Raporlar > Türkiye dini özgürlüklerde kara listede

'Türkiye'de dini özgürlükler ihlal ediliyor'
Amerika Birleşik Devletleri'nde, Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu'nun hazırladığı raporda, Türkiye sistematik ve gözle görülür şekilde dini özgürlükleri ihlal etmekle suçlanıyor.

Amerika Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu, Türkiye’yi dini özgürlükleri en fazla ihlal eden ülkeler arasında gösterdi. Komisyon raporunda, Türkiye “sistematik ve gözle görünür” bir şekilde dini özgürlükleri ihlal etmekle suçlanıyor.

Raporda, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 16 ülke en çok kaygı duyulan ülkeler listesinde yer alıyor. Listede Türkiye dışında, Çin, Suudi Arabistan, İran, Irak, Pakistan, Sudan,Tacikistan gibi ülkeler bulunuyor.

'TÜRKİYE'YE HAKSIZLIK YAPILIYOR'
Rapor, Türkiye’nin özellikle gayrimüslimlerin din adamı yetiştirme, eğitim verme ve ibadet yeri açma konusunda sınırlamalar getirdiğini savunuyor. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan rapora tepki gösterdi.

Komisyonun vardığı sonucu haksız bulduğunu belirten Tan, geçen yıl hükümetin gayrimüslimlere ait vakıf ve ibadet yerlerini geri vermeye başladığını hatırlattı.

ABD Dışişleri bakanlığının konuyla ilgili geçen yılki raporu ise komisyonun raporundan farklıydı. Bakanlığın raporunda Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Türkiye’yi “dini hoşgörü ortamını geliştirme yönünde attığı adımlardan dolayı” övmüştü.

ntvmsnbc.com, 20.03.2012

Türkiye dini özgürlüklerde kara listede
Amerikan yönetiminin dini özgürlüklerle ilgili yayımladığı yıllık raporda Türkiye, ciddi ihlallerden dolayı özellikle kaygı uyandıran ülkeler arasında sayılıyor.

Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'nin yanısıra Tacikistan, Kuzey Kore, Birmanya, Mısır, Eritre, İran, Irak, Nijerya, Pakistan, Çin, Suudi Arabistan, Sudan, Türkmenistan, Özbekistan ve Vietnam da dini özgürlüklerin kısıtlanmasından dolayı eleştirilen grupta yer alıyor.

Türkiye'de dini özgürlüklere ''sistematik ve çok baskıcı'' kısıtlamalar getirildiği belirtilen rapor Washington Büyükelçisi Namık Tan tarafından reddedildi.

Namık Tan, ''Önyargısız bir gözle bakılsaydı Türkiye'nin rapordaki yerinin haksız olduğu anlaşılırdı.'' dedi.

Raporda Türkiye, Müslüman olmayan grupların din adamı yetiştirme, eğitim verme ve ibadet yerlerinin sahibi olma gibi haklarını kısıtlamakla suçlanıyor.

Türkiye Büyükelçisi Namık Tan, Ankara'nın geçen yıl dini azınlıkların vakıf mallarının iadesi yönünde harekete geçtiğini söyleyerek, bu gelişmeye karşın Türkiye'nin kara listeye alınmış olmasını ''hem beklenmedik, hem de haksız bulduğunu'' kaydetti.

16 ülkeden oluşan kara listede Türkiye, tek Nato üyesi Amerikan müttefiki olarak dikkat çekiyor.

Gözlemciler, bu rapor ile geçen yıl Amerikan Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan Türkiye değerlendirmesinin çelişkili bir tablo çizdiğini düşünüyor.

Geçen yıl ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Türkiye hükümetini ''dini hoşgörü ortamını iyileştiren ciddi adımlar attığı için'' övmüştü.

Kongre tarafından 1998 yılında kurulan Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu, 2012 raporunda dini özgürlüklerin çiğnenmesine karşı yeterli önlem alınmadığı gerekçesiyle dokuz ülkeyi de ''gözlem altında'' tutmayı öneriyor.

Bu ülkeler ise Afganistan, Belarus, Küba, Hindistan, Endonezya, Loas, Rusya, Somali ve Venezuela olarak sıralanmış.

BBCTurkish.com, 20.03.2012

Konu ile ilgili sayfalar...
10/7/2016 - Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün 2016 raporuna göre Türkiye, çalışmayan ve okumayan genç nüfus sıralamasında ilk sırada...
6/3/2016 - ABD'den 'Terörizm 2015 raporu': Dünyada düştü Türkiye'de arttı ...
3/7/2016 - Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'nde 145 ülke arasında 130'uncu sırada...
2/20/2016 - UNESCO’nun raporuna göre, dünyanın yüzde 40'ı anadilde eğitim görmüyor ...
1/27/2016 - Freedom House raporunda Türkiye internet özgürlüğünde Etiyopya ve Tayland'la aynı ligde!...
Bütün başlıklar için tıklayınız