Basından > 17 Aralık fezlekeleri Sarraf dosyasına girdi: Doğruluğunu FBI teyit etti

17 Aralık fezlekeleri Sarraf dosyasına girdi: Doğruluğunu FBI teyit etti
Üstü örtülen 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda gündeme gelen dört eski bakanın rüşvet aldığına ilişkin iddiaların yer aldığı fezlekeler, ABD’de dolandırıcılıktan tutuklu bulunan operasyonun kilit ismi Rıza Sarraf’ın dava dosyasına girdi.

New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara belgelerin doğruluğunun FBI tarafından teyit edildiğini söyledi.

 

Amerika’nın Sesi’nden Can Kamiloğlu’nun haberine göre New York’ta devam eden Sarraf davasında hakim Richard Berman’ın New York Güney Bölgesi başsavcılığı yetkilileriyle gerçekleştirdiği toplantının ardından Başsavcı Preet Bharara’nın 10 Kasım’da gizli kalmak kaydıyla yazdığı bir dilekçe, federal adalet sistemide yayınlandı.

Yedi sayfadan oluşan ve bir bölümü karartılan belgede eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Egemen Bayraktar’la ilgili hazırlanan yolsuzluk ve rüşvet fezlekelerinin internette yayınlandığı belirtilirken, Türk adalet bakanlığının belgeleri görme talebine ilişkin “Türk bakanlığı gerekli görür ve isterse kendisi bakabilir” dendi.

‘Adalet Bakanlığı Amerikan hukukuna müdahale ediyor’

Dilekçede söz konusu belgeyle ilgili Türk adalet bakanlığının Amerikan hukukuna müdahale ettiğini savunan Bharara, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la görüşmesinde Sarraf davasını gündeme getirmesini ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Washington ziyareti sırasında ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch’le görüşüp Sarraf davasının hiçbir delile dayanmadığını ve serbest bırakılıp Türkiye’ye gönderilmesini talep etmesi konularına da değindi.

‘FBI ajanları fezlekenin doğruluğundan emin’

Kanıt olarak mahkemeye sunulan 17 Aralık fezlekelerinin doğruluğunun İstanbul’da görevli FBI yetkilileri tarafından teyit edildiğini belirten Bharara, dilekçede “İstanbul’da görevli FBI ajanları sunduğumuz bu fezlekeyle ilgili doğruluğu yönünde emin oldukları konusunda görüş bildirdi. Gerek dava dosya numaraları ve fezlekenin hazırlanış formatının Türk güvenlik güçlerinin kriterlerine uygunluğunu ifade ettiler” diye yazdı.

‘Fezlekede bulunan şahıslar, telefon kayıtları ve fotoğraflar gerçek’

ABD’de yetkili makamların da fezlekelerin gerçek olduğu konusunda fikir birliğine sahip olduğunu kaydeden Bharara şöyle devam etti: “Türk emniyet güçleri tarafından hazırlanan, yüzlerce sayfadan oluşan fezlekede tipik bir yasal güvenlik gücü soruşturma yöntemi uygulandığı görülüyor. Fiziki dinleme ve takip, telefon kayıtları, finansal analizler, elektronik araştırmalar yapılmış. Telefon konuşmaları kaydedilmiş, yüzlerce fotoğraf, imaj, ekran kayıtları, finansal kayıtlar elektronik ve fiziki kayıtlar yer almış. Hazırlanan fezlekede bulunan şahıslar gerçek kişiler, telefon kayıtları ve fotoğraflar gerçek. ABD yetkili makamlarının da bu konuda yapmış olduğu bağımsız soruşturmada vardığı kanı hazırlanan fezlekeyle örtüşüyor.”

Fezlekeler Amerikan federal adalet sistemine kamuya açık biçimde konuldu

Öte yandan 400 sayfalık 17 Aralık fezlekelerinin İngilizce çevirisi ve fezlekede yer alan görseller, ses kayıtları, Amerikan federal adalet sistemine kamuya açık biçimde konuldu.

Bu şekilde Türkiye’de yayın yasağı getirilen ve engellenen 17 Aralık fezlekesi kamuya açık bir şekilde dava dosyasına girmiş oldu.

17 Aralık fezlekeleri, Sarraf’ın e-postalarına ulaşmak için kullanılmıştı. Bharara’ya göre bu işlem hukuksuz değil.

‘Sarraf davası Türk politikacıları ilgilendirmiyor, ama Sarraf’ın suç ortaklarını kapsıyor’

Öte yandan Sarraf’ın davayı siyasileştirmek istediğini belirten Bharara, ABD’de görülen davanın Türk politikacıları ilgilendirmediğini. ancak Sarraf’ın suç ortaklarını da kapsadığını dile getirdi.

Asıl davanın görüleceği süreçte neyin delil olup olmayacağı konusundaki son kararı New York Güney Bölgesi Federal Mahkeme Hakimi Richard Berman verecek. Bu konudaki duruşmanın tarihi henüz kesin değil ancak kasım ayı sonuna kadar yapılması bekleniyor.

Erdoğan ve Bozdağ ‘sahip çıkmıştı’

Erdoğan, ABD ziyaretinden dönüşte, Sarraf’ın suçsuz olduğunu savunmuştu. Hemen ardından Bozdağ da, “Vatandaşımızın hakkını gözeteceğiz” demişti.

17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında Sarraf’ın rüşvet alıp verme ve altın kaçakçılığı suçlarından 37 yıla kadar hapsi istenmişti. Ne var ki İran kökenli işadamı, 28 Şubat 2014’te tahliye edilmiş, dava sonucunda da aklanmıştı.

Sarraf, dört eski bakan hakkındaki yolsuzluk fezlekelerinin de merkezindeki isimdi. Fezlekedeki ifadeyle ‘suç örgütünün lideri Sarraf’ idi. Sürecin sonunda bakanlar istifa etmiş, ancak AKP’lilerin oylarıyla Yüce Divan’a gitmekten kurtulmuşlardı.

Sarraf, gerek iddianamedeki gerekse fezlekelerdeki suçlamaları reddetmiş, kendisine yönelik bir ‘algı operasyonu’ yürütüldüğünü savunmuştu.

diken.com.tr, 16.11.2016

Konu ile ilgili sayfalar...
7/14/2017 - Yeni KHK ile 7 binden fazla ihraç: Emniyet'ten 2303, Adalet Bakanlığı'ndan 418, YÖK'ten 302, Diyanet'ten 551...
7/4/2017 - Utanç bilançosu: Yılın ilk altı ayında en az 906 işçi hayatını kaybetti...
6/23/2017 - Altan kardeşler ve Ilıcak'ın görüşleri nedeniyle 'darbecilik'le suçlandığı davada tahliye yok!...
6/23/2017 - Article 19 bilirkişi raporu: Altanlar'a yönelik suçlamalar asılsız, müebbet istemi orantısız...
6/21/2017 - Gülen yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında yargılanan gazeteci yazar Mehmet Altan: Darbeden haberdar değildim ...
Bütün başlıklar için tıklayınız