Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Balyoz'da ikisi muvazzaf amiral, 7 subay tutuklandı

Balyoz'da ikisi muvazzaf amiral, 7 subay tutuklandı

Balyoz darbe planı kapsamında gözaltına alınan 49 emekli ve muvazzaf askerden 13'ünün savcılık sorgusu dün yapıldı. Aralarında iki muvazzaf amiralin de bulunduğu 7 kişi tutuklanırken 6 kişi serbest bırakıldı. 'Darbeye teşebbüs'le suçlanan emekli orgeneraller Çetin Doğan ve Ergin Saygun, Emniyet'te kendilerine yöneltilen 80 sayfalık soruyu cevapsız bıraktı.

Dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan imzalı 'Balyoz' darbe planı kapsamında gözaltına alınan 49 şüpheliden 13'ü dün adliyeye çıkarıldı. Aralarında 2 muvazzaf amiralin de bulunduğu 7 subay tutuklandı. 6 kişi de serbest bırakıldı. Emniyet'te susma haklarını kullanan emekli generaller, savcılık tarafından sorguya alındı. Camilerin bombalanması, Türk jetinin düşürülmesi gibi kanlı eylemler içeren Balyoz planıyla ilgili gözaltı fırtınasının gerekçesi de netleşti. Şüpheliler hakkında 'darbeye teşebbüs' suçundan işlem yapıldığı öğrenildi. Emniyet'te cevapsız kalan ve 80 sayfadan oluştuğu belirtilen sorular bu suçlama çerçevesinde yöneltildi. Balyoz darbe planının ilgili kısımları okunurken, bu planların uygulamaya konulup konulmadığı üzerinde duruldu. Şüphelilere, 2002-2003 yıllarında 1. Ordu sınırları içinde gerçekleşen faaliyetler hakkında da ifadelerine başvuruldu. Öte yandan Genelkurmay, 'Balyoz operasyonu' soruşturması üzerine bütün orgeneral ve oramirallerin katılımıyla dün olağanüstü bir toplantı yaptığını açıkladı.

Dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan imzalı 'Balyoz' darbe planı kapsamında gözaltına alınan 49 şüpheliden 12'si sabah saatlerinden itibaren adliyeye getirildi. İlk olarak İstanbul Merkez Komutanlığı'nda tutulan Tuğamiral Aziz Çakmak ve Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz beyaz bir minibüs içinde avukatlarıyla birlikte adliyeye sevk edildi. Sabah 09.30'da askerî yetkililer tarafından adliyeye getirilen şüpheliler, yemekhane kapısından adliyeye girdi.

Şüpheliler daha sonra soruşturmayı yürüten savcılar Bilal Bayraktar, Mehmet Berk ve Ali Haydar tarafından ifadeye alındı. Sabah 10.45 sularında ise İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce emekli askerlerden oluşan ilk şüpheli grubu Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirildi. Emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, emekli Tuğamiral Engin Baykal, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli kurmay albaylar Ahmet Metin Dikici, Ali İhsan Çuhadaroğlu ve Ümit Özcan'ın adliyeye ilk gelen isimler olduğu öğrenildi. Beyaz minibüsle adliyeye getirilen ve hakim-savcıların kullandığı protokol kapısından içeri alınan şüpheliler sağlık kontrolünden geçirildikten sonra özel yetkili savcılar Bilal Bayraktar, Mehmet Berk ve Ali Haydar tarafından sorgulandı.

Saat 14.45'te İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki işlemleri tamamlanan emekli Koramiraller Lütfü Sancar ve Ayhan Taş ile emekli Tümamiral Özer Karabulut, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirildi.

Savcılık sorgusu saat 20.00'de tamamlanan şüphelilerden Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz, Tuğamiral Aziz Çakmak, emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli Albay Ali İhsan Çuhadaroğlu, emekli Albay Ümit Özcan ve emekli Tümamiral Özer Karabulut, tutuklanma talebiyle İstanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Şüphelilerin mahkeme sorgusu saat 22.00'de başladı, 00.30'da sona erdi.

İstanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Tümamiral Ramazan Cem Gündeniz, Tuğamiral Aziz Çakmak, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, emekli Tümamiral Özer Karabulut, emekli Kurmay Albay Ümit Özcan ve emekli Kurmay Albay Ali İhsan Çuhadaroğlu tutuklandı. Muvazzaf amiraller, bugüne kadar tutuklanan en üst rütbeli askerler oldu. Şüpheliler, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini yıkmaya teşebbüs" ve "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlarından tutuklandı.

Muvazzaf amiraller Hasdal Askeri Cezaevi'ne gönderilirken diğer 5 emekli asker önce Metris'e, ardından Silivri Cezaevi'ne nakledilecek. Muvazzaf askerlerden ikinci Ergenekon davası tutuklu sanığı Albay Cengiz Köylü ile birlikte emekli Koramiral Lütfü Sancar, emekli Korgeneral Ayhan Taş, emekli Kurmay Albay Metin Dikici, emekli Tuğamiral Engin Baykal ve emekli Astsubay Ali Erden ise savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde, savcılık sorgularının ardından serbest bırakılan 6 kişiden biri olan emekli Koramiral Sancar, avukatı ve kendisini bekleyen eşiyle birlikte adliyenin ön kapısından çıktı. Arabasına yönelirken basın mensuplarının yoğun ilgisiyle karşılaşan Sancar, bir açıklama yapmadı.

Sancar'ın avukatı Yakup Akyüz, müvekkiliyle ilgili 'Türkiye'de bir darbe olup olmayacağı, içinde bulunup bulunmadığı' gibi bir konu olmadığını belirterek, Sancar'ın ifadesinde, 'böyle bir şeyin içinde olmadığını' açıkça dile getirdiğini kaydetti. Akyüz, "Müvekkilimin hiçbir şekilde Türkiye'de bir darbe nedeniyle herhangi bir kişi yada kişilerle ilgisi olmamıştır. Bu nedenle iddia makamı da serbest bıraktı" diye konuştu.

49 kişiden 12'si dün adliyeye getirildi. 22 Şubat günü sabah saatlerinde başlayan gözaltı işlemleri ek süreyle birlikte cuma gününe kadar sürebilir. Emniyet'te kalan 37 şüpheliden bir kısmının daha bugün adliyeye getirilmesi bekleniyor.

 

Subayların tutuklanma gerekçesi: Darbeye teşebbüs

İstanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen Tümamiral Ramazan Cem Gündeniz, Tuğamiral Aziz Çakmak, emekli Tuğ-general Mehmet Kaya Varol, emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, emekli Tümamiral Özer Karabulut, emekli Kur-may Albay Ümit Özcan ve emekli Kurmay Albay Ali İh- san Çuhadaroğlu tutuklandı. Subaylar, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini yıkmaya teşebbüs" ve "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan cezaevine gönderildi.

 

Balyoz'un kronolojisi

20 Ocak: "Balyoz Güvenlik Harekat Planı" ilk olarak Taraf Gazetesi'nde yayınlandı.
20 Ocak: Çetin Doğan, t24'e konuştu. Planı kabul etti. Ancak akşam Star TV'ye yaptığı ikinci açıklamada darbe iddialarını yalanladı.
21 Ocak: Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada planın 1'inci Ordu Komutanlığı tarafından 5-7 Mart 2003 tarihleri arasında icra edilen plan semineri olduğu aktarıldı.
21 Ocak: Taraf Gazetesi muhabiri Mehmet Baransu, belgeleri, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na getirdi.
21 Ocak: Savcılık, planla ilgili inceleme başlattı.
26 Ocak: Eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan, internete düşen ses kaydındaki darbe planının tartışıldığı seminerde yaptığı konuşmanın kendisine ait olduğunu kabul etti.
28 Ocak: 'Balyoz' planına ilişkin iddialar kapsamında 'tutuklanacaklar' listesinde adlarının yer aldığı ileri sürülen 27 gazeteci, suç duyurusunda bulundu.
1 Şubat: Belgelerin, Adli Tıp Kurumu tarafından inceleneceği öğrenildi.
1 Şubat: Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, EMASYA Protokolü'nün yasaya aykırı olduğunu söyledi. Protokolün dönemin başbakanı Bülent Ecevit'e zorla imzalattırıldığını ileri sürdü.
4 Şubat: Askere, vali istemese bile toplumsal olaylara müdahale yetkisi veren EMASYA Protokolü yürürlükten kaldırıldı.

Zaman, 24.02.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.