Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Ergenekon'da 'harcama'ya imha

Ergenekon'da 'harcama'ya imha

Savcılık, 'darbe planları' çerçevesinde harcandığı öne sürülen örtülü ödeneği Levent Ersöz'e sordu. Hastanede odası aranan Ersöz 'Harcama belgeleri imha edildi' dedi

İSTANBUL - Ergenekon savcıları, davanın ikinci iddianamesinde ‘2003 - 2004 yıllarındaki darbe planları çerçevesinde harcandığı’ öne sürülen Jandarma Genel Komutanlığı’nın ‘örtülü ödeneği’ni yakın takibe aldı. Ergenekon davası tutuklusu olan dönemin Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanı, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’e o dönem alınan ‘dinleme cihazları ve frekans bozucularla’ ilgili detaylar soruldu. Hastane odasında sorgulanan Ersöz, kendisinin satın alma yetkisinin olmadığını söylerken, örtülü ödenekten yapılan harcamalarla ilgili belgelerin imha edildiğini açıkladı.
Ergenekon davasının ikinci iddianamesinde yer alan Mali Suçları Araştırma Komisyonu (MASAK) raporlarında Rem Mümessillik ve Dış Ticaret A,Ş. Cambridge Lake LTD. şirketi yetkilisi Hakan Şanlı’ya yapılan ödemelerle ilgili bilgiler vardı. İddianamede bu şirketler ‘dinleme cihazları ithal eden şirket’ olarak belirtilmişti. Şanlı’nın hesabına Eruygur’la birlikte dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın hesaplarından yüklü miktarda para aktarıldığı belirtilen raporlarda, Şanlı’nın hesabına aktarılan paranın kaynağının açıklanmadığı ve yapılan alışverişin de faturalandırılmadığı vurgulanıyordu. Ayrıca bu dönemde yapılan harcamalarla ilgili belgelerin de imha edildiği ifade ediliyordu. 

Örtülü ödenek baskını
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK)  hazırladığı bir raporda ise Eruygur’un Ziraat Bankası’nda 39  hesabı olduğu, bu hesaplardaki  7.5 milyon liranın beş kişinin (Mehmet Sanibal, Recep Cömert, Şükrü Muammer Soner, Sedat Kıyak, Mustafa Cem Beyazıt) hesabına aktarıldığı ve akibetinin belli olmadığı belirtiliyordu.
Bu kapsamda 2002-2004 yıllarında Jandarma Genel Komutanlığı’nın ‘örtülü ödeneğinin Ergenekon lehine kullanıldığı iddialarını incelemeye alan Ergenekon savcıları, önceki gün harekete geçti. Eruygur döneminde yapılan harcamaları gösteren belgelerin imha tutanaklarında imzası olan eski İstihbarat Daire Başkanı Ersöz’ün ifadesi, tedavi gördüğü İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki odasında alındı. Ayrıca Ersöz’ün hastanade kaldığı odayla birlikte kayınvalidesinin evi gibi yakınlarının adreslerinde de aramalar yapıldı.  

Fiyat farkına ne oldu?
Savcılar hastane odasında sorguladıkları Ersöz’e Teftiş Kurulu Bakanlığı’nın 4 Aralık 2009 tarihli raporuna rapanarak, Rem Mümessillik ve Dış Ticaret A,Ş. Cambridge Lake LTD. şirketleri ve Mehmet Sanibal, Sencer Özkan Hakan Sanlı, Dean La -vey isimli kişilerle ilgisini ve harcamaları sordu. Sözkonusu raporda Rem Mümessillik ve Dış Ticaret A,Ş. aracılığıyla alınan techizatla ilgili ödemeler ile bu şirketin mümessili olduğu yabancı tedarikçi Cambridge Lake LTD. şirketlerinin almış olduğu miktar arasında fiyat farkı olduğu belirtiliyordu. Raporda, Rem Mümessillik ve Dış Ticaret A,Ş’nin komisyon aldığı öne sürülüyordu. Ersöz iddialarla ilgili şunları söyledi:

Jammer alımında iskonto: Hakan Şanlı’yı İstihbarat Başkanı olarak görev yaptığım dönemde, Jandarma Genel Komutanlığı’na alınması planlanan frekans bozucu ‘jammer cihazının’ fiyatıyla ilgili görüşmede tanıdım. Kendisinin teklif ettiği fiyattan iskonto yapılması konusunda görüştüm. 5 bin dolar gibi bir iskontoyu kabul etti. Bunun dışında görüşmedim. Diğer isimleri tanımıyorum. Rem Mümessillik ve Dış Ticaret A.Ş. Cambridge Lake LTD. şirketleriyle hiçbir ilişkim, görüşmem olmadı. 

Alım yetkisi komutanda: Haber alma ödeneği olan 830 harcama kalemindeki tüm alım işlemleri Jandarma Genel Komutanı’nın yetkisiyle yapılır. Biz sadece karargah işlemlerini yaparız, bazı ihtiyaçları belirler, kendisine bildiririz. Bizim bir alım yapmamız söz konusu değildir. İl jandarma komutanlıkları teknik araç, techizat ihtiyaçlarını genel komutanlığa bildirir. Teknik personel birliklerde ihtiyaç fazlası araç gereç bulunup bulunmadığını araştırır. Piyasadan uygun şartlarda temin edilecek malzemenin niteliklerini tespit eder, komuta katına bildirir. Genel komutan ve kurmay başkanı alınması planlanan aracın bir örneğini mutlaka görür, inceler, uygun görürse 830 harcama kaleminden bu ödemeyi yaparak alım gerçekleştirilir. Benim bu tür alımlardaki fonksiyonum karargâh hizmeti olarak ifade ettiğimiz teknik personel tarafından hazırlanan raporların komuta katına sunulmasından ibaret. Dolayısıyla 830 harcama kaleminden istihbarat başkanı sıfatıyla herhangi bir harcama yapmam söz konusu değildir. Böyle bir yetkim ve istihbarat başkanlığının zaten böyle bir kasası yoktur. 

Tutanaklar imha edildi: 2002- 2004 yıllarına ait haberalma ödeneğinin kullanılmasına ilişkin belgelerin bir tutanakla imhasına karar verildiği ve imha edildiği doğrudur. 2004 yılının temmuz- ağustos aylarında Eruygur’un emekliye ayrılacak olması nedeniyle onun dönemine ait haberalma ödeneğinin harcanmasıyla ilgili belgeler imha edilmiştir. Böyle bir imha gerçekleştirdiğimizi ve tutanak altına aldığımızı hatırlıyorum. Bir önceki jandarma genel komutanın dönemini incelediğimde aynı işlemin yapıldığını tüm belgelerin imha edildiğini görünce, 2004 yılında aynı usul takip edilerek haber alma ödeneğinin tüm defter ve kayıtları imha edilmiştir. 

Tutanaktaki isimler: Tutanakta jandarma görevlileri Recep Cömert, Adnan Sezer, Atilla Uğur, Hakkı Kılınç, Genel Komutan Eruygur ve benim imzam var. 

Emekli astsubaya gözaltı
Bu arada harcamalarla ilgili belgelerin imha tutanaklarında imzası olanlar ve Ergenekon sanığı eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur’un hesabından para aktarılan isimler Ergenekon savcılarınca ifadeye çağrıldı. Bu isimlerden  Ergenekon’un tutuklu sanıklarından emekli Albay Hasan Atilla Uğur ile emekli Korgeneral Hakkı Kılıç, o dönem jandarma olan  eski asker Recep Cömert ve Adnan Sezer dün İstanbul Adliyesi’nde ifade verdi. Emekli Korgeneral Hakkı Kılınç,  çıkışta, “Ortada mercimek tanesi kadar sorun yok, siz büyütüyorsunuz” dedi.  Recep Cömert gözaltına alınarak Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldü. Eruygur’un sağlık gerekçesiyle ifade vermeye gitmediği öğrenildi.  
Levent Ersöz ve yakınlarına ait 10 ayrı yere yönelik operasyonda iki ruhsatsız tabanca, bir susturucu, bir mektup ile çok sayıda dijital ve yazılı doküman ele geçirildiği belirtildi. 

‘Asker kendini koruyamıyor’
Levent Ersöz’ün avukatı Ali Rıza Dizdar, hastane odasındaki aramayla ilgili  şu açıklamaları yaptı:
“Örtülü ödenekle ilgili bir imha tutanağında imzası olduğu için ifadesine başvuruldu. Biz temmuz ayı içinde mahkemeye verdiğimiz dilekçede, müvekkilimin örtülü ödenekle ilgisi olmadığını belirttik. Bunun Jandarma Genel Komutanlığı’ndan öğrenilmesini istedik. Jandarma ‘Bu konuda bize soru soramazsınız. Kanunen yasaklandığı için açıklamayacağız’ dedi. Bu da 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı’na maalesef 10. ayda verilmiş. Şimdi öğrendim, savcılar bunu biliyorlarmış. Teknik takip araç gereç alımıyla ilgili bir firmaya ödenen miktar ile o firmanın aldığı komisyon arasında fark olduğu belirtiliyor. O dönem bu alımdan sonra tutulan tutanak, komutan emekli olurken imha edilmiş. Müvekkilimin imha tutanağında imzası varmış. Arama sırasında az kalsın sorguyu tek edecektim. Çok utandım. Şunu anladım ki TSK  kendini de koruyamıyor. Yandaki odada muhafazayla görevli üsteğmen, yarbay ve başçavuş kalıyor. O odayı aramaya kalktılar. Baktım sesleri çıkmıyor, ‘Yetkiniz yok’ deyip ben çıkarttırdım. Ersöz’ün savunmasından birileri ürküyor. Bu cuma günü hayati tehlikesi dahi olsa, ölüsü de salondan çıksa mahkemeye davetiyesini çıkartacağım. Müvekkilime bir şey olursa sorumlusu savcı Zekeriya Öz’dür.”

İddia: Şener Eruygur 7.5 milyonu bölüştürdü
Ergenekon davasının ‘ikinci iddianamesi’ ve eklerinde 2003 - 2004 yıllarında Jandarma Genel Komutanlığı’nın harcamalarına ilişkin iddialar yer alıyor. İddianameye göre Hakan Şanlı’nın sahibi olduğu Rem Mümessillik ve Dış Ticaret AŞ., Cambridge Lake Ltd. ile Emta USA. Inc. isimli yabancı şirketlerden ‘sinyal bozucu - jammer’, dinleme cihazı alıp, yurtiçinde sattı. İncelemelerde Şanlı’nın 2002-2004 yıllarında Jandarma Genel Komutanlığ’na da cihaz sattığı belirlendi. Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınan Şanlı’ya bu alışveriş sorulunca Şanlı şu ifadeyi verdi:
“Eryugur’un jandarma komutanı olduğu dönemde internet takip sistemi sattım. Tahminime göre dört sistem sattım. Bunlardan birisi ODTÜ’ye, birisi Mecidiyeköy’e, birisi de Ankara Ulus çıkışına takıldı. Bu cihazların tanesi 300 bin dolardı. Eryugur ile yaptığım ticaret 1 milyon 50 bin dolar civarındaydı. O tarihlerde sattığım malzemeler için herhangi bir fatura düzenlenmedi. Bana malzemelerin ‘örtülü ödenekten alındığı’, gizli olduğu ve ulusal güvenliği ilgilendirdiği söylendi. Banka hesabıma paraların nereden aktarıldığını bilmiyorum. Ancak İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan Recep Başçavuş isimli bir astsubayın olduğu, para işleriyle ilgilendiği, havaleleri bu şahsın yaptığını biliyorum.”
Şanlı bu ifadeleri verirken, MASAK da Şanlı’nın hesaplarında incelemeler yaptı. Hazırlanan çeşitli raporlara göre, şüphelinin hesaplarına yatan yaklaşık 1.5 milyon doların kaynağını açıklamadığı belirtildi. Raporda, Şanlı’nın ‘uydu takip sistemi sattım’ dese de, bilgisayarındaki bilgilere göre Signet-1 isimli ‘kaçak dinleme yapabilecek programların ihalesinin yapıldığı’ vurgulandı. İddianamade bu alışverişle ilgili şu yorum yapıldı:
“Şüpheli Şanlı’nın Cumhuriyetçi Çalışma Grubu faaliyetleri çerçevesinde kullanılmak üzere temin ettiği kriptolu telefonların Ergenekon silahlı terör örgütü üyelerince kullanıldığı ve faturalarının şüpheliye ait şirket üzerinden ödendiği, şüphelinin eylemleri diğer şüphelilerle irtibatları da gözönüne alındığında eyleminin yardım ve yataklık konumunu aşmış, devamlılık arz eden eylemler örgüt üyeliği suçunu oluşturmaktadır.”
Bu arada Eruygur’un hesaplarıyla ilgili hazırlanan BDDK raporlarında ise Eruygur’un, iki yıllık komutanlığı döneminde, örtülü ödenekten yaptığı 13 milyon liralık harcamanın 7.5 milyon liralık kısmının beş kişinin hesabına aktarıldığı öne sürüldü. Raporlarda bu dönemde yapılan harcamalarla ilgili kayıtlara ulaşılamadığı vurgulanırken, komutanlığın hesabından Eruygur’un hesabına para gönderildiği ve bunun 7.5 milyon liralık kısmının da beş kişiye daha aktarıldığı iddia edildi. 7.5 milyon liranın kimlere gönderildiği de şöyle sıralandı:
Mehmet Sanibal: Hesaplarına 5.3 milyon lira gönderildi. Sanibal’ın, Rem Mümessillik ve Dış Ticaret A.Ş.’nin yetkilisi olduğu belirlendi.
Recep Cömert: 1.1 milyon lira hesabına aktarıldı. Dönemin Jandarma kıdemli başçavuşu. Harcama belgelerinin imha tutanağında imzası var.
Şükrü Muammer Öner: Hesabına 900 bin lira aktarıldı. Yurtdışında bazı şirketler adına çalıştığı belirlendi.
Sedat Kıyak: 180 bin lira ödeme yapıldı. Şanlı’nın sahibi olduğu Sama Savunma Hizmetleri Ticaret A.Ş.’nin yönetici olduğu belirtildi.
Mustafa Cem Beyazıt: Hesabına 45 bin lira aktarıldı.

Özel mektup poliste...

Levent Ersöz’ün kızı Fulya Ersöz, aramaların yapıldığı önceki gece bir kez daha ‘intihar girişimi’yle gündeme geldi. Ersöz’ün avukatı Ali Rıza Dizdar önceki gece bileklerindeki kesikleri gazetecilere gösteren Ersöz’ün kızı Fulya Ersöz’ün durumuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Çantası aranmış. Çantasının içinde bulunan ve erkek arkadaşına yazılan mektup yırtılmış. ‘Benim özelime kimse karışamaz’ demiş. ‘Mektubu alıyoruz’ demişler, kız o zaman şuurunu kaybetti. Mektubu götürdüler.”

Radikal, 14.01.2010

Levent Ersöz: Örtülü ödenek kayıtlarını yaktım

Ergenekon sanıklarından Levent Ersöz'ün hastanede yapılan sorgusunda savcıların, Ersöz'e 2004 yılında örtülü ödenekten yapılan alımları sorduğu öğrenildi. Ersöz'ün, ifadesinde, Şener Eruygur'un emekliye ayrılmasından hemen önce alımla ilgili belgelerin imha edildiğini kabul ettiği kaydedildi.

Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün dün İstanbul Tıp Fakültesi'nde yapılan sorgusuyla ilgili detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Beşiktaş'ta bulunan İstanbul Adliyesi'ne gelerek basın mensuplarına açıklama yapan Ersöz'ün avukatı Ali Rıza Dizdar, basın mensuplarına hastane odasında yapılan aramayla ilgili çekilmiş fotoğrafları dağıttı. Dizdar, Ersöz'ün sorgu tutanaklarını da basın mensuplarına verdi.

Tutanakta, Ersöz'ün sorgusunun 15 dakika sürdüğü belirtiliyor. Savcılar Fikret Seçen ve Mehmet Murat Yönder'in, Ersöz'e, emekli Orgeneral Şener Eruygur'un Jandarma Genel Komutanı olduğu dönemde 830 nolu harcama kaleminden (örtülü ödenek) yapılan teknik teçhizat alımları ve buna ilişkin tutanakların imha edilmesini sorduğu kaydediliyor. Ersöz'ün, o dönemde Jandarma Genel Komutanlığı'nda İstihbarat Başkanı olarak görev yaptığını belirten Ersöz'ün haber alma ödeneği olan 830 harcama kalemindeki tüm alım işlemlerinin Jandarma Genel Komutanı'nın yetkisinde olduğunu, kendisinin ise sadece karargah işlemlerini yaptığını ifade ettiği belirtildi. İstihbarat başkanı olarak 830 harcama kaleminden harcama yapma yetkisi olmadığını vurgulayan Ersöz, 2004 yılında dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un emekliye ayrılacak olmasından dolayı haber alma ödeneğinin kullanılmasına ilişkin belgelerin imha edilmesine karar verildiğinin ve imha işleminin gerçekleştiğini doğruladığı öğrenildi.

Ersöz'ün ayrıca, ifadesinde, imha işleminin daha önceki uygulamalara bakılarak yapıldığını ve imha işlemini de tutanak halinde kayda geçirildiğini ve tutanağın altında jandarma görevlileri Recep C., Adnan S., Atilla Uğur, Hakkı K. ve dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un imzasının da bulunduğunu söylediği belirtildi.

Zaman, 13.01.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.