Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > DTP'li 91 Belediye Başkanı BDT'ye geçti

DTP'li 91 Belediye Başkanı BDT'ye geçti

Anayasa Mahkemesi'nin kapattığı DTP'li 91 Belediye Başkanı, 9 İl Genel Meclisi Başkanı Diyarbakır'da düzenlenen törenle Barış ve Demokrasi Partisi'ne katıdı.

BDT Genel Başkanı Demir Çelik, Kürtsüz ve muhatapsız bir çözümün Kürtlere dayatılmak istendiğini ileri sürüp, "Biz halen kardeşleşmede inadına bir çaba ile varız. Yeterki dilimiz anayasal güvence altına alınarak resmi dil olsun. Kültürümüz anayasal güvence altına alınsın"dedi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Barış ve Demokrasi Partisi Türkiye'nin bütün deneyimlerinden hareketle 72 milyonu da kuçaklayacaktır. 72 milyon rozetimiz var. Hep beraber tüm Türkiye'ye dolaşarak bu rozetlerimizi takacağız" dedi.

BARIŞ ELİ TUTULMAYA MUHTAÇTIR
Anayasa Mahkemesi'nce kapatılan DTP'nin belediye başkanları, il genel meclis başkanları Barış ve Demokrasi Partisi'ne (BDP) geçmeleri nedeniyle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda tören düzenlendi. Törene, BDP Genel Başkanı Demir Çelik, 5 yıl siyasi yasak alan eski DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, yine 5 yıl siyasi yasak aldığı için BDP'ye katılamayan Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, DTP'li 91 Belediye Başkanı, 9 İl Genel Meclis Başkanı, DTP'li Belediye meclis üyeleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan BDP Genel Başkanı Demir Çelik, on yıllardır Kürtlerin ulusal, sosyal, ekonomik siyasal ve demokratik taleplerinin büyüyüp geliştiğini gördüklerini söyledi. Çelik, "Onca bedele rağmen, halen bu çoğrafyada barış elinin uzanıyor olması anlamlı ve önemlidir. Bu barış eli tutulmaya muhtaçtır. Kürtlerin bu mücadelesi insanlığında umudu olmuştur. Kürtler, siyasetin demokratikleşmesini, devletin demokratikleşmesini isteyen siyasal bir strateji geliştirdi. Avrupa'da halklar yerel özerklikle kimliklerini ve kültürlerini güvence altına aldı. AB'deki bu değişimi görmezden gelmek ve görmemek mümkün değil"dedi.

TEKÇİ ZİHNİYET SORUNA ÇÖZÜM BULMADI
BDP Genel Başkanı Çelik, 86 yıllık Cumhuriyetin tekçi anlayışına, kalıpçı algısına sığmayan dinamiklerin açığa çıkardığı bir enerji olduğunu, bunun kontrol edilebilir olmadığını söyledi. Çelik, "Düne takılıp kalmak, bu dinamiğe ve değişim rüzgarına yakışmıyor. Komşularımızla düşmanlığın değil dostluğun konuşulması gerektiği bir dönemdeyiz. 86 yıllık kalıplar ve tekçi zihniyet soruna çözüm bulmayan bir zihniyettir. Ama çözüm için bir yol arayışıda söz konusudur"dedi.

KÜRTSÜZ VE MUHATAPSIZ BİR ÇÖZÜM DAYATILMAK İSTENDİ
29 Mart'ta Kürt iradesi kabul edilebilir bir noktada tutulmak istendiğini ileri süren BDP Genel Başkanı Çelik, şöyle konuştu:
"DTP'nin 98 belediye başkanlığı ve 11 il genel meclisi başkanlığı kazanması engellenememiştir. Bu başarı özgürlüğe, kardeşliğe, barışa susamışlığın kendisidir. Dolayısıyla bu irade görülmek zorunda kalındı. Ama bu irade 14 Nisan operasyonu (KCK) ile durdurulmak istendi. Değişmek zorunda olduklarını biliyorlar. Ama bunu en az kayıp ve en fazla kazançla yapmak istiyorlar. Kürtsüz, muhatapsız bir çözüm dayatılmak istendi. 27 yıldır gelen bütün hükümetler, 12 Eylül Anayasası'nı değiştirme yönünde sözlerine rağmen militarizmin vesayetinden dolayı bu Anayasa'yı değiştiremediler. Anayasa değişmezse demokratikleşme olmaz. Eğer bu halkın örgütlü yapısını ve kurumlarını dikkate alamazsanız bir sonuç elde edemezsiniz. DTP bir fırsattı. PKK'nın 13 Nisan'daki eylemsizlik kararı ve sayın Abdullah Öcalan'ın yol haritası Kürt sorunun çözümü için bir fırsattı. Bu fırsatlar toplumdan uzak tutuldu. 1999'da sayın Abdullah Öcalan'ın devletin demokratikleşmesi için ortaya koyduğu Demokratik Cumhuriyet hem Kürtler hem tüm Türkiye'nin demokratikleşmesi için bir fırsattı. Ama bunlar terörize edilerek, çözümsüzlük dayatıldı. Fırsat kaçmadı, önümüzde bekliyor. Bu sorunun çöjzümü için demokratik Cumhuriyet için sizin gibi siyasi aktörlerin bu işi omuzlaması gerekiyor. Habur'daki karşılama bile barış için bu halka çok görüldü"

KÜRT DİLİ VE KÜLTÜRÜ ANAYASAL GÜVENCE ALTINA ALINSIN
Demir Çelik, bu güne kadar hep Karaoğlanları, Fatih Sultan Mehmet gibi savaşı kutsayan kişiler topluma öğretildiğini, bir sanatçı, bir şair, ne bir yazar kutsanmadığını ileri sürüp, şöyle dedi:
"Bize hep şavaş şarkıları öğretildi. İçimize kin, nefret ve düşmanlık tohumları ekildi. Kürtler kana susamış değil, düşman değiller. Ortadoğu'nun en kadim halklarından biridir. Biz halen kardeşleşmede inadına bir çaba ile varız. Yeterki dilimiz anayasal güvence altına alınarak resmi dil olsun. Kültürümüz anayasal güvence altına alınsın. DTP'nin kapatılması kanun devletine yakışabilir ama, yasal değildir, meşru değildir. DTP'nin kapatılması demokratik değildir. Meclis'te barışı savunan tek siyasi parti DTP idi. Yapılmak istenen Kürtsüz ve Kürt örgütlü gücünün tasviyesidir".

İNŞALLAH ARTIK HİÇ BİR PARTİNİN KAPATILMASINI GÖRMEYİZ
Belediye Başkanları adına konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 2002 yılından bugüne kadar özgür iradesi ile 4'üncü partiye üye olduğunu ancak, 3 partinin de iradesi dışında kapatıldığını söyledi. Baydemir, "Ben inanıyorum ki halkımızın yürütmüş olduğu bu haklı mücadele sadece halkımıza değil, Türkiye halklarına barışı, özgürlüğü, eşit ve birarada yaşamı mutlaka ama mutlaka kurgulayacaktır. Biz meşe ağacının özgür yaşamı yaşa ve yaşat felsefesinin sembolü olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda uzun yaşamayı sembolize ediyor. Doğanın en direngen inatçı ağacı olan meşe ağacına evet diyoruz. Biz bu ağacı emek, barış ve sevgiyle sulayacağız. Bütün coğrafyamızda onurlu barışı ve özgür yaşamı kurgulayacağız. Türkiyenin geçmişe baktığımızda çok acı deneyimlerle doludur. İnanıyorum ki Barış ve Demokrasi Partisi Türkiye'nin bütün deneyimlerinden hareketle 72 milyonu da kuçaklayacaktır. 72 milyon rozetimiz var. Hep beraber tüm Türkiye'ye dolaşarak bu rozetlerimizi takacağız. İnşallah sadece bizim değil, hiç bir sayisi partinin kapatılmasını artık bu ülkede görmeyiz"dedi.
BDTP'ye geçen 9 İl Genel Meclis başkanları adına konuşan Van il Genel Meclis Başkanı Semire Varlı, DTP'nin parti amblemini kastederek, "Gül'dük toprağa düştük, çınarlaştık, fidan açtık. Yarın kapatılırsak tümümüz güneş (DTP'lilerin Abdullah Öcalan için kullandığı söz) olmaya hazırız" dedi.
Konuşmalardan sonra törende hazır bulunan eski DTP'li 91 belediye başkanı ve 9 İl Genel Meclis Başkanı'na rozetleri BDP Genel Başkanı Demir Çelik ve siyasi yasaklı Milletvekili Aysel Tuğluk tarafından katıldı.

EMİNE AYNA'YA DESTEK AÇIKLAMASI
Kapatılan DTP'nin Belediye Başkanları ile il genel meclis başkanlarının BDP'ye geçme töreninden önce kapatılan DTP'nin kadın meclisi üyeleri Emine Ayna'ya destek için basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Emine Ayna ile ilgili sözleri protesto edilerek, Arınç'ın Ayna'dan özür dilemesi istendi.

Radikal, 23.12.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.