Basından > Karaman'da cinsel istismar davasında Muharrem Büyüktürk 508 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Karaman skandalı: Muharrem Büyüktürk'e 508 yıl ceza
Karaman'da Ensar Vakfı'na bağlı olduğu iddia edilen yurtlarda 2012-2015 arasında 10 çocuğa cinsel istismarda bulunmakla suçlanan öğretmen Muharrem Büyüktürk 508 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum edildi.

Dava yoğun güvenlik önlemleri altında, kapalı oturumda Karaman Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Mahkeme Başkanı sanığa, "Çocuğun nitelikli cinsel istismarı", "hürriyeti tahdit", "kasten yaralama" ve "müstehcen görüntüleri izletme" suçlarındanceza verildiğini açıkladı.

Daha önce ifadesinin SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) yoluyla alınacağı açıklanan sanık Muharrem Büyüktürk de salona getirildi.

Polisteki ilk ifadesinde suçlamaları kabul eden Büyüktürk'ün, mahkemede kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddettiği belirtildi.

Davayı izleyen avukatların verdiği bilgilere göre Muharrem Büyüktürk, Ensar Vakfı ve Kaimder yurtlarında tek sorumlunun kendisi olduğunu söyledi. Ensar ve Kaimder avukatlarının, sanığın bu ifadesine itiraz etmediği bildirildi.

Sanık Muharrem Büyüktürk: Çocuklar suçu bana attı

Yine avukatların verdiği bilgiye göre sanık "Çocuklar kendi aralarındaki istismarı benim üzerime attı. Ailelerin ve çocukların olduğu ortamda yargılanmak isterdim. Bu adil bir yargılama olmadı" dedi.

Image captionDavaya mudahil olması kabul edilen Ensar Vakfı'nın başkanı Cenk Dilberoğlu

Duruşmada savcının mütalaasını sunmasının ardından müdahil avukatlar da beyanlarını dile getirdi.

Avukatlar, soruşturmanın genişletilmesi (tevsii tahkikat) ve olayın yaşandığı sırada denetim görevlerini yerine getirmeyen kişi ve kurumlar hakkında gerekli soruşturmaların yürütülmesini talep etti.

Avukatlar, esasa ilişkin beyanı hazırlama amacıyla ek süre talebinde bulundu.

Ancak mahkeme bu talepleri reddetti.

Kararın açıklanmasından sonra konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık "Siyaseten burada değildik, anne babalar olarak buradaydık. Sanık bu evlerde tek başına kaldığını, kimlerin erzak getirdiğine kadar ifade etti. Bu tür kontrolsüz yerlerin envanterinin çıkarılması gerekiyor. Yurtlarda denetim eksikliği olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'de böyle olayların yaşanmaması gerekiyor. Buralarda kaç çocuk kalıyor? Belki başka illerde başka çocuklar da var. Mümkün müdür küçük bir şehirde bu yurtların bilinmiyor olması?" dedi.

Karabıyık "yaşananların siyaset üstü bir konu olduğunu ve "toplumun bu acıyı bir daha yaşamak istemediğini" söyledi.

Karabıyık ayrıca "Bu kısmı suçun şahsiliği kısmı. Bına zemin hazırlayan illegal yapının ortaya çıkması, sorumluluğu olan kişi ve kurumlar örtbas ediliyorsa ortaya çıkarılması lazım" diye konuştu.

Eminağaoğlu: Ensar Vakfı için dağıtılma, KAİMDER için fesih nedeni

Eski Yargıtay Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu " Bu eylemlerin Ensar ve KAİMDER yurtlarında işlendiğini sanık ifade etti. Cumhuriyet Savcısı da açıkça bu eylemlerin bu yurtlarda işlendiğini beyan etti. Dosya içerisindeki kanıtlar da bu doğrultuda. Bu durum ortaöğretim çağındaki çocukların özel yurtlarında barındırılma yasağı nedeniyle bir vakıf olan Ensar Vakfı için dağıtılma, bir dernek olan KAİMDER için fesih nedeni. Böyle bir davanın açılması için ben şahsen cumhuriyet başsavcılığına müraacatta bulundum" dedi.

Eminağaoğlu ayrıca "Bu süreç hiçbir şekilde bu yurtlarla ilgili denetim yapılmadığını, çocukların nerede kaldığı konusunda gerekli görevlerin yerine getirilmediğini, bu tüzel kişilerin denetlenmediğini ortaya koymakta. Karaman Valisi kendi suçunu örtmek için böyle yurtlar yoktur diye açıklama yapmıştı. Denetim görevini yapmayan Vakıflar Genel Müdürü, Karaman Valisi, Karaman il Milli Eğitim Müdürü ve tüm bürokratlar hakkında suç duyurusunda bulunduk" diye konuştu.

'Vicdanları rahatlatmayacak'

Davada Eğitim-İş, çocuk dernekleri ve siyasi partilerin müdahillik talebi reddedilmiş, ancak Ensar Vakfı ve KAİMDER'in müdahil olmalarının kabul edilmişti.

Baroların ve baroların yönetim kurullarıyla, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın müdahillik talebiyse kabul edilmişti.

Mağdur ailelerin avukatlığın yapan Karaman Barosu Başkanı Avukat Oktay Yılmaz duruşmadan önce BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada ailelerle iki üç gün önce görüştüklerini söylemiş ve "Aileler bir an önce bu davanın bitmesi, adaletin tecelli etmesinden yana. Gündemde de fazla kalmasını istemiyorlar" şeklinde konuşmuştu.

Karaman Cumhuriyet Başsavcılığı'nın istismar olaylarının yaşandığı yerlerle ilgili bazı sivil toplum kuruluşlarının yaptığı ihbarları soruşturduğunu anlatan Oktay Yılmaz "Bugün sadece sanıkla ilgili dava görüşülecek. Olayların vuku bulduğu yerlerdeki görevlilerin ihmalleri, kusurları varsa Karaman Barosu olarak da bu davaların takipçisi olacağız" diye de eklemişti.

Oktay Yılmaz sanığa cezanın "vicdanları rahatlatmayacağını, halkın ihmali olanlarla ilgili de bir soruşturma istediğini, Ensar Vakfı ve KAİMDER ile ilgili bir soruşturmanın olmasının da vicdanları aklayacağını" vurgulamıştı.

BBC Türkçe’ye verdiği bilgiye göre Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunları (KAİMDER) ile ilgili olarak, Karaman Valiliği ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından adli ve idari soruşturmalar yürütülüyor.

Ayrıca bu vakıf ve derneğin yöneticilerinin, Muharrem Büyüktürk'ün işlediği iddia edilen suçlarla ilgili bilgi sahibi olup olmadıklarına dair de, başsavcılık tarafından ayrı bir soruşturma açılmış durumda.

BBCTurkish.com, 20.04.2016

Konu ile ilgili sayfalar...
7/14/2017 - Yeni KHK ile 7 binden fazla ihraç: Emniyet'ten 2303, Adalet Bakanlığı'ndan 418, YÖK'ten 302, Diyanet'ten 551...
7/4/2017 - Utanç bilançosu: Yılın ilk altı ayında en az 906 işçi hayatını kaybetti...
6/23/2017 - Altan kardeşler ve Ilıcak'ın görüşleri nedeniyle 'darbecilik'le suçlandığı davada tahliye yok!...
6/23/2017 - Article 19 bilirkişi raporu: Altanlar'a yönelik suçlamalar asılsız, müebbet istemi orantısız...
6/21/2017 - Gülen yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında yargılanan gazeteci yazar Mehmet Altan: Darbeden haberdar değildim ...
Bütün başlıklar için tıklayınız