Raporlar > OECD'den Türkiye'nin eğitim karnesi

OECD'den Türkiye'nin eğitim karnesi
Yeni eğitim yılı başlarken, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD yıllık eğitim raporunu yayınladı. Rapora göre, Türkiye, 15-29 yaş arası kadınların eğitim ve işgücünden en fazla uzak kaldığı ülke.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD'nin yıllık raporunda Türkiye ayrıca, Suudi Arabistan ve Endonezya ile birlikte, zorunlu eğitim süresinin en az olduğu ülkeler arasında yer aldı.

OECD'nin her okul yılı başında yayımladığı "Bir Bakışta Eğitim" raporunda, 34 OECD ülkesiyle Suudi Arabistan'ın da yer aldığı G-20 ülkelerindeki eğitim durumu değerlendirildi.

KADINLAR NE OKUYOR NE DE ÇALIŞIYOR
Rapora göre, Türkiye'de 15-29 yaş arasındaki kadınların yüzde 52'si ne okuyor ne de çalışıyor. Bu oran, Türkiye’de kadınların zorunlu eğitimlerinin ardından, işgücüne katılmak yerine evlenmelerinden kaynaklanıyor.

OECD'nin raporuna göre, erkek nüfusunun yüzde 80'i ise zorunlu eğitim sonrası okula devam ediyor veya çalışmaya başlıyor.

ZORUNLU EĞİTİMDE ENDONEZYA İLE AYNI LİGDE
Türkiye'yi, ABD, Avrupa ve Güney Amerika ülkelerinden ayıran bir başka konu da eğitimin süresi. OECD ülkelerinde zorunlu eğitimin süresi en az 13 yılken, Türkiye, Suudi Arabistan ve Endonezya gibi ülkelerde bu süre 8 ile 10 yıla düşüyor.

Raporda, Finlandiya, İrlanda, İsveç ve Avustralya ise, düşük gelirli ailelerin çocuklarının, üniversite mezun olmasının en iyi sağlandığı ülkeler olarak göze çarptı.

ntvmsnbc.com, 13.09.2012

OECD'den Almanya'ya eğitim eleştirisi
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) “2012 Eğitim Raporu”nu açıkladı. Kurumun eleştirilerinden Berlin de payını aldı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı OECD’nin yayımladığı “2012 Eğitim Raporu”, hâlihazırdaki eğitim durumunu saptamak ve eğitim sistemlerini birbiriyle kıyaslamak açısından önemli bir gösterge ortaya koydu. Bu gösterge, “nesiller arası eğitim hareketliliği” adını taşıyor. Somut rakamlar bu kavramın ne anlama geldiğini açıklıyor: Almanya’da genç yetişkinlerin yüzde 20’si anne-babalarından daha yüksek bir eğitim düzeyine kavuşurken, yüzde 22’si anne-babasının eğitim seviyesinin altında kalıyor. OECD yetkilisi Barbara Ischinger bu durumu şöyle ifade ediyor:
 

“OECD ülkelerinin çoğunluğunda anne-babalarından daha iyi bir eğitim düzeyine erişen genç yetişkinlerin sayısı, düşük eğitim seviyesinde kalan genç yetişkinlerden daha fazla. Almanya’da ise durum böyle değil.” Yani Ischinger’in ifadesine göre Almanya, OECD ortalamasının gerisinde kalmış oluyor.

Rakamlara farklı yorum

Alman Federal Eğitim Bakanlığı müsteşarlarından Cornelia Quennet-Thielen, ulusal ölçekte yapılan eğitim raporunda farklı rakamların saptandığını belirterek, söz konusu raporda meslekî açıdan yükselenlerin oranının yüzde 40’larda, meslekî kariyerlerdeki düşüşlerin ise yüzde 13 civarında olduğunu söylüyor. Bakanlık müsteşarı, “şu soru da önemlidir” diyor ve ekliyor: “Acaba kalifiye bir optik uzmanı, bir üniversite mezunundan daha mı az değerlidir?”

Almanya’daki üniversiteler ve meslek yüksek okullarında öğrenime yeni başlayanların oranı yüzde 42 civarında. OECD ortalaması ise yaklaşık yüzde 61… Uluslararası karşılaştırmada ilk sırayı Avustralya, İzlanda ve Portekiz alıyor.

 

OECD’nin Almanya’da yüksek eğitimlilerin oranının düşük düzeyde olduğu yönündeki eleştirisine ilişkin tartışmalar ise yeni değil. Eğitim Bakanlığı müsteşarı Quennet-Thielen, OECD’nin Almanya’da ikili eğitim sistemi, yani meslek eğitimi ve üniversite eğitimi bulunmasını fazla dikkate almadığını belirtiyor ve sadece lise ve üniversite diplomasının iyi bir eğitim olarak algılanmaması gerektiğini vurguluyor.

OECD temsilcisi sıfatıyla konuşan eğitim müdürü Barbara Ischinger, teşkilâtının başlıca görevinin Almanya’daki durumu uluslararası kıyaslamalara tabî tutmak olduğunu belirtiyor ve Almanya’da eğitim sektöründeki genel gidişatın elbette ki olumlu olduğunu vurgulayarak şunları ekliyor: “Almanya bu alanda çok çaba sarf etmiştir, ancak uluslararası ölçekte de çok şey yapılmıştır. Başka ülkeler aradaki farkı epeyce açmışlardır.”

"Krize rağmen eğitim harcamaları kısıtlanmadı"

Alman Eğitim Bakanları Konferansı Başkanlığı üyesi Johanna Wanka, Almanya’nın okul öncesi çağdaki çocuklar için yapmış olduklarından övgü ile söz edildiğini belirtiyor. Wanka, Almanya’da eğitimin son dönemlerde daha önemsendiğini, kamu harcamalarının yüzde 10’unun bu alana yönlendirildiğini, bunun da geçmiş yıllara oranla yüzde beş ilâ altı arasında bir artış olduğunu vurguluyor.

OECD temsilcisi Barbara Ischinger, yıllardan beri süren finans krizine rağmen OECD ülkelerinde eğitim harcamalarının kısıtlanmamış olmasını olumlu buluyor. Almanya’nın da eğitim harcamalarını artırdığına değinen Ischinger, ancak Almanya’nın bu alanda hâlâ OECD ortalamalarının altında kaldığına da işaret ediyor.

Bu arada yüksek eğitimlilerin nüfusa oranla kıyaslamasında OECD ortalaması yüzde 31 olarak belirlenirken, Türkiye, yüzde 13’lük oran ile sıralamada ortalarda yer alıyor.


dw.de, 11.09.2012

Konu ile ilgili sayfalar...
10/7/2016 - Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün 2016 raporuna göre Türkiye, çalışmayan ve okumayan genç nüfus sıralamasında ilk sırada...
6/3/2016 - ABD'den 'Terörizm 2015 raporu': Dünyada düştü Türkiye'de arttı ...
3/7/2016 - Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'nde 145 ülke arasında 130'uncu sırada...
2/20/2016 - UNESCO’nun raporuna göre, dünyanın yüzde 40'ı anadilde eğitim görmüyor ...
1/27/2016 - Freedom House raporunda Türkiye internet özgürlüğünde Etiyopya ve Tayland'la aynı ligde!...
Bütün başlıklar için tıklayınız