Medyada 2. Cumhuriyet > 2. cumhuriyet gibi

2. cumhuriyet gibi

Başbakan Abdullah Gül, 64 sayfalık hükümet programını açıkladı. Daha küçük ancak daha etkin bir devlet portresi çizen program AB standartlarını hedefliyor

58. Hükümet Başbakan Abdullah Gül'ün öncülüğünde Meclis'teki ilk sınavını dün hükümet programı ile verdi. Gül'ün 1 saat 15 dakikada okuyup bitirdiği 64 sayfalık programın tüm maddeleri hayata geçirilirse Türkiye sil baştan değişecek. Küçük ama etkin, dışa açık ve şeffaf "yeni bir devlet" portresi çizilen hükümet programını "toplumsal sözleşme" olarak açıklayan Gül, siyaseti ve devleti yeniden milletle buluşturmak için kapsamlı bir program hazırladıklarını, umut ve güven dolu bir geleceği yeniden tesis etmek üzere yola çıktıklarını vurguladı.

Programda, bugüne kadar yargıya kapalı olan Yüksek Askeri Şura kararlarına karşı yargı yolunun açılacağı ve imam hatiplerden mezun olanların ilahiyat fakülteleri dışında başka üniversitelere girebileceklerinin sinyalleri de verildi. İki partiden oluşan Meclis ve tek parti iktidarının Türkiye'yi istikrara götürdüğünü kaydeden Gül, programın okunmasını "Allah yardımcımız olsun" sözleriyle tamamladı. Atatürk'e de atıfta bulunan Gül, "Tüm bu çabalarımızda Cumhuriyetimizin kurucusu büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk`ün bizlere gösterdiği muasır medeniyet seviyesini aşma hedefi, atacağımız adımların temel dayanağı olacaktır" dedi.

İŞTE 58. HÜKÜMET'İN HEDEFLERİ
Siyaset milletle buluşacak: Hükümetimiz, dürüst, cesur, genç, dinamik, bilgili ve temiz kadroların öncülüğünde, siyaseti yeniden milletle buluşturmak için kapsamlı bir programla umut ve güven dolu bir geleceği yeniden tesis etmek üzere yola çıkmıştır.

Küçük devlet: Öncelikle kamu kesimi küçültülecek ve yerinden yönetim güçlendirilecektir. Hizmetlerin yerinden karşılanması ilkesi temel alınacak. Merkezi yönetim tarafından yürütülmesi zorunlu olmayan hizmetler yerel yönetimlere devredilecek.

Personel alımı: Kamu personeli eğitilecek, geçici ve nitelik gerektirmeyen işler için ilave personel alınmayacak. Yerel yönetimler bütçelerinin yüzde 35'ini geçmemek kaydıyla personel alabilecek.

Yetki devri: Bakanlıkların taşradaki görev ve yetkileri, aşamalı olarak Valiliklere ve İl Özel İdarelerine devredilerek bürokrasi azaltılacaktır.

Yerel meclis: İl Genel Meclisleri, gerçek anlamda birer yerel meclise dönüştürülecektir.

İmam hatipler: Ortaöğretim, hem mesleğe hem de yüksek öğretime hazırlayan mesleki ve teknik liselerle, sadece üniversiteye hazırlayan liselerden oluşacaktır. Mesleki ve teknik liselerin ortaöğretim içindeki ağırlığı artırılacak ve bu liselerden mezun olanların üniversiteye giriş sınav sisteminden kaynaklanan adaletsizlik düzeltilecektir.

DIŞ POLİTİKADA İLK HEDEFİMİZ KOPENHAG
Programın dış politika bölümünde en çok dikkat çeken nokta Gül'ün Yunanistan, Rusya, Balkanlar ve Kafkasya'daki komşularla, ABD ve Japonya'dan söz ederken, İran ve Suriye'nin adını anmaması oldu. "Ön yargılardan arınmış bir dış politika" uygulayacaklarını belirten Gül'ün çizdiği hedefler şöyle:

AB üyeliği: Kopenhag kriterlerini tam olarak yerine getirme konusunda kararlıyız..

Kıbrıs: BM, Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs konusundaki barış girişimi olumlu karşılanmakla birlikte bir müzakere süreci öngörülmektedir.

Irak'a barışçı çözüm: Irak'ın toprak bütünlüğünün bozulması Orta-Doğu'daki tüm dengeleri değiştirecektir. Hükümetimiz, sorunun barışçı yönden çözümünden yanadır.

Filistin-İsrail: Türkiye, Filistin'de BM kararları doğrultusunda ve Filistin halkının süregelen acılarını dindirecek şekilde barışın tesisine yönelik çabaları desteklemeye devam edecektir.

ABD ile ilişki: Savunma ağırlıklı olan ilişkimiz devam ettirilecek. Bu işbirliği ekonomi, yatırım, bilim ve teknolojide yaygınlaştırılacaktır.

AKP'ye 'ak program'
Danışma Kurulu'nun önerilerinin okunduğu sırada Genel Kurul'a gelen Başbakan Abdullah Gül, Başbakan Yardımcıları Mehmet Ali Şahin, Abdullatif Şener ve Ertuğrul Yalçınbayır ile tokalaştıktan sonra yerine oturdu. Gül, saat 15.06'da, AKP'li vekillerin alkışları arasında kürsüye gelerek 58. Hükümet'in programını okumaya başladı.

* Gül, bazı bölümleri atlayarak, 64 sayfalık programı bir saat 15 dakikada okudu ve böylece milletvekillerinin iftara yetişmesini sağladı.

* Gül, programdaki madencilik, ulaştırma, turizm, eğitim, yolsuzlukla mücadele, istihdam, sağlık, sosyal güvenlik, kadın hakları, gençlik, çevre konularını kapsayan yaklaşık 18 sayfalık bölümü okumadı. Gül, "Program milletvekillerine dağıtıldı. Onun için bazı bölümlerini atlamak istiyorum. Tahmin ediyorum siz de tercih edersiniz" dedi.

* AKP, diğer hükümetlerin tersine hükümet programının kitapçığının kabını mavi, yeşil ya da kırmızı yerine "beyaz" olarak tercih etti.

* Gül'ün programı okurken toplam 24 kez dili sürçtü, 3 kez de metnin dışına çıktı. Gül metnin dışına çıktığında AB kriterlerini millet için yapacağını belirtti. Programda ekonomik yönetimin tek çatı altında toplanacağı bölümünü ise bu konuda üç ayrı bakan bulunması nedeniyle değiştirdi ve "ekonomi en iyi şekilde koordine edilecektir" dedi.

* Zaman zaman cebinden mendilini çıkartarak terini silen Gül, bazı kelimeleri telaffuz etmekte zorluk çekti. "J" harfini "c" olarak telaffuz eden Gül, özellikle strateji, enerji ve teknoloji gibi kelimeleri söylemekte zorlandı. Gül'ün zorlandığı bir başka kelime ise "Kıbrıs" oldu.

* Gül, program sunuşunu, geleceğe umutla baktıklarını, azimli ve kararlı olduklarını belirtip "Allah yardımcımız olsun" diyerek tamamladı.

* Programda iki kez Atatürk'ün ismi geçti. Laiklik ilkesi ile din ve vicdan özgürlüğüne işlerlik kazandırılacağı kaydedildi.

* Hükümet programını Endonezya'dan gelen bir parlamenter heyeti, bazı bürokratlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile kalabalık bir dinleyici grubu izledi.

* Hükümet programı okunurken, Bakanlar Kurulu'nda yurt dışında bulunan Devlet Bakanı Ali Babacan ve Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış dışındaki tüm bakanların bulunduğu görüldü.

Sabah
24.11.2002

Konu ile ilgili sayfalar...
7/3/2017 - 15 Temmuz’un ilk entelektüel sonucu ...
9/20/2016 - Garip ilişkiler...
8/16/2016 - Mehmet Altan: Türkiye, 'İkinci Cumhuriyet' kavramına mecburen geri dönecek...
8/12/2016 - Batı’nın “Yeni Türkiye” kuşkusu ...
4/25/2016 - Siyasal İslam ve İkinci Cumhuriyet ...
Bütün başlıklar için tıklayınız