Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > 500 bin mevsimlik işçinin sosyal güvencesi yok

 500 bin mevsimlik işçinin sosyal güvencesi yok
İşçi Sağlığı ve İş Meclisi'nin raporunda 2015'in ilk altı ayında en az 794 işçi hayatını kaybetti. Ölümlerin çoğu işçileri taşıyan servislerin karıştığı trafik kazalarında meydana geldi. Manisa'da 15 işçinin ölümüyle sonuçlanan trafik kazası, mevsimlik tarım işçilerinin ilkel şartlarda ve hiçbir sağlık güvencesi olmadan çalıştıklarını gözler önüne serdi.

Önceki gün Manisa'da 15 mevsimlik işçinin trafik kazasında hayatını kaybetmesi, sayıları 500 bini bulan mevsimlik işçilerin sorunlarını yeniden gündeme getirdi. CHP, mevsimlik işçilerin sorunlarının tespit edilip çözülmesi talebiyle TBMM'de bir araştırma komisyonu ve genel görüşme talep etti. Meclis Başkanlığı'na sunulan önergelerde, daha önce konuyla ilgili kurulan komisyonun 256 sayfalık bir rapor hazırladığı ancak ilgili kurumların raporun kapağını dahi açmadığı belirtildi.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sağlıksız şartlarda seyahat eden ve barınan mevsimlik işçilerle ilgili olumsuz haberler yeniden duyulmaya başlandı. Önceki gün Manisa'da 13 kadın toplam 15 mevsimlik işçinin ölümüyle sonuçlanan trafik kazası, bir kez daha Türkiye'nin kanayan yaralarından birini gündeme getirdi. CHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, konuyla ilgili TBMM'de bir araştırma komisyonu kurulması talebinde bulundu. Hazırladığı önergede, “Türkiye'de her yıl yüzlerce mevsimlik tarım işçisi, ulaşım sırasında meydana gelen trafik kazaları sonucu hayatını kaybetmektedir. İşçi Sağlığı ve İş Meclisi (İSİG), yayınladığı son raporunda 2015 yılının ilk altı ayında iş cinayetlerinde en az 794 işçinin hayatını kaybettiğini açıklamıştır. 227 işçi trafik/servis kazalarında hayatını kaybederken, aynı rapora göre tarım ve orman işkolunda 168 işçi hayatını kaybetmiştir.” bilgilerini paylaşan Özel, hiçbir güvencesi olmayan ve örgütlülükten yoksun olan mevsimlik tarım işçilerinin ilkel koşullarda, sabahın erken saatlerinden akşamın geç saatlerine kadar çok düşük ücretler karşılığında çalıştıklarını kaydetti.

GÜNLÜK 20 TL'YE ÇALIŞIYORLAR

Yaşadıkları illerde iş imkânı bulamayan, gittikleri illerde ise sosyal güvenceden yoksun çalışan mevsimlik işçiler, günlük ortalama 20 liraya çalışıyor. İşçiler, ulaşım masraflarını karşılayamadıkları için topluca kamyonet kasalarına bindirildiğine ve trafiğe çıkması uygun olmayan araçlarla yaptıkları yolculuklarda kazalara kurban gittiklerini söyleyen CHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, “Mevsimlik tarım işçilerinin yaşadıkları sorunlar hâlâ çözüme kavuşturulmamıştır. Ülkenin kanayan yaralarından biri olan mevsimlik tarım işçiliği konusu devletin doğrudan müdahale etmesi ve yapısal çözümler getirmesi gereken bir alandır.” ifadelerini kullandı. Geçen yıl Isparta'nın Yalvaç ilçesinde çalışan işçileri taşıyan midibüsün kaza yapması ve kazada 17 işçinin ölmesi üzerine 11 Kasım 2014'te TBMM'de mevsimlik tarım işçileri konusunda bir araştırma komisyonu kurulduğuna da dikkat çeken Özel, “Komisyon, Mart 2015'te raporunu tamamlamıştır. Ancak 24. Dönem yasama faaliyetlerinin sona ermesi nedeniyle söz konusu Komisyonun hazırladığı bu rapor gündeme alınamamış, TBMM'de görüşme imkânı olmamıştır.” hatırlatmasında bulundu. CHP'li Özel, ayrıca TBMM'de mevsimlik işçiler konusunda bir genel görüşme açılması talebinde de bulundu.

TÜRKİYE UCUZ ÖLÜMLER ÜLKESİ

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada ise TBMM araştırma komisyonlarının yaptığı çalışmaların dikkate alınmamasından yakınan Özel, Meclis Araştırma komisyonlarının ortaya bir emek koyduğunu ama tüm bu çalışmaların kağıt üstünde kaldığını ve sorumluların raporları okumadığını belirtti. Komisyonun hazırladığı raporun enine boyuna tartışılması gerektiğine dikkat çeken ve yasama faaliyetlerine ışık tutması için üzerinde konuşması gerektiğini söyleyen Özel, “Ne yazık ki bizim ülkemizde, bırakın önleyici tedbir alınmasını, bir olay yaşanıp bittikten sonra dahi kapsamlı tedbirler alınmıyor, geçiştirmelik işler yapılıyor, ülkemiz ucuz ölümler ülkesi olmaya devam ediyor. Kilosu 1,5 TL'lik asma yaprağı için 15 can gidiyor, işçi ölümleri sürüyor, yetkililer bu ortaçağ düzenini sadece ve sadece seyrediyor.” dedi.

Zaman, 08.07.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.