Raporlar > BM Türkiye’yi ayrımcılıkla suçladı

BM Türkiye’yi ayrımcılıkla suçladı

BM Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi, Türkiye’de “Kürtler ve Romalar” gibi gruplara yönelik “saldırı ve tehdit” iddialarına dikkat çekerken Türkiye’de ülkenin çeşitli etnik grupların parlamento ve kamu kurumlarında uygun bir biçimde temsil edilmesini, bu grupların çocuklarına ana dilini öğrenme olanağının tam olarak sağlanması ve Ruhban Okulunun açılmasını istedi

CENEVRE - Cenevre’de faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi, Türkiye’de ayrımcılığa son verilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istedi. Bu çerçevede Komite, çeşitli etnik grupların parlamento ve kamu kurumlarında uygun bir biçimde temsil edilmesi, bu grupların çocuklarına ana dilini öğrenme olanağının tam olarak sağlanması ve Ruhban Okulunun açılması gibi taleplerde bulundu. “Kürtler ve Romanlar’a yönelik saldırı ve tehdit” iddialarına dikkat çeken Komite, buna karşın insan hakları alanındaki reformları övdü.
BM Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi, Cenevre’de gerçekleşen 74. oturumunda aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çeşitli ülkeleri inceledi. Bunun ardından yayınlanan rapor ve yapılan basın açıklamasında Türkiye’de ayrımcılık olarak görülen sorunlara ilişkin eleştiriler dile getirildi.
Bu çerçevede Kürtler, Romalar ve gayri Müslim gruplara yönelik “saldırı ve tehdit” iddialarına dikkat çekilirken Türkiye’de son yılarda insan hakları yolunda yapılan reformların olumlu karşılandığını belirten komite, Türkiye’nin “Medeniyetler İttifakı” girişimine “aktif katılımı” da övüldü. Rapor ve basın açıklamasının dikkat çeken unsurlarının bazıları özetle şöyle:
“-Kürtler ve Romanlar gibi bazı gruplar, nüfusun geri kalan kısmına göre daha zor sosyo-ekonomik koşullarla karşı karşıya.
-Lozan Antlaşması’nda belirlenen kriterler doğrultusunda bazı etnik gruplar resmen tanınıyor, bazıları ise tanınmıyor.
-Romanlar, Kürtler ve gayri Müslim gruplara yönelik, saldırı ve tehdit dahil, düşmanca tutumlara ilişkin duyumlar sürüyor.
-Çeşitli etnik grupların, Parlamento ve üyeleri seçimle belirlenen diğer kurumlar ile kamu kuruluşlarında uygun bir biçimde temsil edilmesi için gerekli adımlar atılmalı.
-Etnik grupların çocuklarının ana dilini öğrenmesi için uygun olanaklar bulunmuyor.
-Rum azınlığının durumu özellikle kaygı verici. Ruhban Okulu’nun yeniden açılması için gerekli önlemler acilen alınmalı, el konulan mülklerin iade edilmesi ve ilgili tüm AİHM kararları uygulanmalı.
-Avrupa dışından gelen mültecilere ilişkin coğrafi kısıtlaması sürüyor. Mültecilerin sınır dışı edildiği duyumları bulunuyor.(anka)

Radikal, 19.03.09

Konu ile ilgili sayfalar...
10/7/2016 - Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün 2016 raporuna göre Türkiye, çalışmayan ve okumayan genç nüfus sıralamasında ilk sırada...
6/3/2016 - ABD'den 'Terörizm 2015 raporu': Dünyada düştü Türkiye'de arttı ...
3/7/2016 - Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'nde 145 ülke arasında 130'uncu sırada...
2/20/2016 - UNESCO’nun raporuna göre, dünyanın yüzde 40'ı anadilde eğitim görmüyor ...
1/27/2016 - Freedom House raporunda Türkiye internet özgürlüğünde Etiyopya ve Tayland'la aynı ligde!...
Bütün başlıklar için tıklayınız