Raporlar > Bilgi Toplumu Ajansı bekliyor, Türkiye geriliyor

Bilgi Toplumu Ajansı bekliyor, Türkiye geriliyor

Bilgi Toplumu Ajansı'nın kurulması beklenirken, Türkiye bilgi teknolojisi dünyasında alt sıralara inmeye başladı. E-devlet'te Arap ülkelerinin bile gerisinde kalan Türkiye, rekabet endeksinde de sekiz sıra birden geriledi

Birleşmiş Milletler’in 2008 yılı e-devlet hazırlık endeksinde 16 sıra birden gerileyerek 76'ncı sıraya düşen Türkiye, IT rekabeti konusunda da sekiz sıra birden geriledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın olaya el koymasıyla hazırlanan “e-devlet ve Bilgi Toplumu” kanun tasarısı ise henüz beklemede. Bilgi Toplumu Ajansı kurulmasına yönelik ibareler içeren kanun taslağı gerekli bakanlıkların görüşüne de sunuldu.
2009 IT Sektörü Rekabet Analizi Araştırması’na göre, Türkiye bir önceki yıla göre sekiz basamak gerileyerek bu yıl 46’ncı sırada yer aldı. Toplamda 100 üzerinden 33.8 puan alan Türkiye, alt kategoriler bazında en yüksek puanı 75.9 puanla genel iş ortamı kategorisinden, en düşük puanı ise 3.5 puanla Ar&Ge ortamının geliştirilmesi kategorisinden elde etti.
Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından Business Software Alliance’ın (BSA) sponsorluğunda bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen araştırma, Türkiye’nin  de aralarında bulunduğu 66 ülkenin bilgi teknolojileri (IT) pazarlarını değerlendirip karşılaştırarak, bu ülkelerin IT sektörünün rekabetçiliği konusuna verdikleri destek düzeyini belirliyor.
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye ülke bazında en yüksek puanları 75.9 puanla genel iş ortamı kategorisinden, 61 puanla da yasal ortam kategorisinden aldı.
IT sektörünün gelişiminin desteklenmesi kategorisinde 54.4 puan alan Türkiye, insan kaynakları kategorisinde ise 34.4 puanda kaldı. Türkiye’nin geliştirmesi gereken alanlar arasında kategorileri 20.7 puan aldığı IT altyapısı ve 3.5 puan aldığı Ar&Ge geliştirme kategorileri yer alıyor.
Doğu Avrupa ve Ortadoğu bölgelerindeki ülkeler arasında toplamda en yüksek puanı alan ilk beş ülke İsrail, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovenya oldu.

Durumu etkileyen altı faktör
Economist Intelligence Unit’e göre, IT sektörü için sağlam bir ortam yaratılmasında altı faktör bir arada rol oynuyor: Yüksek sayıda kalifiye çalışan, yenilikçilik-sever toplum kültürü, dünya standartlarında, birinci sınıf teknoloji altyapısı, fikri mülkiyet haklarını koruyan, güçlü, yasal düzenlemeler, tutarlı, açık ve rekabetçi ekonomi, teknolojiyi desteklemek ile pazar dinamiklerinin çalışmasına olanak sağlamak arasında doğru dengeyi sağlayan bir hükümet liderliği.
Bu altı rekabeti destekleyici faktör açısından yüksek performans gösteren ülkeler genel olarak güçlü IT sektörlerinin olduğu ülkeler.
Araştırma, hükümetlerin ülkelerindeki IT sektörünü desteklemedeki güçlü ve zayıf yanlarını değerlendirerek, zayıf yanlarını düzeltmelerine yarayacak bir yol haritası oluşturmak için gerçekleştirdi.

Taraf, 27.09.09

Su yok, kanalizasyon yok, internet var

Muş'un Malazgirt ilçesine 5 kilometre uzaklıktaki Mezra köyü sakinleri, yıllardır yaşanan içme suyu ve kanalizasyon sorunlarına rağmen Valiliğin geçen yıl köye kurduğu çanak antenle uydu aracılığıyla internete kavuştu.

Muş Valiliği'nın geçen yıl köye kurduğu çanak antenle uydu aracılığıyla internetten yararlanan köylülerden Abdurrahman Turhan, “Daha önemli sorunumuz su ve kanalizasyon. Her gün su taşıyoruz. Bu yetmiyormuş gibi kanalizasyon sıkıntımız var. Elektrik de başlı başına bir sorun. Her şeyimiz tam gibi devlet bize bir de internet verdi. Göstermelik hizmet yerine temel ihtiyaçlarımızı karşılasınlar” dedi.

Malazgirt'in Mezra Köyü'ne, Muş Valiliği geçen yıl kurduğu çanak anten sayesinde uydu aracılığı ile internet hizmeti götürüldü. Ama köyün temel ihtiyacı olan su ve kanalizasyon sorunu hala çözümlenemedi. 50 haneli, 300 nüfuslu köyde özellikle kadın ve çocuklar evlerinin içme suyu ihtiyacını, köydeki çeşmeden eşeklerle taşıyarak karşılıyor. 46 yıl önce köye yapılan ilkokulda ise tuvalet yok. Mezra Köyü'ndeki bu ilkel yaşantı özellikle köylü kadınları çileden çıkartmış durumda. Özellikle su ve elektrik konularında şikayetleri olan kadınlardan Birgül Sönmez, “Bu çağda hala elde çamaşır yıkıyoruz. Dünyada çamaşırı elle yıkayan birkaç köyden biriyiz. Evlerimizde sular akmadığı içinde vaktimizin büyük bölümünü eşeklerle su taşımak için harcıyoruz. Artık biz de insan gibi yaşamak istiyoruz” diye konuştu.

Köyün eski muhtarlarından Abdurrahman Turhan ise göstermelik hizmet yapıldığını ileri sürerek, “Gerçek hizmet istiyoruz. Öncelikle temel ihtiyacımız olan su problemi çözülmeli. Bu kadar masraf edip hiç kimsenin işine yaramayan interneti bağlamakla hizmet gelmiş olmuyor. Kaç evde bilgisayar varki internet bağladılar. Bizim en büyük ihtiyacımız su ve okulun tuvalet problemidir. Çocuklar tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için öğretmeninden izin alıp evlerine geliyor” dedi.

Hürriyet, 27.09.09

Konu ile ilgili sayfalar...
10/7/2016 - Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün 2016 raporuna göre Türkiye, çalışmayan ve okumayan genç nüfus sıralamasında ilk sırada...
6/3/2016 - ABD'den 'Terörizm 2015 raporu': Dünyada düştü Türkiye'de arttı ...
3/7/2016 - Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'nde 145 ülke arasında 130'uncu sırada...
2/20/2016 - UNESCO’nun raporuna göre, dünyanın yüzde 40'ı anadilde eğitim görmüyor ...
1/27/2016 - Freedom House raporunda Türkiye internet özgürlüğünde Etiyopya ve Tayland'la aynı ligde!...
Bütün başlıklar için tıklayınız