Raporlar > Global servet 2009'da yüzde 11.5 artarken Türkiye’deki servet dünya ortalamasının %50 üzerinde büyüdü

Global servet 2009'da yüzde 11.5 artarken Türkiye’deki servet dünya ortalamasının %50 üzerinde büyüdü

 

 

Dünyanın önde gelen yönetim danışmanlığı firmalarından The Boston Consulting Group’un (BCG) “2009 Küresel Varlık Raporu 2010” araştırmasına göre, 2008 yılında %10’luk bir düşüş gösteren global servet, 2009'da yüzde 11.5 oranında bir artışla 111.5 trilyon dolara yükseldi. The Boston Consulting Group'un araştırmasına göre, servet artışında en hızlı büyüyen bölgelerin başında %15 ile 2008 yılında toplam servette %20’lik bir düşüş yaşayan Kuzey Amerika yer alıyor.  BCG’ye göre, 2009 sonunda, global servet 111.6 trilyon dolarla rekor yaşanan 2007 yılının seviyesinin sadece 100 milyar dolar gerisinde kaldı. BCG’ye göre, global servet 2014 yılına kadar ortalama %6 oranında büyümeye devam edecek.

 

Türkiye’de tutulan servet dünya ortalamasının çok üstünde büyüdü ama hala fazlasıyla “mevduatçıyız”

BCG Türkiye Yönetici Ortakları Burak Tansan ve Francesco Pavoni, 2009 yılının ilk 9 aylık bölümünde Türkiye’de tutulan finansal servetin %17 oranında büyüdüğün altını çizerek bu oranın dünya ortalamasının %50 üzerinde bir büyüme olduğunu belirtiyorlar.

 

Burak Tansan, Türkiye’de yurtiçi yerleşik hanehalkı yatırımlarının yaklaşık %75’inin hala mevduat ve mevduat benzeri araçlarda olduğunu belirterek çizerek önümüzdeki dönemde diğer yatırım araçlarında önemli bir büyüme olacağını vurguluyor. Tansan, 2010 yılı ve sonrasında, düşen faizlerle beraber alternatif yatırım araçlarının daha ön plana çıkacağını belirterek Türkiye’de yatırım fonlarında tutulan finansal varlıkların gayrisafi yurtiçi hâsılaya oranının %3 gibi çok düşük bir seviyede olduğunu belirtiyor. Benzer oranların ABD’de %70, İngiltere’de %20, Brezilya’da %30, Macaristan’da ise %6 seviyesinde seyrediyor.

 

Burak Tansan, bu değişimin ve düşük faizlerin müşterilerin yatırım tercihlerinde doğru tavsiyeye erişimlerinin önemini artırdığını belirterek Türkiye’de özel bankacılık ve bireylere/kurumlara sunulan yatırım danışmanlığı hizmetlerinin önümüzdeki dönemde ön plana çıkacağının altını çiziyor. Tansan’a göre, bu seneye kadar yüksek reel faizler nedeniyle bankalardan yatırım danışmanlığı alanında talepte bulunan müşterilerin sayısı sınırlı bir seviyedeyken önümüzdeki dönemde çok daha fazla sayıda banka müşterisi için temel banka seçim kriterlerinden birisi doğru yatırım tavsiyesine en uygun hizmet modeliyle erişim olacak.

 

Francesco Pavoni de, yurt dışında yerleşik olan kişilerin Türkiye’de tuttukları yatırım araçlarının yurtiçinde yaşayan kişilerden çok farklı bir dağılımda olduğunu belirtiyor ve yurt dışında yaşayan kişilerin Türkiye’de tuttukları tüm finansal varlıkların %65’den fazlasının hisse senedi ve benzeri ürünler olduğunun altını çiziyor. Pavoni, İstanbul’un finansal bir merkez haline gelmesinin Türkiye’de tutulan finansal varlıkların mevduat ve benzeri ürünlerden hisse senedi ve benzeri daha gelişmiş ürünlere geçişi önemli oranda hızlandıracağını belirtiyor. Pavoni, bu sürecin hem kurumsal yönetim olarak önemli değişimleri tetikleyeceğini hem de hisse senedi piyasalarının derinliğini ciddi oranda artıracağını da vurguluyor.

 

The Boston Consulting Group'un araştırmasına göre, Avrupa, 37.1 trilyon dolarlık servetle hala en fazla varlığı elinde tutan bölge. Ancak Avrupa’daki toplam servetlerde 2009 yılında yaşanan %8 oranındaki toparlanma genel küresel ortalamanın epey gerisinde seyrediyor

 

BCG’nin Küresel Varlık Raporu’nda dikkat çeken diğer saptamalar ve öngörüler:

  • Asya bölgesinin Japonya dışında kalan bölgeleri, 2009 yılında servetlerini %22 oranında artırarak en hızlı büyüyen alt bölge konumuna ulaştılar.
  • Araştırmaya göre, özellikle Kuzey Amerika’daki büyümenin temel sebebi, yeni servet oluşumundan öte, 2008 yılında önemli oranda gerileyen borsa ve yatırım portföylerinin baz etkisiyle toparlanması.
  • BCG’nin öngörülerine göre, 2014 yılına kadar en hızlı servet büyümesi yine Asya bölgesinden (Japonya hariç) bekleniyor. Bölgesel olarak dolar bazında 2014’e kadar yıllık servet büyüme beklentileri şu şekilde:
    • Avrupa                                   % 5.5
    • Ortadoğu ve Afrika    % 8.0
    • Asya (Japonya hariç):           % 10.9
    • Japonya:                     % 1.4
    • Kuzey Amerika:         % 4.4
    • Latin Amerika            % 8.4
  • Global servetin %30’luk bölümü hisse senetleri ve benzer araçlarda tutulurken %22’lik bölümü tahvil/bonolarda, %48’lik bölümü ise nakit veya mevduat olarak tutuluyor. En çok hisse senedi ağırlığı %42 ile Kuzey Amerika bölgesinde bulunuyor.
  • Son 10 yılda çok hızlı bir artış kaydeden “Offshore” bankacılık, kriz sonrasında denetim ve raporlamanın artmasıyla 2008 yılında önemli oranda gerilemişti. 2009 yılında, Offshore bankalarda tutulan servet 6.8 trilyon dolardan 7.4 trilyon dolara çıktı. İsviçre 2 trilyon dolarlık servetle dünyanın en büyük Offshore merkezi olmayı sürdürdü. BCG’ye göre Offshore merkezlerde tutulan servetin toplam global servete oranı 2009’daki%7 seviyesinden gerileyerek 2014 yılında % 6 seviyesine inecek ve bu merkezlerdeki global servet ortalamaya göre daha yavaş büyüyecek.
  • BCG’ye göre, dünyada 11.2 milyon “milyoner” (1 milyon doların üstünde finansal varlığa sahip) hanehalkı var. Bu grup, tüm küresel servetin %38’ini elinde tutuyor.
  • Dünyada en fazla “milyoner” 4.7 milyon hanehalkı ile ABD’de bulunuyor. ABD’yi 1.2 milyon “milyoner” hanehalkı ile Japonya, 670.000 milyoner hanehalkı ile Çin ve 485.000 milyoner hanehalkı ile İngiltere takip ediyor.

 

 

The Boston Consulting Group Hakkında

 


The Boston Consulting Group (BCG) küresel bir danışmanlık şirketi ve dünyanın yönetim stratejileri konusunda önde gelen fikir liderlerinden biridir. BCG, dünyanın bütün sektör ve bölgelerindeki lider şirketler ile onların en yüksek katma değer yaratacakları fırsatları tanımlamak, en kritik sorularına cevap vermek ve şirketleri stratejik olarak en etkin şekilde konumlandırmak için bir çeşit fikir ortağı olarak çalışmaktadır. BCG derin bilgi birikimini, müşterilerinin ve onların pazarlarının gerçeklerine göre değerlendirerek ve müşterilerinin her seviyesindeki yöneticileri ile yakın bir işbirliği içinde çalışarak projelerine yansıtmaktadır. BCG bu şekilde hem kalıcı rekabet avantajı elde etmekte, hem de müşterileri için uzun vadeli değer oluşumunu sağlayabilmektedir. 1963 yılında Boston’da kurulan BCG, bugün 40 ülkedeki 69 ofisi ile dünyanın önde gelen kuruluşlarına hizmet vermektedir. BCG 2010 yılı başında İstanbul ofisini açarak yurtdışından hizmet verdiği Türkiye’ye daha yakından hizmet vermeye başlamıştır. BCG hakkında daha detaylı bilgi için, lütfen www.bcg.com adresini ziyaret ediniz.

 bcg.com, 15.06.2010

Konu ile ilgili sayfalar...
10/7/2016 - Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün 2016 raporuna göre Türkiye, çalışmayan ve okumayan genç nüfus sıralamasında ilk sırada...
6/3/2016 - ABD'den 'Terörizm 2015 raporu': Dünyada düştü Türkiye'de arttı ...
3/7/2016 - Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'nde 145 ülke arasında 130'uncu sırada...
2/20/2016 - UNESCO’nun raporuna göre, dünyanın yüzde 40'ı anadilde eğitim görmüyor ...
1/27/2016 - Freedom House raporunda Türkiye internet özgürlüğünde Etiyopya ve Tayland'la aynı ligde!...
Bütün başlıklar için tıklayınız