Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Muhatap Öcalan

Muhatap Öcalan

BDP kongresinde Türk’ün koltuğuna oturan Demirtaş, barış için İmralı’yı adres gösterdi: Devlet samimi olursa çözüm kolaylaşır

B DP’nin “Demokratik Siyaset İçin Demokratik Katılım” sloganıyla gerçekleştirdiği kongre, Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda yapıldı. Mekânın dar olması nedeniyle yaklaşık dört bin kişinin alınabildiği kongrede konuşmacılar sık sık “Muhatap Öcalan‘dır” dedi.

DTP ve önceki partilerin kongrelerine kıyasla kongrenin sakin ve heyecansız geçmesi dikkat çekti. Divan Başkanlığı’na seçilen Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, konuşmasına Kürtçe başladı. Barış ve demokrasi mesajları veren Bayındır, “Eğer Kürt sorunu gerçek anlamda çözülmek isteniyorsa muhataplarından biri de Sayın Öcalan’dır” dedi. Partililer de Bayındır’ın sözlerine “Biji Serok Apo” sloganlarıyla destek verdi. Genel Başkan Demir Çelik ise demokratik açılımın Kürtlerin tasfiyesi olarak uygulandığını belirterek, belediye başkanlarına takılan kelepçeleri hatırlattı.

‘Çözüm sivil Anayasa’
Eşbaşkan adayı Gültan Kışanak da, Öcalan’ın barışın sağlanmasında önemli bir misyona sahip olduğunu ifade etti. Çözümün sivil Anayasa’da olduğunu belirten Kışanak, şöyle konuştu: “Biz yaşadıklarımızdan biliyoruz ki; bugün darbecilerle AKP aynı taraftadır. Bizler BDP olarak, tüm demokrasi güçlerinin, bir araya gelerek, Türkiye’nin ihtiyacı olan demokratik sol bir seçenek için üzerimize düşen her görevi yerine getirmeye hazırız. Gelin hep beraber barışa bir şans verelim.”

Kırmızıgül ve Erdoğan’a çağrı
Genel Başkan adayı Selahattin Demirtaş ise konuşmasına Kürtçe’nin her alanda kullanılması çağrısıyla başladı. Hükümete de seslenen Demirtaş, çocukların taş atmasının önüne geçmek için cezaevleri yerine anadilde eğitim veren okulları önerdi. Yılmaz Erdoğan ve Mahsun Kırmızıgül gibi Kürt sanatçılara ‘Doğduğunuz ve içinde büyüdüğünüz kültürün hatırına, kendi anadilinizde de sinema filmleri, sanat eserleri üretin’ çağrısında bulanan Demirtaş, “Çocuklarının anadilde daha iyi bir eğitim almasını isteyen bütün velilere sesleniyoruz, yıllardır anadil için mücadele eden herkese sesleniyoruz, asimilasyonu reddedin. Dilekçelerle milli eğitim müdürlerinin kapısına dayanın, hakkınızı isteyin” dedi.

‘Çözümün muhatabı Öcalan’
Demirtaş da diğer konuşmacılar gibi Öcalan’ın Kürt sorununun çözümünde önemli bir misyona sahip olduğuna vurgu yaptı. Demirtaş, şöyle devam etti: “Sayın Öcalan Kürt sorunu konusunda en fazla kafa yormuş ve çözümler geliştirmiş şahsiyettir. Yaşamının son 18 yılını barışın gerçekleşmesine adayan ve bunun 11 yılını bir hücrede işkence altında geçiren bir şahsiyeti bütün yönleriyle Türkiye kamuoyu ne kadar tanıyor acaba. Bu konuda yasal engellerin olduğunu biliyoruz. Zaten bu yasaklamaların amacı Sayın Öcalan’ın Türk kamuoyu tarafından anlaşılmasını engellemektir. Ancak bu engellerin yanında bizim kendimizin bile istemeden de olsa yarattığımız engelleri görmemiz ve aşmamız gerekir. Sayın Öcalan’ın toplumsal sorunların çözümüne dair geliştirdiği projeler ve fikirler ne kadar anlatıldı, ne kadar anlaşıldı. Ben inanıyorum ki eğer bugün Sayın Öcalan’ın Türkiye ve dünya kamuoyuna düşüncelerinin sansürsüz, çarpıtmadan ulaşması sağlansa, Kürt sorununun çözümü çok daha kolay olacak, barışın sağlanması çok daha hızlanacaktır. Devlet bu konuda samimi olursa biz inanıyoruz ki barış çok kısa bir sürede gerçekleşecektir. Yaşanan tıkanmalar çok kolay aşılacaktır. Sayın Öcalan’ın bu noktada Sayın Başbakana yaptığı bir de çağrı vardı. Anaların acılarını, gözyaşlarını dindireceğine dair Türkiye’ye söz veren Sayın Başbakan bu çağrıya kulak tıkayamaz.”

‘Askerlik şubelerine gidin’
Filistin ve Afganistan’da arabuluculuğa soyunan hükümetin kendi ülkesinde gözyaşların dinmesi için barış çağrılarını dikkate almaya çağıran Demirtaş, oğlu askerde ve dağda olan annelere seslendi:

“Çocuğunuzun ölümüne seyirci kalmayın. Bu savaşın bitmesini istemek herkesten önce sizin hakkınızdır. Analar gerekirse askerlik şubelerinin önüne dayanın. Artık çocuklarımızın, ölmesini istemiyoruz, deyin.”

Irkçılığa karşı ‘Türkiye Demokrasi Cephesi’ oluşturulmasını öneren Demirtaş, hükümete taş atan çocuklar ve DTP yöneticilerinin serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Yeni yönetim belirlendi
Kongrede tek aday Selahattin Demirtaş geçerli 289 oyun 288’ini alarak Genel Başkanlığa seçildi.

Fiili olarak uygulanan eşbaşkanlığa ise oylama yapılmadan Gültan Kışanak getirildi. Kışanak, Parti Meclisi ile MYK’ya da seçimsiz girecek ve resmi olarak Genel Başkan Yardımcısı sıfatını taşıyacak. Kongrede seçilen 80 kişilik Parti Meclisi listesi de ağırlık olarak eski isimlerden oluştu. Listeye Prof. Büşra Ersanlı, Yard. Doç. Nazan Üstündağ, Mihdi Perinçek, Mehmet Öcalan, Ömer Ağın, Yüksel Mutlu, Cihan Sincar, Filiz Koçali, Osman Ergin, Oktay Konyar gibi yeni isimler girdi. Mahmur’dan gelen Nizar Buldan ve cezaevindeki eski DTP yöneticileri de PM yedek
listesine girdi.

Kongreye geniş katılım
Kongreye birçok çevreden tanınmış isimler katıldı. Bazı isimler şöyle: KDP Türkiye Temsilcisi Ömer Merani, KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi, HAKPAR Genel Başkanı Bayram Bozyel, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, SHP Genel Başkanı Hüseyin Ergün, Sosyalist Parti Genel Başkanı Sevim Belli, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Bilge Contepe, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, SP ve ÖDP yöneticileri, KESK Genel Başkanı Sami Evren, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, ABF Genel Başkanı Ali Balkız, AP’den Sargen Klute, AB Delegasyonu Diego Melloda, Almanya Federal Parlamentosu Türk kökenli milletvekili Sevim Dağdelen, AB ülkelerinin Ankara elçiliklerinden temsilciler, Kıbrıs siyasi partilerinden temsilciler.
 

 

Taraf, 02.02.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.