Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Başbakan Davutoğlu: PKK'nın IŞİD'den farkı yok

 Başbakan Davutoğlu: PKK'nın IŞİD'den farkı yok
IŞİD ve Şiddete Varan Aşırıcılıkla Mücadele Liderler Zirvesi’ne katılan Başbakan Davutoğlu, “Bir teröristin diğer bir teröristle savaşması onu meşrû kılmaz.” dedi.

BM Genel Kurulu Görüşmeleri kapsamında IŞİD ve Şiddete Varan Aşırıcılıkla Mücadele Liderler Zirvesi’ne katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Bir teröristin diğer bir teröristle savaşması onu meşrû kılmaz.” dedi. Zirveye ev sahipliği ABD Başkanı Barack Obama ise “Şiddete varan aşırıcılık hiçbir dine özgü değildir. Hiç kimsenin inancından dolayı profilinin oluşturulmaması veya hedef gösterilmemesi gerekiyor” dedi.


“PKK’nın IŞİD’ten farkı yok”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, terörün dini, ırkı ve coğrafyası olmadığını belirterek şunları söyledi;
"Dini istismar eden terör ideolojisinin, ırk ve etnik kökeni istismar eden ideolojiden farkı yoktur. PKK, DEAŞ (IŞİD) ve diğer terör örgütleri arasında fark yoktur. Bizim dostlarımız ve ortaklarımız bu konuda ihtiyatlı olmalılar. Bir teröristin diğer bir teröristle savaşması onu meşrû kılmaz. Ortaklarımız ve dostlarımızın, Türkiye'nin her türlü teröre karşı mücadelesine destek vermesini istiyoruz"


"Terör hiçbir dini ve etnik gruba mal edilemez"
Küreselleşme ve sosyal medyanın etkisiyle terörist ideolojilerin kolayca yayılabildiğini, bunun da küresel sonuçlarının ortaya çıktığını belirten Başbakan Davutoğlu, bunun yanında radikalleşme sürecinin yerel ve kişisel unsurların da etkili olduğunu vurguladı. Davutoğlu, "Her toplum ve ülke, kendine özgü önlemler almalıdır" dedi.
Şiddete varan aşırılıkçılığa karşı dayanıklılık kazanmak için uzun dönemli ve ayrımcı olmayan politikalara ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Davutoğlu, hem hükümetin hem de toplumun bu sürecin içinde olması gerektiğine dikkati çekti.
Davutoğlu, "Şiddete varan aşırılıkla mücadele biçimimiz, toplumlarımız içinde yeni bölünmelere neden olmamalı" ifadesini kullandı. Aşırılıkçı şiddetin hiçbir etnik, dini veya mezhepsel gruba mal edilmemesi gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, Türkiye'nin teröre karşı oluşturulan uluslararası platformlara katkı sağladığını anlattı.
“İslamofobinin teröre zemin hazırlayan etkenler olduğunu göz ardı etmemeliyiz."
Terörle mücadele için birlikte hareket etmek gerektiğine dikkat çeken Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Uygun ve zamanlı istihbarat paylaşımı olmadan ve gençlerin geldiği ülkelerdeki sorunları ortadan kaldırılmadan bu çabamızda başarısız oluruz. Terörist grupların yeni insan kazanma ağları ve finans kaynaklarını engelleme çalışmaları sürdürülmeli. Kendimizi kandırmamalıyız. Yabancı savaşçılar bu problemin sadece bir parçası. IŞİD ve El Nusra gibi terörist gruplar sadece yabancı savaşçılardan oluşmuyor. Çözülememiş sorunlar, kötü yönetilmiş krizler, insanların yerlerinden edilmesi, güvenlik zafiyeti, hoşgörüsüzlük, ayrımcılık, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslamofobinin teröre zemin hazırlayan etkenler olduğunu göz ardı etmemeliyiz."


“IŞİD elindeki yerlerin üçte birini kaybetti”
Zirveye ev sahipliği yapan Obama ise konuşmasında IŞİD’e yönelik yürütülen çok uluslu kampanyaya ilişkin bilgi verdi.
“Bugün burada IŞİD’in zayıflatılıp ve nihayetinde yenilgiye uğratılması misyonu karşısında birleşen bir küresel hareket var” diyen Obama, örgütle mücadele kapsamında oluşturulan koalisyona Arap ortaklarının da yer aldığı yaklaşık 60 ulusun katıldığını hatırlattı.
Obama, Nijerya, Malezya ve Tunus’un da çok uluslu koalisyona katılan yeni ülkeler olduğunu bildirdi. Obama, “Yeni üç ülkenin, Nijerya, Tunus ve Malezya’nın koalisyona katılmasını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.
Irak’ta örgütün Musul, Ramadi ve Felluce’nin kontrolünü hala elinde bulundurduğu bilgisini veren Obama, ancak IŞİD’in bu ülkede yerleşim yerlerinde elinde bulundurduğu alanların üçte birini kaybettiğinin altını çizdi.


“Suriye halkını birleştiren kapsayıcı bir hükümeti ihtiyaç var.”
Suriye’nin yeni lidere ihtiyacı olduğunu yineleyen Obama şunları söyledi;
“Suriye’de IŞİD’in yenilgiye uğratılması için yeni bir lidere ve terör gruplarına karşı mücadelede Suriye halkını birleştiren kapsayıcı bir hükümeti ihtiyaç var. Bu, karmaşık bir süreç olacak. Daha önce de söylediğim gibi, geçiş sürecinin başlatılmasını mümkün kılacak siyasi mekanizmanın oluşturulmasında Rusya ve İran’ın da aralarında bulunduğu tüm ülkelerle çalışmaya hazırız."


“Âlimler seslerini yükseltmeli”
Şiddet içeren aşırıcılığın hiçbir inanç tarafından desteklenmeyeceğine değinen Obama, “Şiddete varan aşırıcılık hiçbir dine özgü değildir. Hiç kimsenin inancından dolayı profilinin oluşturulmaması veya hedef gösterilmemesi gerekiyor” dedi.
IŞİD’in masum Müslümanları da hedef aldığını anlatan Obama, bu noktada Müslüman toplumlardaki din adamı, âlim gibi kişilerin örgüte karşı seslerini yükseltmesi için çabaladıklarını söyledi.
Obama, “IŞİD, tarihteki teröristler ve tiranlar gibi, er geç kaybedecek. Çünkü o acı çekmek ve ölümden başka bir şey sunmuyor” dedi.

aljazeera.com.tr, 29.09.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.