Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Enflasyon tahmininde önemli yükseliş

 Enflasyon tahmininde önemli yükseliş
Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, petrol fiyatlarında yukarı yönlü güncellemenin ve TL'deki değer kaybının etkisiyle yıl sonu enflasyon tahminini 1.3 puan artırarak yüzde 6.8'e çekerken, mevcut para politikasının yeterince sıkı olduğunu ve daha çok sıkılaştırmaya şu anda gerek duymadıklarını söyledi.

Başçı yılın ikinci enflasyon raporunun tanıtımında yaptığı konuşmada, 2016 yıl sonu enflasyon tahminlerini de önceki rapordaki yüzde 5'ten yüzde 5.5'e çıkardıklarını söyledi.

Orta vadeli tahminler oluştururken enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruşun sürdüğü bir çerçeveyi esas aldıklarını belirten Başçı, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2015 sonunda orta noktası yüzde 6.8 olmak üzere yüzde 5.6-8 aralığında; 2016 sonunda orta noktası yüzde 5.5 olmak üzere yüzde 3.7-7.3 aralığında olması öngördüklerini söyledi.

Yılın ilk çeyreğinde çekirdek enflasyon göstergelerinde yaşanan belirgin iyileşmeye rağmen gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin enflasyondaki düşüş sürecini sınırladığını belirten Başçı, "Gıda Komitesi'nin alınmasını önerebileceği önlemlerin gıda enflasyonunun düşürülmesine katkı sağlayabileceği değerlendirilmektedir" dedi.

"Alınabilecek politika tedbirlerinin katkısı ile gıda enflasyonunda önemli bir düşüş alanı bulunmaktadır" diyen Başçı, tüketici enflasyonundaki yavaşlamanın yılın ikinci yarısında devam edeceğini belirtti ancak gıda fiyatlarının enflasyon görünümü üzerinde yukarı yönlü risk oluşturmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Bu yıl için gıda enflasyonu tahminlerini yüzde 9 olarak koruduklarını söyleyen Başçı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin 29 Nisan'da yaptığı "Enflasyonda 2015 yılında yüzde 6'nın altını görmeyi umut ediyoruz" açıklamasını "çok umut verici" sözleriyle niteledi ve Gıda Komitesi'nin alacağı tedbirlerle gıda enflasyonunu yüzde 9'un altına indirebileceklerini ve bu şartlarda yıl sonu enflasyonunda yüzde 6.2'nin altının görülmesinin mümkün olabileceğini söyledi.

Enflasyon raporunda tüketim sepetinin yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan gıda ve yemek hizmetleri grubunun yıllık enflasyonu Mart ayı itibarıyla yüzde 14 olduğu bu dönemde gıda ve yemek hizmetleri hariç tüketici enflasyonu ise yüzde 4.82 oranına gerileyerek düşüş eğilimini sürdürdüğüne dikkat çekildi.

Yıllık enflasyon geçen yılı yüzde 8.17 ile tamamlamış Mart ayında ise yüzde 7.61'e gerilemişti.

Para politikası yeterince sıkı

TL'deki değer kaybının yıllık enflasyona olan katkısının 1 puan olacağını söyleyen Başçı, ancak döviz kurundaki oynaklığa geçen yıl gerçekleştirilen sert faiz artışları benzeri bir politika tepkisi vermelerinin gündemlerinde olmadığını söyleyerek, "Beklenen enflasyon ve mevcut enflasyon açısından bakılınca yüzde 10.75'lik faiz oranının yeterince sıkı olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Geçen yıl Ocak ayında getiri eğrisinin çok dik bulunduğunu, para politikasının kuvvetli bir tepki verdiğini hatırlatan Başçı, "Şu anda o durumda değiliz gibi görünüyor. Her zaman gelişmeleri izleyip Kurul toplantısında değerlendirme yapılabiliyor. O konuda rahat olmak gerekir. Döviz kuru hareketleri her zaman için olabilir ve bunlar kalıcı bir hasar bırakmıyor" diye konuştu.

TL'de aşırı değer kaybının enflasyon beklentilerini etkilemesi durumunda ılımlı bir politika tepkisi verebileceklerini söyleyen Başçı, "Gereken tedbirleri gereken zamanda alırız, bundan kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.

Finans sektörüne dönük uygulanan sıkı politikanın gevşetilmesi yönünde geniş bir alan olduğunu söyleyen Başçı, TL cinsi zorunlu karşılıklara uygulanan faizin artırılabileceğini, yabancı para cinsi zorunlu karşılıklara faiz ödenmeye başlanmasına geçilebileceğini ve bununla ilgili duyurunun hafta sonunda yapılabileceğini kaydetti.

Mayıs'tan itibaren BOTAŞ'ın döviz alımlarında kayda değer azalış beklediğini de belirten Başçı, BOTAŞ'ın döviz alımlarını kademeli olarak kamu bankalarına devredebileceklerini söyledi.

Başçı konuşmasında büyümenin ilk çeyrek sonrası ılımlı ve kademeli toparlanacağını ve tarımdan büyümeye önemli katkı gelmesini beklediklerini belirtti. Cari dengedeki iyileşmenin devam edeceğini de belirten Başçı Haziran sonu belki daha erken olmak üzere belirsizlikler azaldığında yatırımların da toparlanmasını beklediğini belirtti.

cnnturk.com, 30.04.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.