Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Numan Kurtulmuş'tan 'anti darbe' reçetesi

Numan Kurtulmuş'tan 'anti darbe' reçetesi

SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, darbelerin olmaması için Anayası'nın 15. maddesinin, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması için de İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

SP İzmir İl Gençlik Kolları tarafından düzenlenen Gençlik Gecesi'ne katılmak üzere gelen Kurtulmuş, partisinin il başkanlığının Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)'nda sanayici, işadamı ve esnaflarla düzenlediği yemekli toplantıya katıldı. Burada bir konuşma yapan Kurtulmuş, soruları da cevaplandırdı.

Türkiye'de 1960, 1970, 1980 ve 2007 yıllarında askerî darbe olduğunu hatırlatan SP Genel Başkanı Kurtulmuş, siyasetin şu andaki en önemli problemlerinden birini, demokratikleşme ve siyasi yapının revize edilmesi ihtiyaçları olduğunu kaydetti. Türkiye'de siyasi ve hukuki reform gerektiğini belirten Kurtulmuş, "Darbe var mı, yok mu?" gibi bir tartışmanın lüzumsuz olduğunu savundu: "Türkiye'de darbelerin tehdidi değil, kendisi vardı. Bundan önce gerçekten çok ciddi darbelerle, olağanüstü durumlarla karşı karşıya kalınmıştır. Siyasetin yapması, bizim yapmamız gereken husus, kararlı adımlarla, bir daha darbe olmayacak şekilde siyasal sistemi demokratikleştirmek, sivilleştirilmektir." 2007 seçimlerinden sonra SP olarak tekliflerinin olduğnu belirten Numan Kurtulmuş, cumhurbaşkanı seçilemediğini, 27 Nisan muhtırasına imza atıldığını, milletin değerleriyle kavga edildiğini, olağanüstü şartların ortaya koyulduğunu, halkın da tepki olarak AK Parti'nin oylarını arttırdığını söyledi. Milletin sivil ve demokratik yeni bir anayasa, yeni Siyasi Partiler, Seçim ve Sendikalar kanunları istediğini, iktidar ve muhalefetin bundan kaçamayacağını belirten Kurtulmuş, askerî vesayetlerin millet iradesini engellediğini, bütün bunlara paralel olarak dokunulmazlıkların gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti: "Sadece milletvekillerininki değil, asker ve sivil bürokratların da dokunulmazlığı, bireysel suçlar kapsamında kaldırılmalıdır. Sivilleşme adımlarından birincisi, EMASYA protokülünün kaldırılmasıldı. Anayasa'nın geçici 15. maddesi niye hâlâ duruyor? Hükümet ve muhalefet partileri, buna neden sessiz kalıyor? 1995'te Refah Partisi kaldırılmasını istemişti. Eğer 1995'te bu maddesi kaldırılabilseydi, bugün Ergenekon'la hepsaplaşma çok daha kolay olacaktı." şeklinde konuştu.

Ergenekon, Balyoz ve ölüm kuyuları için Devlet Denetleme Kurulu'nun neden devreye girmediğini, Meclis'te neden komisyon kurulmadığını da soran SP Genel Başkanı, "Bugün her an darbeyle yatıp kalkıyoruz. Niçin TBMM, Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesini, yani darbelerin altyapısı olan o maddenin hiç değilse üç kelimesini değiştirmemiştir?" dedi.

Numan Kurtulmuş, daha sonra işadamlarının sorularını cevaplandırdı.

Zaman, 06.02.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.