Raporlar > OECD sağlıkta sıkı mali disiplin istedi

OECD sağlıkta sıkı mali disiplin istedi

Türkiye'nin sağlık sistemini değerlendiren Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), hükümetin yürüttüğü sağlıkta dönüşüm programı'nın ilk bulgularını olumlu bulsa da önümüzdeki dönemde maliyetlerin kısıtlanması gerektiğine dikkat çekti.

OECD Sağlık Sistemi İncelemeleri Türkiye adlı raporda yer alan önerilerin büyük kısmını maliyet kısıtlama tedbirleri oluşturdu. Raporda, maliyet kısıtlama tedbiri olmaksızın sağlık harcamalarını etkin düzeyde gerçekleştirmenin pek mümkün görünmediği 2 senaryo üzerinden açıklandı. Maliyet kısıtlama tedbirleriyle kamu sağlık harcamasının 2011-2033 döneminde GSYİH'daki payının yüzde 1,1 arttığına işaret eden OECD, bu tedbirler söz konusu olmadığında ise bu oranın yüzde 3'e çıkacağını kaydetti. Diğer yandan Türkiye'yi gelecek yıllarda maliyet kısıtlama krizlerine yakalanma riski açısından uyaran OECD, "Gelecekte ekonomik büyüme hızında meydana gelebilecek düşüşler, durumu daha da kötüye götürebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Raporda, Türkiye'nin sağlıkta dönüşüm programının sürdürmesi ancak bunun için kilit karar alanlarından birinin mali sürdürülebilirlik olduğu belirtildi. Gidişatın Türkiye'nin ciddi harcama baskılarıyla karşı karşıya kalacağını gösterdiğini kaydeden OECD, Türkiye'nin devlet hastaneleri için getirilen sınırlamalarda deneyiminin oluştuğunu ve bu sınırlamaları özel hastanelerde de uygulaması gerektiğini kaydetti. Raporda aile hekimi sayısındaki yetersizliğin giderilmesi için bu alanda uzmanlaşmaya imkan verecek teşviklerin güçlendirilmesini de öneren OECD, sevk sistemi için aile hekimi sayısı ile bu hizmetin çeşitlilik ile kalitesinde artış gerektiğini kaydetti.

Çalışmada, yüksek olan ilaç tüketimine dönük olarak rekabetçi jenerik ilaç piyasası oluşturulabileceği; sağlam bir izleme sistemi ve geri bildirim ile finansal teşviklere bağlı akılcı ilaç kullanımının sağlanabileceği veya uzman desteğiyle ilaç maliyet etkinliğinin değerlendirilebileceği vurgulandı. Raporda Türkiye'nin yeşil kartı devam ettirme veya GSS muafiyetinde para ve mal varlığı soruşturmasına geçişte maliyet/fayda analizini dikkatli yapması önerildi. Ayrıca paket fiyat olarak bilinen "tanıya dayalı grup" ödeme şeklinin desteklenmesini öneren OECD, hizmete erişimde hakkaniyet için sağlık çalışanlarını bu hizmetlerden yoksun alanlara çekmek üzere daha güçlü mali teşvikler sağlanabileceğini vurguladı. Raporda, bilişim sistemlerine yatırım, teknolojiler ile reformların değerlendirme ile izlenmesi, hemşire sayısı ile hemşire görevlerinin artırılması önerileri de yer aldı.

 

Referans, 25.02.09

 

Konu ile ilgili sayfalar...
10/7/2016 - Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün 2016 raporuna göre Türkiye, çalışmayan ve okumayan genç nüfus sıralamasında ilk sırada...
6/3/2016 - ABD'den 'Terörizm 2015 raporu': Dünyada düştü Türkiye'de arttı ...
3/7/2016 - Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'nde 145 ülke arasında 130'uncu sırada...
2/20/2016 - UNESCO’nun raporuna göre, dünyanın yüzde 40'ı anadilde eğitim görmüyor ...
1/27/2016 - Freedom House raporunda Türkiye internet özgürlüğünde Etiyopya ve Tayland'la aynı ligde!...
Bütün başlıklar için tıklayınız