Medyada 2. Cumhuriyet > ‘Emre Kongar Kitabı’ Üstüne...

Emre Kongar Kitabı Üstüne...

Yazdığı kitaplarla, bir yerde çağdaş değer olup çıkan insanları dünyada ve Türkiyede tanıyoruz. Emre Kongar, ülkemizdeki örneklerden biri.

Cumhuriyetteki okurlar, onunla haftada iki kez Aydınlanmaadlı sütunda karşılaşır ve zevkle okurlar. Bir de, televizyonda Yorum Farkıadlı yayında, Kongarı, Mehmet Barlasla tartışırken izleriz: Onun dünya ve Türkiye üstüne bilgisinin derinliğini, ayrıcakül yutmazkimliğini tanırız.

Emre Kongar, seçkin bir toplum bilimcidir; o konuda temel eserler yazmıştır. Onun yanı sıra, özellikle son yıllarda, Kızlarıma Mektuplar, Küresel Terör ve Türkiye, Tarihimizle Yüzleşmek, Demokrasimizle Yüzleşmek adıyla yankı yapan kitaplarını unutmuyoruz.

Özetle Kongar, fikir dünyamızda yönlendiren bir kimliktedir.

Onlara son haftalarda ilginç bir kitap eklendi.

Bu kitap, Feridun Andaçın bir söyleşisi: Herkesten Bir Şey Öğrendimadlı eserde, Kongarın, yaşamı ve düşün dünyası bir bütün olarak ve bir süreç içinde alınıyor; yalnız Kongar değil, Türkiyenin 1940 sonrasının tarihsel / toplumsal / kültürel gelişim seyri de anlatılan. Ayrıca, Türkiyenin gündeminin sıcak / yoğun olduğu günlerdeyapılmış söyleşide Andaçın bütün hüneri ortada.

Emre Kongar Kitabı”, çok şey veriyor; vazgeçilmez bir eser.

Türkiye İş Bankası Yayınlarını da kutlamalıyız.

*

Eski Yunanın ünlü bir bilgesi şöyle diyordu: Kendini tanı!”

Her şey, bu tanımayla başlar hayatta...

Kitabın kapağına da alınmış bir özetleme, işte bu gerçeğin devamı: Sorumluluk; ilkelerine bağlılık; aile sevgisi; kafasının dikine giderken aynı zamanda kendini herkesten çok eleştirme cesareti. Bilgiye ulaşma, edindiği bilgiyi sindirip zihnini ve hayatını zenginleştirerek daha üst aşamaya çıkarma becerisi. Bürokrasinin tepe kademeleri dahil, hayatında edindiği bilgi ve tecrübeleri yazarak paylaşma isteği.

Emre Kongarı Emre Kongar yapan işte bu duygular, bu düşünceler!

Kitaptaki yaşamöyküsü ve eser listesi, onların ürünü.

Gazetede yazdığı sütunun adı Aydınlanma”. Bu bir heves değil: Kongarın, hemen tüm fikirleri gibi, Aydınlanmaya varıp onunla bütünleşme de, hayatın içinde olgunlaşıyor ve felsefe anlayışının temeline oturuyor.

Atatürkün zaferlerinin bir yerde Aydınlanmaile buluşması ve 1923 Devrimiyle Aydınlanmanın bütünleşmesi de bir rastlantı olmadığı gibi, yakıştırma da değildir.

Marksizmin önerdiği nedir; Leninin modeli niçin onun tam tersidir?

Daha önemli olanı: Türk Devriminin sürdürülebilirliği ile Sovyet Devriminin kesintiye uğramasını nasıl yorumlayacaksınız?

Bütün bu soruların tartışılmasının örnekleri, Kongara yakışır bir ağırbaşlılık içinde (s- 86-92). Bunun gibi, II. Cumhuriyetçilere yaptığı reddiye de pek önemli (s. 99-106).

Zaten bütün kitap, hayatın içinde, Türkiyenin yaşadığı fikir hareketlerini, özellikle edebiyat ile siyaseti değerlendiriyor ve okurlara bir ufuk çiziyor.

Özetle, Emre Kongar Kitabını okumak şart.

*

Kongarın eseri bitirirken şu söylediklerine bakarak gıpta içindedir insan (s. 375-376): Bireysel açıdan aklımın erdiği, bilgimin eriştiği tüm yaşam zevklerini tatmış, bütün tatminlere erişmiş bir noktadayım.

Öğrencilerimden, okurlarımdan, izleyicilerimden, çocuklarımdan, torunlarımdan öğrenmeye devam ediyorum...

Çalışıyorum, okuyorum, yazıyorum, ders veriyorum...

Seviyorum, seviliyorum...

Bunlardan büyük mutluluk olabilir mi?

Kongar mutlu ve insanları da mutlu ediyor: Eserinin sonuna -kendisi için- eklediği bir anahtar sözcüklerde, okurlara da apayrı bir dünyanın anahtarlarını veriyor.

Bunu yaparken demokrattır, hümanisttir ve filozoftur...

Ülkemizi ve insanlarımızı çağımızdan uzaklaştıranların işgalindeyiz: Daha insanca bir dünya ve toplumu inşa edecek olanları yeniden düşünmeye çağırıyor...

Server Tanilli, Cumhuriyet

21.08.09

Konu ile ilgili sayfalar...
7/3/2017 - 15 Temmuz’un ilk entelektüel sonucu ...
9/20/2016 - Garip ilişkiler...
8/16/2016 - Mehmet Altan: Türkiye, 'İkinci Cumhuriyet' kavramına mecburen geri dönecek...
8/12/2016 - Batı’nın “Yeni Türkiye” kuşkusu ...
4/25/2016 - Siyasal İslam ve İkinci Cumhuriyet ...
Bütün başlıklar için tıklayınız