Basından > İstanbul'daki saldırıda yaşamını yitirenlerin sayısı 41'e yükseldi

Atatürk Havalimanı'nda saldırı: 41 ölü
İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde dün akşam meydana gelen saldırıda en az 41 kişi hayatını kaybetti, 239 yaralıdan 130'unun da taburcu edildiği bildirildi.

İstanbul Valilliği ölen 41 kişiden 10'unun yabancı uyruklu olduğunu belirtti.

Reuters hayatını kaybeden yabancılar arasında Çin, Ürdün, Tunus, İran ve Ukrayna uyrukluların da bulunduğunu duyurdu.

Hükümet, saldırı üzerine ülkede bir günlük ulusal yas ilan etti.

Başbakan Binali Yıldırım saldırıya dair ilk bulguların IŞİD'i işaret ettiğini, incelemenin sürdüğünü açıkladı.

Yıldırım "Güvenlik güçlerimizin yaptığı tespitlerde emareler DEAŞ’ı işaret etmekte beraber bu konuda çalışmalar halen devam etmektedir. Teröristler bir ticari taksiyle gelmişlerdir. Canlı bombaların ayrıca silah bulundurmaları olayın vahametini arttırmıştır. Kaçan bir terörist olduğu değerlendirilmemekte. Her 3 canlı bombanın ateş ettikten sonra kendilerini patlattıkları yönünde ilk bulgular var" dedi.

Hayatını kaybedenlerden 27'sinin kimliğinin tespit edildiği belirtildi. Anadolu Ajansı, 18 kişinin cenazesinin ailelerine teslim edildiği bilgisini geçiyor.

Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçiliği de yaralılar arasında en az 7 vatandaşlarının olduğunu açıklamıştı.

İlk gelen bilgiler Dış Hatlar Terminali geliş katı girişinde çatışma yaşandığı, ardından iki patlama sesi duyulduğu yönündeydi.

Saldırının ardından havalimanından tüm uçuşlar durduruldu, Atatürk Havalimanı'na inmek üzere bekleyen uçaklar da başka havaalanlarına yönlendirildi.

18 ayda 9 saldırı

  • Haziran 2016 - Vezneciler'deki saldırıda en az 11 kişi hayatını kaybetti, saldırıyı TAK üstlendi.
  • Nisan 2016 - Bursa'da kent merkezindeki intihar saldırısında saldırgan öldü, 13 kişi yaralandı. Saldırıyı Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) üstlendi.
  • Mart 2016 - Ankara'da TAK'ın Kızılay'da düzenlediği saldırıda 34 kişi, İstanbul'da İstiklal Caddesi'nde düzenlenen intihar saldırısında 5 kişi yaşamını yitirdi.
  • Şubat 2016 - Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları ve lojmanların bulunduğu Devlet Mahallesi'nde patlayan bomba yüklü araç 28 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı.
  • Ocak 2016 - İstanbul Sultanahmet Meydanı'ndaki intihar saldırısında 11 Alman turist öldü. Daha sonra hastanede yaşamını yitirenlerle ölü sayısı 13'e yükseldi.
  • Ekim 2015 - Ankara Garı'nda Barış Mitingi'ne düzenlenen saldırıda 103 kişi öldü. Saldırıyı Irak Şam İslam Devleti IŞİD üstlendi.
  • Temmuz 2015 - Şanlıurfa Suruç'ta üzerinde bomba olan şahıs kendini patlattı. 34 kişi öldü. Saldırganın IŞİD'le bağlantısı olduğu belirlendi.
  • Haziran 2015 - Seçimlerden önce Diyarbakır'daki HDP mitinginde düzenlenen saldırıda 5 kişi öldü.
  • Ocak 2015 - İstanbul Sultanahmet'te bir IŞİD militanı Turizm Şube Müdürlüğü'nün önünde elinde tuttuğu el bombalarını patlattı, bir polis yaşamını yitirdi.

Bazı dış hatlar uçuşları yapılıyor

Başbakan Binali Yıldırım Atatürk Havalimanı'nın 02.20'den itibaren yeniden faaliyete geçtiğini, hava trafiğinin normale döndüğünü belirtti.

İstanbul Atatürk Havalimanı'nın internet sayfasında yer alan uçuş bilgileri, bu sabah İstanbul'dan kalkması planlanan birçok uçuşun iptal edildiğini ya da gecikmeli olarak kalkacağını gösteriyor.

Bu sabah İstanbul'a inmesi planlanan uçakların tamamına yakınının ise iptal edildiği görülüyor.

Türk Hava Yolları ise, sabah saatlerinde sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, Atatürk Havalimanı'ndaki kontuarların yeniden devreye girdiğini duyurdu.

ABD uçuş yasağını kaldırdı

Amerikan Federal Havacılık İdaresi ise (FAA), saldırının ardından Atatürk Havalimanı'ndaki bombalı saldırıların ardından ABD ile İstanbul arasındaki tüm uçuşların durdurulduğunu duyurdu. Birkaç saat süren uçuş yasağı sabah saatlerine doğru kaldırıldı.

Sabahın erken saatlerinde olay yeri inceleme ekipleri Atatürk Havalimanı'nda incelemelere başladı. Havalimanı çalışanlarıysa, saldırı nedeniyle oluşan hasarı temizlemeye çalışıyor.

Havanın aydınlanmasının ardından gelen görüntülerde patlamaların etkisiyle terminal binası içerisindeki tavan panellerinin parçalanıp yere döküldüğü görüldü.

Saldırının ardından ilk açıklamayı yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ "Bir teröristin kalaşnikofla etrafı taradıktan sonra kendisini patlatması sonucu en az 10 kişinin öldü, 20 civarında da yaralı var" demişti.

Ölü sayısı daha sonra önce 28'e, ardından da 36'ya çıktı.

Öğle saatlerinde yapılan son açıklamaya göre, saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 41 oldu.

Bu arada Sağlık Bakanlığı saldırıda yaralananların ismi ve hangi hastanede bulunduklarına ilişkin bilgilere Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi'nin (SABİM) "184" numaralı hattından ulaşılabileceğiini bildirdi.

Erdoğan: Saldırının dönüm noktası olmasını temenni ediyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saldırının ardından Cumhurbaşkanlığı konutunda Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'la görüştü.

Saldırıyı kınayan Erdoğan yayımladığı yazılı açıklamada "Saldırı, terör örgütlerinin masum sivilleri hedef alan karanlık yüzünü bir kez daha ortaya koymuştur. Bu saldırının, herhangi bir sonuç elde etmeyi değil, sadece ve sadece masum insanların kanı ve acısı üzerinden dünyaya ülkemiz aleyhinde propaganda malzemesi üretmeyi hedeflediği açıktır" dedi.

Erdoğan ayrıca "Atatürk Havalimanı saldırısının, Batı ülkeleri başta olmak üzere, tüm dünyada terör örgütlerine karşı verilecek ortak mücadele için bir milat, bir dönüm noktası olmasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

Görgü tanığı: Yaralı güvenlik görevlisi gördüm

Havaalanından BBC Türkçe'ye konuşan görgü tanığı Deniz Ayanoğlu, Dış Hatlar Geliş bölümünü patlama sonrası gördüğünü ve çok sayıda ceset olduğunu söyledi.

Havaalanında elektrik teknikeri olarak çalışan Ayanoğlu şunları anlattı:

"Ben İç Hatlar Geliş katındaydım, dışarı doğru bakıyordum. Patlama oldu, camlar sarsıldı. Dışarı doğru bakıyordum. Herkes Dış Hatlara doğru koşturmaya başladı. Bacağından yaralı bir güvenlik görevlisi gördüm, hemen ona tampon yaptılar."

"Ben saldırı anını değil, patlama sonra alanı gördüm. Şok olduk. Dış Hatların gelişinde silahlı çatışma oldu. Dış Hatlar yolcu çıkışında, bagaj alım karuselinin orada patlama olmuş. Karuselden çıktığı alanda silahını çekip ateş ediyor. Şimdi servis katındayız çıkamıyoruz."

Yurt dışından dayanışma mesajları

Saldırı gerçekleştiği sırada Atatürk Havalimanı'na iniş yapan uçaklardan birinin, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve heyetini taşıdığı öğrenildi.

Arnavutluk Dışişleri Bakanlığı, Edi Rama ve beraberindeki heyetin İstanbul'a vardığını ve havalimanından güvenli bir şekilde İstanbul'daki Türkiye Başbakanlık Misafirhanesi'ne götürüldüğünü açıkladı.

Birçok uluslararası kurum ve ülke Türkiye'ye saldırıyı kınayan mesajlar gönderdi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon "terörist saldırıyı" kınadığını açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da saldırıyı en sert şekilde kınadıklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner de yaptığı yazılı açıklamada yararlıların bir an önce iyileşmeleri, yaşamını yitirenlerin ailelerine de başsağlığı dilediklerini belirterek, “Soruşturma boyunca Türk makamları ile yakın temas halinde olacağız. Terör tehdidi ile mücadelede NATO müttefiki Türkiye ile dayanışma içindeyiz.

AB Dönem Başkanı Hollanda Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, BakanBert Koenders, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu arayarak, Atatürk Havalimanı'ndaki "korkunç saldırıya" ilişkin taziyelerini iletti.

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri, Twitter üzerinden şu mesajı paylaştı:

"İstanbul'daki korkunç saldırıdan şoke oldum. Böyle zalim eylemler için kullanılacak söz yok. Düşüncelerimiz Türk halkıyla"

Almanya Başbakanı Angela Merkel de ''Tüm Türk halkına terörle mücadelede birlik olduğumuzu ve birbirimizi destekleyeceğimizi iletmek istiyorum'' diye konuştu.

Bu arada Hollanda'nın en çok satan gazetesi Telegraaf, Twitter üzerinden "PrayforTurkey-Türkiye için dua edin" başlığıyla Türkiye ile dayanışma mesajı yayınladı.

Fransa ve İtalya başbakanları ve İngiltere Dışişleri Bakanı da taziye dileklerini iletti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı da Twitter'dan ölenlerin yakınlarına başsağlığı ve yaralılara geçmiş olsun mesajı gönderdi.

BBCTurkish.com, 29.06.2016

 

Atatürk Havalimanı'nda canlı bomba saldırısı
İstanbul Atatürk Havalimanı’nda üç canlı bomba saldırısı gerçekleşti. İlk belirlemelere göre 28 kişinin hayatını kaybettiği, 60 kişinin yaralandığı bildiriliyor.

Atatürk Havalimanı'nda Salı akşamı önce silah sesleri ardından da patlama sesleri duyuldu. Dış hatlar terminalinde iki patlama meydana geldiğini bildirildi. Patlamalar sonrası havalimanına giriş çıkışlar kapatılırken, olayın ardından yapılan ilk açıklamada patlamadan birinin canlı bomba olduğu söylendi.

Dpa ve Reuters haber ajansları, havalimanında iki canlı bomba olduğunu ve polisin dış hatlar güvenlik kontrollerinin yapıldığı giriş bölümünde şüpheli şahıslara ateş açtığını bildiriyor. yaralı sayısının ise 60'a yükseldiği, 6 kişinin durumunun ağır olduğu bildiriliyor.

Türkiye Adalet Bakanı Bekir Bozdağ olayın ardından TBMM'de İçişleri Bakanlığı'ndan aldığı ilk bilgileri aktardı. Bozdağ, ilk belirlemelere göre en az 10 kişinin öldüğünü ve 20 kişinin yaralandığını açıkladı. Bozdağ, bir teröristin etrafı yaylım ateşine tuttuğunu ve ardından kendisini patlattığını kaydetti.

Havalimanında yaralılara müdahale edildiği ve çok sayıda ambulansın alana girdiği bildiriliyor. Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, yaralılara kan bağışında bulunmak isteyenlerin Sultanahmet Meydanı, Feshane, Esenler Meydanı, Gazi Osmanpaşa Salı Pazarı, Zeytinburnu 58. Bulvar, Sultan Gazi Meydanı, Esenyurt Meydanı ve Çapa Kızılay kan merkezine gitmelerini istedi.
İstanbul Atatürk Havalimanı güzergahında olan bazı uçuşların yönünün değiştirildiği ve Çarşamba sabahı olan uçuşların hangilerinin iptal edileceğinin henüz belli olmadığı söylendi.

dw.de, 28.06.2016

Konu ile ilgili sayfalar...
7/14/2017 - Yeni KHK ile 7 binden fazla ihraç: Emniyet'ten 2303, Adalet Bakanlığı'ndan 418, YÖK'ten 302, Diyanet'ten 551...
7/4/2017 - Utanç bilançosu: Yılın ilk altı ayında en az 906 işçi hayatını kaybetti...
6/23/2017 - Altan kardeşler ve Ilıcak'ın görüşleri nedeniyle 'darbecilik'le suçlandığı davada tahliye yok!...
6/23/2017 - Article 19 bilirkişi raporu: Altanlar'a yönelik suçlamalar asılsız, müebbet istemi orantısız...
6/21/2017 - Gülen yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında yargılanan gazeteci yazar Mehmet Altan: Darbeden haberdar değildim ...
Bütün başlıklar için tıklayınız