Raporlar > En mutlu ülke Danimarka oldu

Ne mutlu Danimarkalıya!

Birleşmiş Milletler’in Mutluluk Raporu’nda Danimarka ilk sırayı aldı. İskandinav ülkelerinin ilk 5’te, Türkiye’nin 77. sırada yer aldığı rapora göre mutluluğun en belirleyici kriterleri demokrasi, özgürlük, güven, sosyal güvence, sivil toplum ve iş ortamı. 

‘Dört mevsimin yaşanabildiği ender ülkelerden biriyiz.” diyerek güneşe hasret kuzey ülkelerine acıyaduralım, Birleşmiş Milletler’in (BM) Kolombiya Üniversitesi’ne hazırlattığı ‘Dünya Mutluluk Raporu’nda (World Happiness Report) ilk sıraları İskandinavlar aldı. Danimarka birinci, Norveç ikinci, İsveç beşinci olurken; Türkiye, 156 ülke içinde 77. sırada yer aldı. Danimarka’nın ‘mutlu insanlar diyarı’ olması, bu ülkede yaşayanlar için hiç şaşırtıcı değildi.

Araştırmayı Gallup şirketi yaptı. 156 ülkeden 3 bin kişiye aile, eğitim, sağlık, hayattan beklenti, seçim özgürlüğü ve ekonomik durumla ilgili sorular yöneltildi. Bu kişilerden sorulara 0 ila 10 arası puan vermeleri istendi. Verilen cevaplara göre mutluluk tablosunun ilk 5’i Danimarka, Norveç, İsviçre, Hollanda ve İsveç olarak sıralandı. Listenin sonunda fakirliğin, savaşın ve kaosun hâkim olduğu ülkeler yer aldı. Danimarka’yı ‘en mutlu insanlar’ ülkesi kılan özelliklere değinmeden önce BM’nin ısrarla üzerinde durduğu Mutluluk Raporu’nun geçmişine ve ülkelerin neden mutluluğa önem verdiğine kısaca değinmekte fayda var.

Son yıllarda ‘mutluluk’ kavramı, uluslararası toplumun gündeminde üst sıralarda yer almaya başladı. BM, 2011’de kabul ettiği tasarı ile üye ülkelerden mutluluğun vatandaşlar arasında yayılmasını istedi. 2012’de BM ilk kez mutluluk konferansı düzenleyerek konunun ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu. Ülkeleri yöneten devlet başkanları ve başbakanlar, bugün artık, bazı toplumların diğerlerine göre neden daha mutlu olduğu ve daha mutlu bir toplum için neler yapılması gerektiği konusunda fikir alışverişinde bulunuyorlar, kafa yoruyorlar. Mutlu bireylerin yaşadığı ülkelerde sorunlar minimum düzeyde oluyor. İngiltere Başbakanı David Cameron, İngilizlerin mutluluk derecesini ortaya koymak için geniş çaplı araştırmalar yaptırırken, Amerika Birleşik Devletleri’nde Ulusal Bilim Akademisi mutluluk derecesinin artırılması için çaba harcıyor. Hollanda, Almanya, Fransa ve Japonya mutluluk raporunda çıkan sonuçları iyi analiz ederek gelecekte ülkelerinin hangi noktada olacağını hesaplıyor. Mutluluk araştırması yeni bir olgu değil. 1970’lerin başından itibaren Asya’nın küçük ülkesi Bhutan, düzenli olarak mutluluk araştırması yapıyor. Bu ülkede kişi başına düşen millî gelir yerine ortalama mutluluk düzeyi hesaplanıyor. Ülkenin gelişmesinde bu veriler kullanılıyor. Mutluluk kavramı anayasada da yer alıyor.

Peki, tam olarak mutluluk nedir ve nasıl ölçülür? Rapor hazırlanırken kısa vadeli mutluluklar dikkate alınmıyor. Mesela, üniversite diplomasını alırken veya nikâh masasında ‘evet’ derken yaşanan mutluluk gibi. Uzun süreli mutluluk, anlık yaşanan sevinçlerden etkilenmiyor. Yaşanan kısa süreli ve uzun süreli mutluluklar insan beyninin iki farklı noktasında bulunuyor.

İklim şartları dikkate alındığında, Danimarkalıların mutlu olması için fazla bir sebepleri yok. Yılın büyük bölümü yağışlı geçen ülkede “İlkbahar ve yazın gelişi gecikir ama sonbahar ve kışta asla gecikme olmaz.” sözü artık darb-ı mesel olmuş durumda. Mutluluk sıralamasında Danimarka’ya göre daha kuzeyde olan Norveç’in ikinci, İsveç’in beşinci basamakta yer alması, mutluluğun hiç de iklimle ilgisinin olmadığını gösteriyor. Gelelim Danimarka’yı zirveye taşıyan mutluluk faktörlerine. Bu konudaki kaynağımız, uluslararası uzmanlara ‘Mutlu Bir Ülke’ adlı raporu hazırlatan Danimarka Mutluluk Araştırmaları Enstitüsü.

 

Zaman, 18.09.2013

En mutlu ülke Danimarka oldu
Dünyanın en mutlu ülkeleri belli oldu. Mutluluk sıralamasında Danimarka yine lider. Listede en çok Mısır geriledi. Türkiye ise, 156 ülke arasında 77. sırada yer aldı.

"2013 Dünya Mutluluk Raporu" yayımlandı. Raporda en mutlu ülke Danimarka olurken, en mutsuz ülke Afrika ülkesi Togo oldu.

Amerikan Columbia Üniversitesi'nin 156 ülke arasında yaptığı değerlendirmeye göre, en mutlu ülkeler yine Kuzey Avrupa'dan. Danimarka, Norveç, İsviçre, Hollanda ve İsveç listede ilk 5'i paylaştı.

En mutsuz ülkeler ise Afrika kıtasında yer aldı. Orta Afrika ülkeleri Ruanda, Burundi ve Orta Afrika Cumhuriyeti ile Batı

Afrika ülkeri Benin ve Togo listede son sıralarda yer buldu.

"2013 Dünya Mutluluk Raporu"nda ülkeler, kişi başına düşen gayrisafi milli hasıla, ortalama yaşam süresi, yolsuzluk, cömertlik ve özgürlük gibi alanlarda değerlendirildi.

Buna göre dünya, geçtiğimiz 5 yıla kıyasla, nispeten daha mutlu ve cömert bir yer. Ancak ekonomik ve siyasi krizler bazı ülkelerin mutluluk seviyesini ciddi ölçüde etkiledi.

Yunanistan, İtalya, Portekiz ve İspanya ekonomik; Mısır ise siyasi nedenlerle geçtiğimiz yıllara göre listede düşüş gösterdi.

Türkiye en mutlu ülkeler sıralamasında 77. sırada yer aldı.

ntvmsnbc.com, 09.09.2013

Konu ile ilgili sayfalar...
10/7/2016 - Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün 2016 raporuna göre Türkiye, çalışmayan ve okumayan genç nüfus sıralamasında ilk sırada...
6/3/2016 - ABD'den 'Terörizm 2015 raporu': Dünyada düştü Türkiye'de arttı ...
3/7/2016 - Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'nde 145 ülke arasında 130'uncu sırada...
2/20/2016 - UNESCO’nun raporuna göre, dünyanın yüzde 40'ı anadilde eğitim görmüyor ...
1/27/2016 - Freedom House raporunda Türkiye internet özgürlüğünde Etiyopya ve Tayland'la aynı ligde!...
Bütün başlıklar için tıklayınız