Raporlar > Tıksıranlar Avusturyalı

Tıksıranlar Avusturyalı

Başbakan Erdoğan’ın “Aksırıncaya, tıksırıncaya kadar içiyorlar, karışmıyoruz” sözlerinin yankıları sürerken, Meclis Kanser Hastalıkları Araştırma Komisyonu’nun taslak raporu, en çok alkolü Avusturyalıların tükettiğini ortaya koydu. Rapora göre, Türkiye alkol tüketiminde 20 ülke arasında son sırada.

TBMM Kanser Hastalıkları Araştırma Komisyonu’nun taslak raporuna göre “tıksırana kadar içenlerin”, kişi başına yıllık 12.5 litre alkollü içki tüketimiyle “Avusturyalılar” olduğu ortaya çıktı. Rapora göre alkol tüketim istatistiklerinde en az içki içilen ülke ise kişi başı 1.4 litre ile Türkiye.
Komisyon, raporunda, “Alkol ve kanser” başlığıyla dünyada “15 yaş ve üzeri kişi başına litre olarak yıllık saf alkol tüketimine” ilişkin bilgilere geniş yer ayırdı. Raporda, Avusturya, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Macaristan, İzlanda, İrlanda, Japonya, Kore, Yeni Zelanda, Norveç, Polonya, Slovakya, İsviçre, Türkiye, İngiltere ve ABD’nin alkol tüketimi karşılaştırıldı.

Türkiye son sırada

20 ülkenin 2008 ve geçmiş yıllardaki alkol tüketimi istatistiğine yer verilen raporda, Türkiye en son sırada yer aldı. Türkiye’nin ardından en az içki tüketen diğer ülke 6.6 litre ile Norveç’ken, Finlandiya, İrlanda, Polonya, İsviçre ve İngiltere de 10 litrenin üzerinde alkol tüketen ülkeler oldu. En çok içen ülke Avusturya’yı, İrlanda (12.4) ve Çek Cumhuriyeti (12.1) takip etti. 2008 istatistiğinde bulunmayan Fransa ve Macaristan da 2007’de kişi başı 12.6 litre tüketim ile çok içen ülkeler arasında görülüyor.

Almanya 10 kat fazla içiyor

Raporda tablo, özetle şöyle yorumlandı: Ülkemiz alkol tüketim miktarları, diğer ülkelerdekinin oldukça altındadır. Örneğin Almanya’daki oran ülkemizdeki değerin 10 katıdır. İngiltere ve Yunanistan’da da tüketim miktarı yüksektir. Ülkemizde yıllar itibarıyla önemli bir tüketim artışı olmadığı izlenmekle birlikte, daha önceki yıllara oranla şaraba olan ilginin arttığı ve şarap kültürü oluşmaya başladığı gözlemlenmektedir. Kayıt dışı tüketim hesaba katıldığında, Avrupa’da yıllık içki tüketimi, kişi başına 15 litreye ulaşmaktadır. Mevcut alkol tüketiminin yüzde 44’ü bira, geri kalanı yüzde 34’lük oranla şarap ve sert alkollü içki (yüzde 23) olarak tüketilmektedir.

Çoğu ülkenin yasalarında, kişilerin içki satın alabileceği asgari yaş, 16-25 arasında düzenlenmiştir. Çoğu ülkede 18 yaş sınırdır. Çoğu kültürlerde de sosyal iletişimde alkol önemli bir rol oynar.

150 bin çiftçi geçiniyor

Ülkemizde alkollü içkiler sektörü tarıma dayalı sanayi içinde en yüksek katma değeri yaratan sektördür. Sektör 2.9 milyar Euro civarında bir değer yaratırken, devlet de yaklaşık 1.5 milyar Euro vergi toplamaktadır. Ayrıca alkollü içki sektörüyle, tarımsal ürün satın alarak yaklaşık 150 bin civarında çiftçi ailesinin geçimini sağladığı söylenebilir.

Ölümlerin 3.2’si alkolden

Alkol içimi, sınırlı düzeylerde tutulmak şartıyla bazı hastalıkların önlenmesinde rol oynamakla birlikte, 60 değişik hastalık ve rahatsızlığa neden olmaktadır. Alkole bağlı ölümler, bütün ölümlerin yüzde 3.2’sini temsil etmektedir. Ülkemizde kayıt dışı alkol tüketiminin fazla olduğu düşünülmektedir. Mevcut verilerle, Türkiye’de alkol tüketimi çok ciddi oranlarda görülmese de gelecekte kanser yükü açısından önemli bir sorun teşkil edebilecektir.

Hürriyet, 17.01.2011

Konu ile ilgili sayfalar...
10/7/2016 - Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün 2016 raporuna göre Türkiye, çalışmayan ve okumayan genç nüfus sıralamasında ilk sırada...
6/3/2016 - ABD'den 'Terörizm 2015 raporu': Dünyada düştü Türkiye'de arttı ...
3/7/2016 - Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'nde 145 ülke arasında 130'uncu sırada...
2/20/2016 - UNESCO’nun raporuna göre, dünyanın yüzde 40'ı anadilde eğitim görmüyor ...
1/27/2016 - Freedom House raporunda Türkiye internet özgürlüğünde Etiyopya ve Tayland'la aynı ligde!...
Bütün başlıklar için tıklayınız