Raporlar > Kredi kartıyla ayda 881 lira harcıyoruz

Kredi kartıyla ayda 881 lira harcıyoruz

BKM Kart Monitör 2009 araştırmasına göre, kredi kartlarıyla ayda ortalama 881 lira harcadık. 16 ilde yapılan araştırmaya göre aylık alışveriş tutarının yüzde 65’i kredi kartlarıyla yapılıyor.

BANKALARARASI Kart Merkezi’nin (BKM) ‘Kart Monitör 2009 Araştırması’na göre kredi kartıyla ayda ortalama 881 lira harcandı. BKM’nin, banka ve kredi kartlarında davranış alışkanlıklarını belirlemek amacıyla Yöntem Araştırma işbirliğiyle yaptığı Kart Monitör 2009 Araştırması’nın sonuçlarını, BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal açıkladı. 16 ilde gerçekleştirilen araştırmada, kredi kartı ile ayda ortalama 881 lira harcandığı, aylık alışveriş tutarının yüzde 65’inin kartlarla yapıldığı, taksit uygulayan sektörlerde bu oranın yüzde 80’lere yükseldiği kaydedildi.

BORCUN TAMAMI ÖDENİYOR

KREDİ kartının en beğenilen özelliğinin yüzde 50 ile taksitlendirme ve yüzde 27 ile puan toplama uygulaması olduğu belirtilen araştırmada, her 10 kart kullanıcısından 7’sinin alışverişlerinde puan topladığı bildirildi. Cüzdanlarda ortalama 2.2 kredi kartı bulunduğu ifade edilen araştırmada, kredi kartları için yüzde 43’lük kesimin aylık limiti bin lirayı aşmayan limitli kredi kartını tercih ederken, yüzde 74’lük kesimin limitinin en fazla yüzde 50’sini kullandığı ifade edildi. Kredi kartı kullananların yüzde 80’inin borcunun tamamını ödediği kaydedilen araştırmada ‘Sadece yüzde 20’lik bir kesim, borcunun bir kısmını ödeyerek kart kullanımının taksit, puan toplama, hızlı alışveriş gibi özelliklerinden faydalanmaya devam ediyor. 2001 yılında kredi kartı borcunun bir kısmını ödeyen kullanıcıların oranı yüzde 40 olmasına rağmen, bu oran 2007 yılında yüzde 20’ye düştü ve 2008 yılında da aynı düzeyi korudu’ denildi.

ÖDEMELER ATM’DEN YAPILIYOR

ÖDEME
yöntemlerinde şubelerin payı giderek azalırken, yıllar geçtikçe daha pratik bulunan ATM’lerin payının arttığı vurgulanan araştırmada, ‘kredi kartınız ile nerelerde ödeme yapmak istersiniz?’ sorusuna gençlerden ağırlıklı olarak ‘üniversite harçları’ yanıtı alınırken; ‘ev kirasını kredi kartı ile ödemek istiyorum’ diyenlerin oranının da yüksek olduğu belirtildi. Geçen yıl yapılan araştırmada, chip&PIN özelliği bilinirliği yüzde 91 iken, bu oranın yüzde 96’ya çıktığı belirtilen araştırmada, iş yerlerinin birçok nedenden dolayı kredi kartı ile satış yapmayı tercih ettiği, bu nedenlerin başında yüzde 60’lık oranla ‘kredi kartı kullanımının müşteri sayısını artırmasının’ yer aldığı kaydedildi. EKONOMİ SERVİSİ

En çok taksidi ve puanı seviyoruz

Alışverişlerin yüzde 65’i kartla yapılıyor.

Kredi kartları ile aylık ortalama 881 TL harcıyoruz.

Gençler, üniversite harçlarını, yetişkinler ev kiralarını kredi kartı ile ödemek istiyor.

Kredi kartlarında en çok beğenilen ve kullanılan özelliklerin başında taksit uygulaması geliyor.

10 kart kullanıcısından yedisi puan topluyor ve puanlarını nakit olarak harcıyor.

Kart kullanıcılarının yüzde 92’si kredi kartlarının ülke ekonomisine olan katkısını onaylıyor, yüzde 56’sı kredi kartlarını kayıt dışı ekonomi ile mücadelede, en büyük silah olarak görüyor.

 Cüzdanlarda ortalama 2.2 kredi kartı taşıyoruz.

 Kart sahiplerinin yüzde 80’ni borcunun tamamını ödüyor.

 Yüzde 43 aylık limiti 1000 TL’yi aşmayan limitli kredi kartını tercih ediyor. Yüzde 74 limitinin en fazla yüzde 50’sini kullanıyor.

 chip&PIN’i yüzde 96’sı biliyor.

 İşyerleri müşteri sayısını arttırmak için kredi kartı ile satışı tercih ediyor.

 İşyerlerinin toplam satışları içinde kredi kartı ile yapılan satışların oranı yüzde 44.

Sorunlu kart panik seviyesinde değil


BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, yüzde 9.45 seviyelerinde olan sorunlu banka kredi kartı hacminde yıl sonuna doğru işsizlik ve ekonomik koşullara bağlı olarak bir miktar artış olsa da bunun panik yaratacak, bankaların kárlılığını engelleyecek bir düzeye gelmesini beklemediğini söyledi. Özinal, sorunlu kredi kartı oranının kişi sayısı bazında yüzde 4.5 düzeyinde olduğunu hatırlatarak burada da yıl sonunda hafif bir artış olabileceğini söyledi. Özinal ‘AB ortalaması yüzde 11-12 seviyesinde. Evet bir sorun var ama bunun panik yaratacak bir gelişme olacağını sanmıyorum’ dedi.
 

Star, 05.06.09

Konu ile ilgili sayfalar...
10/7/2016 - Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün 2016 raporuna göre Türkiye, çalışmayan ve okumayan genç nüfus sıralamasında ilk sırada...
6/3/2016 - ABD'den 'Terörizm 2015 raporu': Dünyada düştü Türkiye'de arttı ...
3/7/2016 - Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'nde 145 ülke arasında 130'uncu sırada...
2/20/2016 - UNESCO’nun raporuna göre, dünyanın yüzde 40'ı anadilde eğitim görmüyor ...
1/27/2016 - Freedom House raporunda Türkiye internet özgürlüğünde Etiyopya ve Tayland'la aynı ligde!...
Bütün başlıklar için tıklayınız