Basından > Mescit krizinin altından 500 milyon liralık rant çıktı

Mescit krizinin altından 500 milyon liralık rant çıktı
AKP ile ODTÜ’yü karşı karşıya getiren mescit krizinin altından 500 milyon liralık rant çıktı. AKP, Tekno Kent’i ODTÜ’den alarak, İnternet sağlayıcı birimini TİB’e devretmek istiyor. Bunun dışında ODTÜ arazilerinin de imara açılması planlanıyor.

HABERDAR (ÖZEL) - Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde Rektörlük seçimleri öncesinde başlayan gerginlik karşılıklı açıklamalarla sürüyor. Haberdar’ın görüştüğü üniversite yetkilileri AKP’nin krizi sürdürmesinin altında üniversitenin tr uzantılı domainlerden her yıl elde ettiği 500 milyon liralık gelirin yattığını belirtti.   

“ODTÜ’YE MÜDAHALE YOLU AÇILIYOR”

ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Yardımcı Doçent Doktor Ceren Ergenç, “Okulda yaşanan küçük bir sorun ülke gündemiyle bağdaşlaştırılıp ODTÜ’ye müdahale ediliyor” dedi. 
Ergenç, yaşananların ODTÜ içinde halledilmesi gerektiğini, dışarıdan bir müdahalenin de meşru olmadığını ifade ederek,  şunları söyledi: 

“Tartışma mescit isteyen öğrenciler ile ‘Mescite gerek yok, kaynağı çalışma odasına aktaralım’ diyen öğrencilerin anlaşamamasından kaynaklanıyor. Bu küçük sorun kendi içimizde halledilmeli. Bu ODTÜ’nün geleneğinde var. Dışarıdan yapılan açıklamalar ve müdahaleler de meşru değildir. Ancak bu küçük sorun ülke gündemine getirilip ODTÜ’ye müdahale yolu açılıyor.”

“İNTERNET SAĞLAYICI BİRİMİ TİB’E VERİLMEK İSTENİYOR”

“Yaşanan sorunun üzerinden siber saldırı gündeme getirildi” diyen Ergenç şöyle devam etti;
“Burada ODTÜ suçlandı. İnternet sağlayıcı birimi TİB’e devredilmek isteniyor. Bu küçük sorunla bu birimin TİB’e devri bile gündeme getirildi. Bu birim ODTÜ’nün geliştirdiği bir birim. Burası ODTÜ’nün. ODTÜ’den alınması okula müdahaledir, üniversitelere müdahaledir. TEKNO Kent’i ODTÜ’den ayırmak okula girmek demektir.”

AMAÇ HÜKÜMETE YAKIN BİR REKTÖR SEÇTİRMEK 

ODTÜ’de yaşananları öğrenciler adına değerlendiren Felsefe Bölümü Öğrencisi Tuna Koç, amacın siyasi iktidara yakın bir rektör atamak ve Tekno Kent’i ODTÜ’den almak olduğunu söyledi.  
Koç şöyle devam etti: 

“Bir yıldır öğrenciler olarak yaşanan olayların içindeyiz. Yaşananların biraz siyasi biraz da ekonomik yönleri var. Bir yandan Rektörlük seçimlerini iktidar yanlısı kişilerin kazanması ve Siyasal İslam görüşüne sahip öğrenci sayısının artırılması isteniyor. Bir yandan da Tekno Kent meselesi var. Burası yıllık 300 ila 500 milyon lira arasında ihracat yapıyor. Bir de burası internet sağlayıcı bölgesi. Bu Tekno Kent’i ODTÜ’den almak istiyorlar. Tabi bir de Melih Gökçek ile olan Eymür sorunu var. Bütün bu olaylar mescit üzerinden provoke edilmek isteniyor. Mescit olarak istenen alan birkaç mahalleye yetecek büyüklüğe sahip bir alan. Burayı sadece kendi faaliyetleri için istiyorlar.”    

DEMOKRATİK ÜLKELERDE ODTÜ GİBİ OKULLAR DESTEKLENİR, ENGELLENMEZ 

Eski YÖK Üyesi ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Burhan Şenatalar, “ODTÜ içinde dine bir baskının olabileceğine inanmıyorum. Demokratik ülkelerde ODTÜ gibi üniversitelere müdahale olmaz tam tersine desteklenir” dedi. 

Şenatalar şunları söyledi; 

“Ortadoğu Teknik Üniversitesi rektörünün açıklamalarına güveniyorum. Saygın bir bilim adamı olarak güven verdi. Siyasilere gelince kullandıkları üslup gereksiz bir biçimde agresif. ODTÜ, dünya çapında bir üniversite, bizim göz bebeğimiz. Bu kadar iyi olan bir üniversitemiz hakkında böylesine çatışmacı bir dil kullanılmamalı. Ortada bir sorun varsa  Rektörle görüşülür yada bir yerde buluşulup bu sorun halledilir. Sorun medya üzerinden yapılan yersiz açıklamalarla aşılmaz.”

SİYASET ODTÜ’YE GÖLGE ETMESİN 
 

ODTÜ içinde dine yönelik bir baskı olması halinde yönetimin buna müdahale edip sorunu çözeceğini kaydeden Şenatalar; “Bir baskı olsa bile bu yönetimle alakalı değil başka bir sorundan kaynaklanıyordur. Yönetim buna da müdahale eder, sorunu da çözer zaten. Ancak ODTÜ’de siyasi amaçla durum istismar ediliyor. ODTÜ’ye siyasi istismar, baskılar ve hedef göstermelerle ilgili siyasete tek bir diyeceğim var oda ‘gölge etme başka ihsan istemem’” diye konuştu. 


BU MÜDAHALELER DEMOKRASİLERDE DEĞİL OTORİTER ÜLKELERDE OLUR 

Siyasetin eskiden beri ODTÜ ile sorunu olduğunu söyleyen Şenatalar, bunun da ODTÜ’nün özgürlükçü ve demokratik bir üniversite olmasından kaynaklandığını söyledi. Şenatalar, “Çağdaş ülkelerde bir üniversiteye böyle bir müdahale göremezsiniz. Bu tür müdahaleler demokratik ülkelerde değil otoriter ülkelerde olur. Merkel veya Cameron’un böyle bir müdahalede bulunuyor mu veya böyle açıklamalar yapıyor mu ona baksınlar. Bu tarz okullar engellenmez tam tersi desteklenir” ifadesini kullandı.  

haberdar.com, 29.12.2015

Konu ile ilgili sayfalar...
7/14/2017 - Yeni KHK ile 7 binden fazla ihraç: Emniyet'ten 2303, Adalet Bakanlığı'ndan 418, YÖK'ten 302, Diyanet'ten 551...
7/4/2017 - Utanç bilançosu: Yılın ilk altı ayında en az 906 işçi hayatını kaybetti...
6/23/2017 - Altan kardeşler ve Ilıcak'ın görüşleri nedeniyle 'darbecilik'le suçlandığı davada tahliye yok!...
6/23/2017 - Article 19 bilirkişi raporu: Altanlar'a yönelik suçlamalar asılsız, müebbet istemi orantısız...
6/21/2017 - Gülen yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında yargılanan gazeteci yazar Mehmet Altan: Darbeden haberdar değildim ...
Bütün başlıklar için tıklayınız