Raporlar > Eğitimde reform şart

Eğitimde reform şart

Eğitim Reformu Girişimi (ERG)’nin, her yıl hazırladığı Eğitim İzleme Raporları’nın dördüncüsünü tamamladı. Rapora göre, Türkiye eğitim sisteminin en öncelikli sorunu “öğrenme” ve “düşünme” becerileri ediniminin istenen boyutlardan çok uzakta olması.

 

Eğitim Reformu Girişimi (ERG)’nin, her yıl hazırladığı Eğitim İzleme Raporları’nın dördüncüsünü tamamladı. Rapora göre, Türkiye eğitim sisteminin en öncelikli sorunu “öğrenme” ve “düşünme” becerileri ediniminin istenen boyutlardan çok uzakta olması. 2010 yılında bu sorunun çözümü için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atılan adımların yetersiz olduğu belirtilen raporda, öğretmen politikalarının gözden geçirilmesinin öğrenme çıktılarını geliştirmek için daha etkili bir politika seçeneği olduğuna dikkat çekiliyor. Bilgi Üniversitesi Santral Kampusu’nde 2010 eğitim izleme raporunu açıklayan ERG Direktörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, ERG Koordinatörü Batuhan Aydagül ve Proje Uzmanı Aytuğ Şaşmaz eğitim reformuyla ilgili öncelikli olarak yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Öğretmenlerin iyi yetiştirilmesi, kalitenin artırılması, ortaöğretimin yeniden yapılandırılması, bakanlığın yapılandırılması ve sosyal ekonomik eşitsizliklerin giderilmesi.”


Öğretmen reformu yapılmalı

Raporla ilgili açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Üstün Ergüder “Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapıcı eleştirilere giderek daha açık hale geldiğini belirterek “OECD ülkelerinin seviyesine yetişmemiz için öncelik olarak öğretmenlerle ilgili ciddi reformların yapılması gerekiyor. Bunun dışında da eğitimde iki dilli sistemin getirilmesi gerekiyor. İki dilli eğitimin getirilmesiyle yaşanacak nitelikli öğretmen açığının giderilmesi için yeni eğitim programları geliştirilmeli” diye konuştu.

 

Din dersi zorunlu olmamalı

ERG Koordinatörü Batuhan Aydagül Milli Eğitim’e ERG’nin önerilerini özetle şöyle sıraladı: “Milli Eğitim Bakanlığı yeni teşkilat kanunu taslağı katılımcı bir süreçte geliştirilerek TBMM’ye sunulmalı. Eğitimde nitelik sorununun nedenlerini irdeleyen ve anlayan çözümler geliştirilmeli, doğru hedefler bütüncül ve etkili politikalar ve yeterli kaynak ile desteklenmeli. Öğretmenler ve öğretmen politikaları eğitim reformunun ilk önceliği olmalı. Ortaöğretimde “tabela değişikliği” değil “paradigma değişikliği” yapılmalı. Yeni anayasada Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi zorunlu bir ders olmaktan çıkarılmalı. Yeni anayasada ülkede konuşulan dillerin örgün eğitimde kullanılabilmesinin önündeki engeller kaldırılmalı” diye konuştu.

 

Okula katılım sağlamalı

ERG Proje Uzmanı Aytuğ Şaşmaz ise kız ve erkek öğrenciler arasındaki okullaşma oranında kız öğrencilerin okullaşma oranının erkek öğrencilerde daha fazla olduğunu belirterek devamsızlık oranının kız öğrencilerde erkeklere oranla arttığını belirtti. Şaşmaz, ilköğretime katılmayla ilgili, kayıtlı olmayan çocuk sayısının 70 bin civarına indiğini belirterek yaşanan devamsızlık sorununun çözümü için, okul temelli çözümler üretilmeli ve mevsimlik işçilerin çocuklarının yarattıkları devamsızlıkla mücadele edilmeli” diye konuştu. Şaşmaz, okul terklerinde toplamda ortalama olarak ilk sırada Güneydoğu, ikinci sırada Ege Bölgesi, üçüncü sırada ise Kuzey Karadeniz Bölgesi’nin geldiğini söyledi.

Taraf, 22.06.2011

Konu ile ilgili sayfalar...
10/7/2016 - Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün 2016 raporuna göre Türkiye, çalışmayan ve okumayan genç nüfus sıralamasında ilk sırada...
6/3/2016 - ABD'den 'Terörizm 2015 raporu': Dünyada düştü Türkiye'de arttı ...
3/7/2016 - Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'nde 145 ülke arasında 130'uncu sırada...
2/20/2016 - UNESCO’nun raporuna göre, dünyanın yüzde 40'ı anadilde eğitim görmüyor ...
1/27/2016 - Freedom House raporunda Türkiye internet özgürlüğünde Etiyopya ve Tayland'la aynı ligde!...
Bütün başlıklar için tıklayınız