Raporlar > Halk AKP ve CHP'nin açılımlarına inanmıyor

Halk AKP ve CHP'nin açılımlarına inanmıyor

A&G araştırma şirketinin 33 ilde yaptığı araştırma, kamuoyunun büyük bölümünün AKP'nin Alevi ve CHP'nin çarşaf açılımlarını samimi bulmayıp "seçim yatırımı" olarak gördüğünü ortaya koydu.

 

Milliyet gazetesinde "Bu açılımlara halk inanmıyor" başlıklı haberde, 2 bin 407 kişiyle, Adil Gür yönetiminde yapılan araştırmaya katılanların çoğunluğu Kürtçe yayın yapılan TRT 6 (Şeş) kanalını yanlış bulduğunu belirtirken, hükümetin Nâzım Hikmet’i vatandaşlığa geri alan kararını ise olumlu buldu.

İşte Milliyet'te yayımlanan ve vatandaşların açılımları samimi bulmadığını gösteren veriler...

Araştırmanın künyesi


Araştırma 17-19 Ocak 2009 günleri Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde, 33 il ve 121 ilçede bunlara bağlı 134 mahalle ve köyde, 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden 1.201’i kadın toplam 2.407 denekle, hanede yüz yüze görüşme metoduyla yapıldı.

Çalışmanın yürütüldüğü 33 il şunlar: Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın,Batman, Bolu, Bursa, Balıkesir, Bingöl, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İçel, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Ordu, Samsun, Trabzon, Van ve Zonguldak.

Adil Gür:  "Seçim yatırımı" dediler

Şirketimizin oldukça geniş kapsamlı bir örneklemde yaptığı araştırmanın çarpıcı sonuçları şöyle özetlenebilir:

CHP’nin çarşaf açılımını seçmen samimi bulmamaktadır. CHP seçmeninin yaklaşık yarısı da bu çıkışı desteklemediğini ifade etmiştir.  AKP’nin Alevi açılımı da yine seçmenler tarafından yüksek oranda “seçim yatırımı” olarak algılanmaktadır.

TRT 6 da Kürtçe yayın yapılması seçmenin çoğunluğu tarafından tasvip edilmemektedir. Araştırmaya katılanlardan AKP seçmeni dışındakiler, DTP de dahil olmak üzere yüksek oranda "Yanlış buluyorum" cevabı vermiştir.

Katılımcılara, "AKP’nin Alevi açılımını nasıl değerlendiriyorsunuz?" diye soruldu. Katılımcıların yüzde 46.9’u, Alevi açılımının "seçim yatırımı" olduğunu söylerken, yüzde 23.8’i "belki seçim yatırımı ancak yine de olumlu bir gelişme" dedi.

"Destek verip, doğru bulduğunu" söyleyenlerin oranı ise yüzde 16.9 oldu. Eğitim yükseldikçe "Seçim yatırımı" diyenlerin oranı da yükseldi.

Alevilerle ilgili girişimleri samimi bulmayanların yüzde 57.8’inin üniversite mezunu olması dikkat çekti. Konuyu partiler bazında da değerlendiren araştırmaya göre, AKP seçmeninin yüzde 35.9’u "Doğru buluyor ve destekliyorum" derken, CHP seçmeninin yüzde 74.7’si "Seçim yatırımı" görüşünde.

 

cnnturk.com, 09.02.09

 

 

Konu ile ilgili sayfalar...
10/7/2016 - Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün 2016 raporuna göre Türkiye, çalışmayan ve okumayan genç nüfus sıralamasında ilk sırada...
6/3/2016 - ABD'den 'Terörizm 2015 raporu': Dünyada düştü Türkiye'de arttı ...
3/7/2016 - Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'nde 145 ülke arasında 130'uncu sırada...
2/20/2016 - UNESCO’nun raporuna göre, dünyanın yüzde 40'ı anadilde eğitim görmüyor ...
1/27/2016 - Freedom House raporunda Türkiye internet özgürlüğünde Etiyopya ve Tayland'la aynı ligde!...
Bütün başlıklar için tıklayınız