Raporlar > 137 Singapur, 138 Türkiye...

137 Singapur, 138 Türkiye...

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün hazırladığı rapora göre Türkiye basın özgürlüğü konusunda 137. sıradaki Singapur’dan sonra geliyor
 

İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın “Türkiye’de basın özgürlüğü ABD’den ileri” sözleri uluslararası kuruluşların hazırladığı raporlarla çeliştiği ortaya çıktı. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün yayımladığı “Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması”nda Türkiye 178 ülke içerisinde 138. sırada yer aldı ve Singapur ile Etiyopya arasına yerleşti. Amerika ise 20. sırada yer alıyor. Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu’nun saptamasına göre de 7 Şubat 2011 tarihi itibariyle cezaevlerinde tam 44 gazeteci tutuklu bulunuyor.

 

Atalay ne demişti

İçişleri Bakanı Beşir Atalay,ODA TV’ye yönelik operasyonu basın özgürlüğü açısından kaygıyla izlediğini söyleyen ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone’nin, “Bir yandan gazeteciler içeri alınıyor, bir yandan da gazeteciler gözaltına alınıyor” sözlerine, “Türkiye, basın özgürlüğü açısından Amerika’dan daha ileridir” ifadeleriyle yanıt vermişti.

 

Türkiye son sıralarda

Bakanın bu açıklamasına karşın basın örgütlerinin hazırladığı veriler tablonun tam tersi olduğunu gösterdi. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün yayımladığı “2010 Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması”nda Finlandiya, İzlanda, Norveç, Hollanda, İsveç ve İsviçre basın özgürlüğü konusunda lider ülkeler olarak ilan edildi.

Türkiye ise 178 ülke içerisinde 138. sırada yer alarak Singapur ve Etiyopya arasında kendisine yer buldu. Amerika da 20. sırada yer alıyor. Kuzey Kıbrıs bile “Anavatan”dan çok daha iyi bir performansla 61. sırada bulunuyor. Listenin en sonunda ise Miyanmar (174), İran (175), Kuzey Kore (176), Türkmenistan (177) ve Eritre’nin (178) bulunduğu açıklandı.

 

Türkiye dört yıldır geriliyor

Listede Türkiye’nin dört yıldır gerileme içinde olduğuna da dikkat çekildi. Geçen yılki sıralamada Türkiye, 20 sıra birden gerileyerek 175 ülke içerisinde Venezüella’nın önünde, Filipinler ile birlikte 122. sırada yer almıştı. 2008 yılında ise 173 ülke içerisinde Ermenistan’la birlikte 102. sıradaydı. Türkiye, 2007’de 163 ülke içinde 101. sırada gösteriliyordu.

 

Tutuklu gazeteci sayısı 44

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu’nun saptamasına göre 7 Şubat 2011’de itibariyle cezaevlerinde dokuzu yazıişleri müdürü 44 gazeteci tutuklu bulunuyor. Ergenekon ve benzeri davalardan tutuklanan gazeteciler bu rakama dahil değil.

 

AB İlerleme Raporu’nda Türkiye eleştirilmişti

AB İlerleme Raporu’nda da ifade ve basın özgürlüğü geniş yer buldu. Raporda, basın ve kamuoyunun Kürt meselesi, ordunun rolü, azınlık hakları ve Ermeni meselesi gibi geçmişte hassas kabul edilen konuları daha açık ve özgürce tartışabilmesi övülürken, Ergenekon davasıyla ilgili haber yapan basın mensuplarına sık sık dava açılması eleştirildi. Raporda gazeteciler hakkında çok sayıda dava açılması ve haksız nüfuz kullanımının pratikte basın özgürlüğünü zayıflattığı kaydedildi.

 

Taraf’a 197 dava açıldı

Türkiye’de özellikle son dönemlerde gazetelere açılan davalarda Taraf adeta rekora koştu. Gazete hakkında açılan 197 ayrı dava nedeniyle aralarında Taraf gazetesi sahibi Başar Arslan, Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan, Yayın Yönetmen Yardımcısı Yasemin Çongar ve Yazıişleri Müdürü Adnan Demir ve yazarlarının bulunduğu çok sayıda Taraf çalışanı yargılanıyor.

Taraf’ta yayımlanan yazı, yorum ve haberlere açılan ceza davalarının yanısıra rekor düzeyde tazminat davası da açıldı. Taraf, yayın hayatına başladığından bu yana toplam 80 ayrı tazminat dava açıldı. Açılan davalardan dokuzu Kadıköy Asliye Ceza Mahkemesi’nde karara bağlandı. Bu davalarda Taraf toplam 172 bin TL tazminata mahkum edildi, 71 tazminat davası ise sürüyor. Davalardan Taraf‘tan 2 milyon 315 bin 540 TL tazminat talep ediliyor.

Taraf’ın yanısıra özellikle Ergenekon ve Balyoz haberleri nedeniyle Zaman, Bugün, Yeni Şafak, Star ve Vakit gibi gazetelere de yaklaşık 2 bin dava açıldı.

Taraf, 19.02.2011
 

Konu ile ilgili sayfalar...
10/7/2016 - Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün 2016 raporuna göre Türkiye, çalışmayan ve okumayan genç nüfus sıralamasında ilk sırada...
6/3/2016 - ABD'den 'Terörizm 2015 raporu': Dünyada düştü Türkiye'de arttı ...
3/7/2016 - Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'nde 145 ülke arasında 130'uncu sırada...
2/20/2016 - UNESCO’nun raporuna göre, dünyanın yüzde 40'ı anadilde eğitim görmüyor ...
1/27/2016 - Freedom House raporunda Türkiye internet özgürlüğünde Etiyopya ve Tayland'la aynı ligde!...
Bütün başlıklar için tıklayınız