslararası arenada insan hakları konularını yoğun bir biçimde tartışmaya açtıklarına dikkat çekti. Bu nedenle BM’in ve BM’e bağlı İnsan Hakları Konseyi’nin çalışmalarının engellendiğini belirten Kenneth Roth, otoriter rejimle yönetilen hükümetlerin başka uluslararası kuruluşlarda insan hakları ihlalalerinin soruşturulmasını ya da kınanmasını engellediklerini savundu.

İhlallere göz yumuluyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü Başkanı Kenneth Roth, bunun ardında ‘birçok demokratik ülkenin ya bazı durumlara göz yummasının, ya da insan haklarını savunmada pek istekli davranmamasının' yattığına işaret ediyor. İnsan Hakları Örgütü, ABD’nin ileri sürülen bu gerekçelere fazla tepki göstermediğini, bunun da geçtiğimiz yıllarda terörizmle mücadele adına ABD’nin bizzat kendisinin insan hakları ihlallerine sebep olması ile ilişkili olduğunu bildirdi. Diğer yandan ABD’nin etkili ve çok taraflı diplomatik ilişkilerden kaçınmasının, tek başına girişimlerde bulunmasının da insan hakları ihlallerinde etkili olduğu vurgulandı.

Obama'dan talepler

Human Right Watch, yeni ABD Başkanı Barack Obama’dan, insan hakları konusunu iç, dış ve güvenlik politikalarının merkezine yerleştirmesini de talep etti. İnsan Hakları Örgütü, ABD'nin sadece bu yolla Bush döneminin son derece yıkıcı etkileri olan mirası ile hesaplaşabileceğini ve insan haklarının geliştirilmesinde yeniden liderlik rolünü üstlenebileceğini belirtti.

Çin'e eleştiri

Human Right Watch, Çin hükümetine yönelttiği eleştiride de, ülkede insan haklarının iyileştirilmesi için yeterli girişimde bulunmadığını söyledi. Kuruluş, Pekin’in Olimpiyat Komitesi’ne verdiği sözü tutmayarak, vatandaşlarının özgürlüklerini daha da kısıtladığını belirtti. Human Rights Watch, Çin’in Tibet politikalarını da eleştirerek, 2008 yılının Mart ayında Tibet'in başkenti Lhasa’da başgösteren bir ayaklanmanın askeri güç kullanılarak bastırıldığı hatırlattı.

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü insan hakları 2009 raporunda, dünya üzerinde dini gerekçelerle yaklaşık 5 milyon kişinin mülteci konumuna düştüğüne dikkat çekti. Raporda Irak sınırları içinde 2 milyon 800.000 kişinin yer değiştirmek zorunda kaldığı, iki milyon kadar Iraklı’nın da yurtdışına çıkmak zorunda bırakıldığı belirtildi. Sivil halkın sürekli olarak Sünni ve Şii milislerin saldırısına uğradığına da değinildi.

Irak'ta işkence iddiası

Amerikalı ve Iraklı askerlerin sivil halka çoğunlukla zarar verdiğine de atıfta bulunulurken, Irak cezaevlerinde yatan 24.000 tutukluya işkence uygulamasının da devam ettiği yönünde bilgiler alındığı kaydedildi. Sadece Amerikan Ordusu’nun elinde 17.000 tutuklu bulunduğu, bunların çoğunun haklarında somut bir suçlama olmadan cezaevinde yattıkları vurgulandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, kadınlara karşı milislerin, direnişçilerin, polis ve askerlerin sürekli şiddet uygulamasını da kınadı. Irak’ta özellikle direnişçi grupların siyesetçilere, makam sahiplerine, gazetecilere ve kadın hakları savunucularına uyguladığı şiddet eylemleri, raporda yeraldı.

dw-world.de, 15.01.09

 

Konu ile ilgili sayfalar...
10/7/2016 - Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün 2016 raporuna göre Türkiye, çalışmayan ve okumayan genç nüfus sıralamasında ilk sırada...
6/3/2016 - ABD'den 'Terörizm 2015 raporu': Dünyada düştü Türkiye'de arttı ...
3/7/2016 - Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'nde 145 ülke arasında 130'uncu sırada...
2/20/2016 - UNESCO’nun raporuna göre, dünyanın yüzde 40'ı anadilde eğitim görmüyor ...
1/27/2016 - Freedom House raporunda Türkiye internet özgürlüğünde Etiyopya ve Tayland'la aynı ligde!...
Bütün başlıklar için tıklayınız