Raporlar > Yasal uyuşturucular eroin ve kokaini geçti

'Yasal' uyuşturucu tehdidi
BM'nin 2013 Dünya Uyuşturucu Raporu'na göre, 'yasal' uyuşturucular giderek daha büyük bir sorun haline geliyor.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suçla Mücadele Dairesi'nin Viyana'da açıkladığı rapora göre, 'yasal uyuşturucular' olarak da anılan 'psikoaktif' maddelerin sayısı 2009 yılından 2012 yılı ortasına kadar 166'dan 251'e yükseldi. Uluslararası kontrole tabi tutulan ve kullanımı yasak olan uyuşturucu maddelerinin sayısı ise 234.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü kapsamında yaptığı açıklamada, özellikle gençlerin psikoaktif maddelerin doğurduğu tehlikelere karşı uyarılması gerektiğini vurguladı. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suçla Mücadele Dairesi'nin verileri, AB sınırları içinde yaşayan 15 ila 24 yaşlarında gençlerin yaklaşık yüzde 5'inin en az bir kez bu tip maddeleri denediğini ortaya koyuyor.

211 bin kişinin katili

Raporda, 2011 yılında uyuşturucu nedeniyle yaklaşık 211 bin kişinin hayatını kaybettiği kaydediliyor. Uzmanlar, yeni nesil uyuşturucuların uzun vadede yan etkilerinin ve bağımlılık potansiyelinin tam olarak bilinmediği konusunda uyarıyor.

Raporda, üreticilerinin yasal boşluklardan faydalanması nedeniyle psikoaktif uyuşturucularla mücadelenin zorluğuna da dikkat çekiliyor. Ağırlıklı olarak Avrupa ve Asya'da üretilen bu maddelerin banyo tuzu veya gübre süsü verilerek kolaylıkla bir yerden bir yere nakledilebildiği vurgulanıyor. BM, birçok ülkede bu uyuşturucularda kullanılan bazı etken maddelerle ilgili özel düzenlemelerin yapılmasını ise 'olumlu' olarak değerlendirdi.

Raporda genel uyuşturucu tüketiminde ise büyük bir değişim kaydedilmediği bilgisine yer verildi. Buna göre, esrar halen en çok kullanılan uyuşturucu konumunda. BM’nin tahminlerine göre, geçtiğimiz yıl yaklaşık 17 milyon kişi en az bir kez kokain kullandı.

dw.de, 26.06.2013

Yasal uyuşturucular eroin ve kokaini geçti

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan bir raporda, devletlerin 'yasal uyuşturucuların' kullanımının artmasıyla baş etmeye çalıştığı vurgulanıyor.

BM Uyuşturucu ve Suç Dairesi UNODC, eroin ve kokain gibi daha bilinen uyuşturucuların tüketim miktarının ise dünya genelinde durağan olduğunu belirtiyor.

Birleşmiş Milletler'in 2013 Dünya Uyuşturucu Raporu'nda, yeni sentetik uyuşturucu maddelerin internet üzerinden yayılmakta olduğuna dikkat çekiliyor.
Yasal olmalarına rağmen, bu uyuşturucuların da ölümcül sonuçlara yol açabileceğine işaret ediliyor.

En büyük pazar ABD
Raporun üzerinde durduğu mesele, güvenilirliği yeterince test edilmemiş olan "yeni psikoaktif maddeler" (NPS) diye bilinen ilaçların kamu sağlığına büyük zarar verebilecek olması.
Raporda şöyle deniyor: "İnternet aracılığıyla ve açıkça satılan NPS'ler bilinen uyuşturuculara göre çok daha fazla tehlikeli olabilir. 'Çeşni', 'miyav miyav' ve 'banyo tuzu' gibi sokak isimleri genç insanları, düşük risk alarak keyif yaşadıklarına ilişkin yanlış bir düşünceye itiyor."
UNODC, sürekli yeni maddeler ortaya çıktığından, yetkililerin bunlara yetişmeye çalıştığını belirterek, suç örgütlerinin kolluk güçlerine göre çok hızlı hareket ettiğini aktarıyor.
Rapora göre, yeni nesil uyuşturucuların ortaya çıkış yeri Asya olmasına rağmen, en büyük pazar Amerika Birleşik Devletleri.
ABD'de bu maddelerin kullanım oranı, Avrupa Birliği ülkelerine göre iki kat fazla.
AB içindeyse gençlerin en çok uyuşturucu kullandığı ülke İngiltere. Yaşları 15-24 arasındaki 700 bin İngiliz gencin bu yasal uyuşturucuları denemiş olduğu belirlenmiş.
Avrupa Uyuşturucu Maddeler ve Uyuşturucu Bağımlılığı tıklayın İzleme Merkezi'nin, geçen yıl içinde 73 yeni uyuşturucu madde tespit ettiği belirtiliyor. 2011'de tespit edilen uyuşturcu madde sayısı ise sadece 49.

BBCTurkish.com, 26.06.2013


 

Konu ile ilgili sayfalar...
10/7/2016 - Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün 2016 raporuna göre Türkiye, çalışmayan ve okumayan genç nüfus sıralamasında ilk sırada...
6/3/2016 - ABD'den 'Terörizm 2015 raporu': Dünyada düştü Türkiye'de arttı ...
3/7/2016 - Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'nde 145 ülke arasında 130'uncu sırada...
2/20/2016 - UNESCO’nun raporuna göre, dünyanın yüzde 40'ı anadilde eğitim görmüyor ...
1/27/2016 - Freedom House raporunda Türkiye internet özgürlüğünde Etiyopya ve Tayland'la aynı ligde!...
Bütün başlıklar için tıklayınız