Raporlar > 'Dinsel özgürlükler sınırlanıyor'

'Dinsel özgürlükler sınırlanıyor'
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıkladığı 2011 Dinsel Özgürlükler Raporu'nda, Türkiye ve Almanya hakkında dikkat çekici saptamalar yer aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2011 Uluslararası Dinsel Özgürlükler Raporu’nu yayımladı.

Raporun Türkiye bölümünde, hükümetin genel olarak dinsel özgürlüklere saygı gösterdiği, ancak Anayasa’nın bazı bölümlerinin dinsel özgürlükleri sınırlamakta olduğu kaydedildi.

Raporda, hükümetin Müslüman olmayan dinî azınlıklara ait el konulmuş taşınmazların iadesi için kararname çıkarması övülürken, bunun dinsel özgürlüklerin korunması ve bu özgürlüklere saygı konusunda “iyileşen bir trendi” ortaya koyduğu vurgulandı.

Toplumda ayrımcılık

Kamu kurumlarında ve ilköğretim kurumlarında başörtüsü yasağının sürdüğüne işaret edilen ABD Dışişleri Bakanlığı raporunda, yasağın üniversitelerde uygulanmadığı ve kamuda bazı iş yerlerinde de görmezden gelindiği belirtildi.

 

Toplumsal yaşamda, bireylerin inançlarından dolayı ayrımcılığa maruz kalabildiklerine işaret edilen raporda, şu görüşlere yer verildi:

“Müslüman olmayanlara yönelik tehditler, baskı ortamı oluşturmakta, Müslüman olmayan cemaatlerin dinî özgürlüklerine zarar vermektedir. Birçok Hrıstiyan, Bahai, Yahudi ve Alevi, toplumda şüphe ve güvensizlik duyguları ile karşılaşmaktadır. Toplumda bazı kesimler, antisemitik ifadelerde bulunmaya devam etmektedir. İslam’dan başka dine geçmek isteyen kişiler, bazı durumlarda, akrabalarının ya da komşularının baskıları ve şiddetine maruz kalabilmektedir.”

Almanya'da durum

ABD Dışişleri Bakanlığı raporunun Almanya bölümünde ise federal hükümetin Müslümanların ve diğer azınlıkların topluma uyumu konusunda çabalarda bulunduğu, dinsel gruplara karşı işlenen suçları soruşturduğu, eğitim alanında hoşgörüyü teşvik ettiği kaydedildi. Bununla birlikte, Müslümanlara ve ayrıca Scientology, Yehova'nın Şahitleri gibi bazı dinsel azınlıklara yönelik, federal ve eyaletler düzeyindeki uygulamalarda, münferit endişelerin rapor edildiği vurgulandı.

Bazı Müslüman toplulukların toplumda ayrımcılığa uğradığına işaret edilen ABD'nin dinsel özgürlükler raporunda, Müslümanları temsil eden örgütlerin, kiliseler gibi yasal statü elde etme konusunda henüz görüşmelerin sonuçlandırılamadığı, okullarda İslam din dersi konusunda tartışmaların sürdüğü, cami inşaatlarının dönem dönem yerel düzeyde bazı grupların muhalefetiyle karşı karşıya kalabildiği belirtildi. Bununla birlikte, Almanya’da Müslüman, Hrıstiyan ve Musevi cemaatlerin, dinler arası diyalog ve hoşgörü konusunda birçok faaliyette bulunduğuna da dikkat çekildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2011 Uluslararası Dinsel Özgürlükler Raporu’nda dünya genelinde antisemitizim tehlikesine dikkat çekerken, Almanya’da Neonaziler ve aşırı sağcı grupların eylemlerinden duyulan kaygıları dile getirdi. Raporda, son bir yılda Müslüman gençler arasında da antisemitizminin yükseldiğinin, sivil toplum örgütleri tarafından hazırlanan raporlara yansıdığı belirtildi.

dw.de, 31.07.2012

Konu ile ilgili sayfalar...
10/7/2016 - Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün 2016 raporuna göre Türkiye, çalışmayan ve okumayan genç nüfus sıralamasında ilk sırada...
6/3/2016 - ABD'den 'Terörizm 2015 raporu': Dünyada düştü Türkiye'de arttı ...
3/7/2016 - Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'nde 145 ülke arasında 130'uncu sırada...
2/20/2016 - UNESCO’nun raporuna göre, dünyanın yüzde 40'ı anadilde eğitim görmüyor ...
1/27/2016 - Freedom House raporunda Türkiye internet özgürlüğünde Etiyopya ve Tayland'la aynı ligde!...
Bütün başlıklar için tıklayınız