Raporlar > 57 ülke stres testine girdi Türkiye sınıfı kıl payı geçti

57 ülke stres testine girdi Türkiye sınıfı kıl payı geçti

Uluslararası Kalkınma Yönetimi Enstitüsü (IMD) ABD’de bankalara uygulanan stres testinin bir benzerini 57 ülkeye uyarladı.

Danimarka’nın 100 üzerinden 100 puan alarak birinci çıktığı testlerde Türkiye 45.09 puan ile 30’uncu sıraya yerleşebildi. Türkiye, İngiltere, Belçika, Fransa, İtalya ve Yunanistan gibi AB üyesi ülkeleri geride bırakmayı başardı.

ULUSLARARASI Kalkınma Yönetimi Enstitüsü (IMD-International Institute for Management Development)’in her yıl gerçekleştirdiği Dünya Rekabet Yıllığı için ABD’de bankalara uygulanan stres testinin bir benzerini ülkelere uyarladı. IMD’nin bu sene Dünya Rekabet Gücü Yıllığı’nın yanında sunduğu küresel krizle mücadele etme ve rekabet gücünü artırma kapasitesine sahip ülkeler sıralamasını gösteren Dayanıklılık Testi’nde Danimarkanın 100 üzerinden 100 puan alarak birinci çıktı. Türkiye ise 45.09 puan ile 30’uncu sıraya yerleşebildi.

AB ülkelerini geçtiği oldu

Ancak, ihracata dayalı, istikrarlı politik ve toplumsal yapıya sahip ve az nüfuslu ülkelerin krize karşı daha dayanıklı olduklarını ortaya koyan teste göre Türkiye, İngiltere, Belçika, Fransa, İtalya ve Yunanistan gibi AB üyesi ülkeleri geride bırakmayı başardı. Rekabet Yıllığı sonuçlarında da Türkiye ekonomisi, rekabet gücü açısından da 47’nci sıraya oturdu. Türkiye bölümü, IMD’nin ülke ortağı olan Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından hazırlanan raporun ortaya koyduğu bazı sonuçlar şöyle:

Rekabet bir basamak ileri

Genel sıralamada 47’inci sıraya giren ve bir basamak ilerleyen Türkiye, alt başlıklardan ekonomik performansta 1 basamak gerileyerek 54’üncü, kamu verimliliğinde de 4 basamak gerileyerek 48’inci sırayı aldı.

Türkiye altyapı verimliliğinde 3 basamak gerileyerek 45’inci sıraya oturdu.

Özel sektör verimliliğinde ise Türkiye son bir yılda 6 basamak ilerleyerek 31’inci sıraya yükseldi.

Yabancı yatırım sıralamasında ise Türkiye 22’inci oldu.

Altyapı 3 basamak geri

Yüksek gelir vergisi, faiz seviyesi, ve işten çıkartma maliyetlerinin Türkiye’nin rekabet gücünü olumsuz etkileyen en önemli faktörler olduğu değerlendirmesi yapan TÜSİAD’a göre son bir senede üç basamak birden gerileyen altyapı verimliliğinde sıralamayı en olumsuz etkileyen faktör eğitim olarak göze çarpıyor. Türkiye eğitim sıralamasında 57 ülke arasında ancak 52’nci sıraya yerleşirken, teknoloji ve bilimsel altyapı kalemlerinde de alt sıralarda yer alıyor.

Rekabet gücü nasıl artar

IMD’nin Türkiye ortağı olan TÜSİAD’ın hazırlamış olduğu önceliklere göre, Türk rekabet gücünün artırılması için yapılması gerekenler şunlar:

IMF destekli yeni bir makroekonomik program uygulamak.

AB üyelik sürecini hızlandırmak.

İstihdam üzerindeki vergisel yükleri hafifletmek ve aktif işgücü politikaları uygulamak.

Kriz sonrasını hedefleyen mikroekonomik reformları tamamlamak.

Özel sektör verimliliğinde 6 basamak atlayıp 31’e çıktık

ÖZEL sektör verimliliğinde son bir yılda 6 puan ilerleyen ve 31’inci sıraya yerleşen Türkiye, şirket yönetimi ve iş verimmliliğinde de ortanın üstünde yer alıyor. Özel sektörün rekabetini kısıtlayan en önemli faktör olarak da diğer kalemlerde de olduğu gibi işgücü piyasası, özellikle kadınların işgücüne katılım oranının düşük olması gösteriliyor. Kriz sürecinde başarılı performans sergileyen bankacılık sektörü ise özel sektörün verimliliğine olumlu katkıda bulunuyor.

Küresel rekabet liginde bir basamak yükseldik

ULUSLARARASI Kalkınma Yönetimi Enstitüsü (IMD-International Institute for Management Development) tarafından açıklanan Dünya Rekabet Yıllığı (World Competitiveness Yearbook), Türkiye ekonomisinin rekabet gücü bakımından, geçen yıla oranla bir sıra yükselerek 47’nci sıraya yükseldiğini gösterdi.

Temel bir başvuru kaynağı olan ve Türkiye bölümü, IMD’nin ülke ortağı olan Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından hazırlanan raporun ortaya koyduğu bazı sonuçlar şöyle:

Rekabet sıralamasında geçen yıl Türkiye’nin gerisinde kalan Endonezya ve Meksika, 2009 yılında Türkiye’nin önüne geçti.

Buna karşılık Rusya 2, İtalya 4, Romanya 9 ve Yunanistan 10 basamak gerileyerek, rekabet sıralamasında Türkiye’nin gerisinde kaldı.

Genel sıralamada bir basamak ilerleyen Türkiye, alt başlıklardan ekonomik performansta bir basamak gerileyerek 54’üncü oldu.

Türkiye kamu verimliliğinde 4 basamak gerileyerek 48’inci ve altyapı verimliliğinde 3 basamak gerileyerek 45’inci olurken, özel sektör verimliliğinde ise 6 basamak ilerleyerek 31’inci sıraya yükseldi.

IMD, bu yıl ayrıca Rekabet Yıllığı’nın yanı sıra bir de küresel krizle mücadele etme ve rekabet gücünü artırma kapasitesine sahip ülkeler sıralamasını gösteren "Dayanıklılık Testi" açıklandı. Bu sıralamada da Türkiye, 57 ülke arasına 30’uncu olarak girdi. Listenin ilk sıralarında Kuzey Avrupa ve Güney Doğu Asya ülkeleri gibi ihracatçı küçük ülkeler yer aldı.

Hürriyet, 20.05.09

Konu ile ilgili sayfalar...
10/7/2016 - Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün 2016 raporuna göre Türkiye, çalışmayan ve okumayan genç nüfus sıralamasında ilk sırada...
6/3/2016 - ABD'den 'Terörizm 2015 raporu': Dünyada düştü Türkiye'de arttı ...
3/7/2016 - Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'nde 145 ülke arasında 130'uncu sırada...
2/20/2016 - UNESCO’nun raporuna göre, dünyanın yüzde 40'ı anadilde eğitim görmüyor ...
1/27/2016 - Freedom House raporunda Türkiye internet özgürlüğünde Etiyopya ve Tayland'la aynı ligde!...
Bütün başlıklar için tıklayınız