Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > AİHM'den Türkiye'yi mahkûm eden tarihi Demirbank kararı: Mülkiyet hakkı ihlal edildi

AİHM'den Türkiye'yi mahkûm eden tarihi Demirbank kararı: Mülkiyet hakkı ihlal edildi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2001 yılında TMSF'nin el koyduğu Demirbank davasında, 'mülkiyet haklarını ihlal ettiği' için Türkiye'yi suçlu buldu ve yapılan itirazı reddetti. Karar, halen TMSF'nin elinde olan Bank Asya'nın ortaklarını umutlandırdı.

Meydan gazetesinde Gökmen Köse imzasıyla yayınlanan habere göre AİHM, 2001 krizi sonrasında el konulan ve ardından HSBC'ye satılanDemirbank ile ilgili emsal bir kararı onadı. AİHM, geçen temmuz ayında Demirbank hissedarlarının 2006 yılında açtığı davayla ilgili kararını verdi, 'mülkiyet haklarını ihlal ettiği' gerekçesiyle Türkiye'nin tazminat ödemesine hükmetti. Ardından Türkiye temyiz talebinde bulundu fakat AİHM bu talebi reddetti. Türkiye'nin ihlaller nedeniyle ne kadar tazminat ödeyeceği konusundaki karar, daha sonra açıklanacak. Cıngıllı Holding ve Sema Cıngıllıoğlu, AİHM başvurularında mahkeme masrafları da dâhil olmak üzere Türkiye'den toplam 744 milyon 350 bin Euro tazminat istiyor.

13 BİN HİSSEDAR DA HAKKINI ALABİLECEK

Demirbank'ın el konulduğu tarihte 13 bin küçük ortağı bulunuyordu. Bu ortaklar, davaları düzgün yürütülemediği için AİHM'ye başvuramamıştı. Fakat kararın gerekçesi 'mülkiyet hakkını ihlal' olduğundan, zaman aşımı geçerli olmuyor. Bu yüzden hissedarların da dava açıp tazminat almaları mümkün olacak.

KENTBANK DA TAZMİNAT KAZANMIŞTI

TMSF'nin 2001 yılında el koyduğu bir diğer banka da Kentbank'tı. Yapılan başvurular sonucu AİHM Türkiye'yi haksız bulmuş ve "El koymanın dönemin hükümetinin baskısıyla ve Hazine'nin çıkarları gözetilmeksizin gerçekleştiği, dolayısıyla meşru olmadığı sonucuna varmıştır." kararını vermişti. AİHM, banka ortaklarına ise 4.1 milyar dolar tazminat ödenmesine hükmetmişti.

BANK ASYA ORTAKLARI UMUTLANDI

AİHM'nin Demirbank ve Kentbank hakkında verdiği karar, Bank Asyaortakları için umut oldu. BDDK, Bank Asya'ya da benzer gerekçelerle el koymuştu. 300'e yakın Bank Asya ortağı BDDK aleyhine dava açmıştı. Türkiye'de hukuk yolları tıkandığında ise ortaklar davayı AİHM'ye taşıyabilecek.

Zaman, 27.12.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.