Raporlar > Dünyada kadın-erkek eşitsizliği

Dünyada kadın-erkek eşitsizliği
Dünya Ekonomik Forumu'nun (DEF) kadın-erkek eşitliğine dair hazırladığı raporda, İzlanda kadın-erkek eşitsizliğinin en az görüldüğü ülke olarak son beş yıldır ilk sırada yer alıyor.

Yani bu ülkede kadınlar ekonomik ve siyasal yaşama tümüyle katılabiliyor, sağlık ve eğitim gibi hizmetlere en iyi şekilde erişebiliyor.

Listede İzlanda'yı diğer kuzey ülkeleri Finlandiya, Norveç ve İsveç takip ediyor.

Raporun incelediği 136 ülkenin 86'sında kadın-erkek ilişkilerinde az da olsa gelişme kaydedildiği, ancak "değişimin çok yavaş olduğu" kaydediliyor.

Türkiye'nin sıralamadaki yeri ise 120.

Genel fırsat eşitliği

İlk 10'da Avrupa'dan yedi ülke var. İngiltere 18, ABD 23. olmuş. Türkiye ise 137 ülke arasında 120. sırada. Hemen üstünde Etiyopya ve Ürdün, ardında ise Umman ve Nepal var.

Önde gelen sanayileşmiş ekonomileri temsil eden G20 ülkelerinden ilk 10'a girebilen yok. Hiçbir Ortadoğu ve Afrika ülkesi de ilk 10'a girememiş.

Listenin birincileri

1. İzlanda

2. Finlandiya

3. Norveç

4. İsveç

5. Filipinler

6. İrlanda

7. Yeni Zelanda

8. Danimarka

9. İsviçre

10. Nikaragua

Fark büyük Fark az Veri yok

Sağlık

Dünya Ekonomik Forumu'na göre eşitliğin en fazla sağlanabildiği alan bu; %96 oranında eşitlik var. Karşılaştırılan iki ana veri, ortalama sağlıklı ömür ve doğumda kız-erkek bebek oranı. Türkiye bu listede 59. sırada.

Genelde kadınların ortalama ömrü erkeklerinkinden birkaç yıl fazla oluyor. Ama Pakistan'da erkekler ortalama bir yıl daha uzun yaşıyor. Çin ve Hindistan, erkek bebek oranı daha fazla göründüğü için düşük puan almışlar.

Fark büyük Fark az Veri yok

Eğitim

Saadia Zahidi'ye göre cinsiyetler arasındaki fırsat uçurumuyla mücadelede "eğitim önemli bir faktör." Dünya Ekonomik Forumu'nun tahminine göre eğitimde %93 eşitlik var.

Zahidi ekliyor: "Avrupa ve Kuzey Amerika'da ilk ve orta eğitimde eşitlik yakalanalı yıllar oldu; yüksek öğrenimde ise erkekler aleyhine eşitsizlik var." Türkiye bu listede 104. sırada.

Fark büyük Fark az Veri yok

Ekonomi

İş dünyasında farklı tablolar var. Bazı ülkelerde kadınların iş gücüne katılımı yüksek olsa da, üst düzey yönetimde kadınlara pek rastlanmıyor. Örneğin Brezilya ve Çin'de.

Türkiye en kötü sonucu bu listede almış: 137 ülke arasında 127. sırada. Dünya Ekonomik Forumu'nun tahminine göre dünya ekonomisinde fırsat eşitliği oranı %60.

Fark büyük Fark az Veri yok

Siyaset

Örgüte göre dünyada fırsat eşitsizliği en çok siyasette belirgin. Saadia Zahidi'ye göre "Dünya genelinde... siyasette liderlik pozisyonlarının yalnızca %20 kadarında kadınlar var."

"Listenin ilk sıralarındaki İskandinav ülkeleri aradaki farkın yarıdan fazlasını kapatmış durumda. Katar ve Suudi Arabistan ise bu konuda en kötü durumda olan ülkeler." Türkiye sıralamada 103. görünüyor.

Fark büyük Fark az Veri yok

Sıfırla

Sıralama:

Puan:

Veri yok

Büyütmek için tıklayın

 

Avrupa

 

Kuzey Avrupa ülkeleri diğer ülkelere kıyasla kadın-erkek eşitliğinde daha ilerdeler. DEF bundaki önemli etkenlerden birinin iş ile aile yaşamı arasındaki dengeyi sağlama yönünde izlenen politikalar.

Güney Avrupa'da eğitime katılım konusundaki kadın-erkek eşitsizliği uzun yıllar önce giderilmeye başlandı. Fakat kadınların işgücüne katılımı hala erkeklere göre daha düşük.

Asya

 

Filipinler Asya'da kadın-erkek eşitliği konusunda en ileri ülke olarak öne çıkıyor. Bu durum eğitim ve sağlık alanındaki eşitsiliklerin giderilmesi sayesinde mümkün oldu. Filipinler'de kadınların ekonomik yaşama katılımı da yüksek.

Çin'in endeksteki yeri 69, Hindistan'ın ise 101.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika

 

Kadın-erkek eşitsizliğinin en fazla görüldüğü alanlar bu bölgede yoğunlaşıyor. Ancak bu bölgedeki manzara tek tip değil. Körfez ülkeleri kadınların eğitimine büyük yatırım yapıyor. Suudi Arabistan'da üniversite mezunu kadın sayısı erkeklerin sayısından daha fazla.

Yemen'de ise kadınların eğitim oranı çok düşük.

Peki sıralamalar neye göre yapılıyor?

Belli alanlara ilişkin veriler toplanarak bir endeks oluşturuluyor. 1 (%100) tam eşitliği, 0 (%0) ise eşitsizliği temsil ediyor. Sonra da ülkeler aldıkları puanlara göre sıralanıyor.

Orta ve Güney Amerika

 

Bu bölgede en iyi durumda olan ülkeler Nikaragua, Küba ve Ekvador. Üçü de dünya sıralamasında ilk 25'te yer alıyor. Brezilya ise 62. sırada.

Rapor yazarlarından Saadia Zahidi, "Bu bölge, sağlık ve eğitim alanındaki eşitsizlik yıllar önce giderilmiş olduğu için, ekonomik ve siyasal katılım bakımından da hızla yükselmeye hazır." dedi.

Kuzey Amerika

 

Kanada 20. ABD ise 23. sırada yer alıyor. Kanada kadınların eğitim alanındaki yeri bakımından iyi bir puana ulaşırken politika alanında daha düşük sırada.

ABD ise politika alanında Kanada'ya oranla daha kötü, sağlık ve ekonomik yaşam alanında daha iyi konumda bulunuyor.

Sahra-altı Afrika

 

Kadın-erkek eşitsizliğinin en fazla görüldüğü bölge burası. Çad ve Fildişi Sahilleri en alt sıralarda yer alıyor.

Fakat Afrika'nın güneyinde durum daha farklı; kadınların ekonomik ve siyasal yaşama katılımındaki gelişme sayesinde bu bölge ülkelerinin bazısı sıralamada ilk 30'a girmeyi başardı. Lesotho 16., Güney Afrika Cumhuriyeti 17., Mozambik ise 26. sırada yer alıyor.

BBCTurkish.com, 25.10.2013

Konu ile ilgili sayfalar...
10/7/2016 - Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün 2016 raporuna göre Türkiye, çalışmayan ve okumayan genç nüfus sıralamasında ilk sırada...
6/3/2016 - ABD'den 'Terörizm 2015 raporu': Dünyada düştü Türkiye'de arttı ...
3/7/2016 - Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'nde 145 ülke arasında 130'uncu sırada...
2/20/2016 - UNESCO’nun raporuna göre, dünyanın yüzde 40'ı anadilde eğitim görmüyor ...
1/27/2016 - Freedom House raporunda Türkiye internet özgürlüğünde Etiyopya ve Tayland'la aynı ligde!...
Bütün başlıklar için tıklayınız