Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Çiçek mahkemeye ‘yol’ gösterdi

Çiçek mahkemeye ‘yol’ gösterdi

Anayasa Mahkemesi’nin, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in Batasuna partisi hakkındaki hükmü örnek göstermesinden sonra DTP hakkında verdiği karar, “Çiçek Anayasa Mahkemesi’ne yol gösterdi” yorumlarına neden oldu.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, 9 aralıkta Milliyet gazetesinden Fikret Bila’ya yaptığı açıklamada, DTP’nin kapatılması gerektiğini şöyle savunmuştu: “Yüksek Mahkeme ne karar verir bilemem. Siyasi partiler hukuku açısından baktığımızda, benim DTP’ye önerim, AİHM’nin İspanya’nın kapattığı Batasuna Partisi’yle ilgili kararını iyi okumalarıdır. AİHM’nin son kararı haziran 2009 tarihlidir ve 58 sayfadır. Ben birkaç kez okudum. DTP yöneticileri de okusunlar.”

Mahkemeye ‘ışık’ oldu
Çiçek’in örnek gösterdiği Batusuna partisi hakkındaki AİHM kararı, Anayasa Mahkemesi’nin DTP hakkında verdiği kapatma kararına emsal olarak gösterildi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, 11 aralıkta oybirliğiyle alındığını açıkladığı kararla ilgili “AİHM’in İspanya’daki Batasuna kararıyla ilgili, ‘ihlal yoktur’ şeklindeki kararını göz önünde tutmuştur. Tabii ki hepsi incelenmiştir, hepsi araştırılmıştır” dedi.

AİHM: Batasuna kararı makul
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Batasuna partisi hakkında haziran 2009 tarihinde aldığı 58 sayfadan oluşan kararının özeti şöyle:

» Batasuna’yı kapatma kararı İspanyol mahkemeleri tarafından “acil toplumsal ihtiyaç” gereğince alınmıştır. Ulusal mahkemeler, eldeki delillere dayanarak söz konusu parti ile ETA arasında bağlantı olduğu konusunda makul bir sonuca varmışlardır.

»İspanya’da yıllardır yaşanan terör olayları göz önünde tutulduğunda bu bağlantı demokrasiye karşı bir tehdit olarak algılanabilir. İspanya Yüksek Mahkemesi’nin kapatma kararını onaylaması ise “terörizmin açıkça savunulması”nın kınanması konusunda uluslararası düzeyde oluşan arzuyla uyumludur.
»AİHM, davacıya atfedilen eylemler ve söylemler bir araya getirildiğinde demokratik toplum kavramıyla çelişen bir sosyal model görüntüsünün açıkça ortaya çıktığı kanaatine varılmıştır. Bu nedenle, verilen kapatma cezası AİHM açısından ölçülüdür.
»Bu karar, altı farklı Avrupa ülkesinden gelen yargıçlardan oluşan bağımsız mahkeme heyeti tarafından alınmıştır.

İş dünyası parti kapatmayı eleştirdi
İş dünyası DTP’nin kapatılma kararına tepki gösterdi. Kararın toplumsal kutuplaşmayı tırmandırmasından kaygı duyduğunu belirten TÜSİAD, sürecin Kürt açılımına zarar vermemesini umduğunu ifade etti. “Siyasi partilerin varlığı çoğulcu demokratik düzende vazgeçilmezdir” diyen TÜSİAD siyasi yasaklamalarda parti kapatma yerine siyasetçilerin bireysel sorumluluğu ön planda tutulması gerektiğini belirtti.

Öte yandan yazılı bir açıklamaya yapan MÜSİAD ise, siyasi partilerin kapatılması ve Türkiye’nin siyasi partiler mezarlığı haline gelmesinin demokrasi açısından arzu edilen bir gelişme olmadığını söyledi.

Sorunları çözmez
Açıklamada şu görüşler yer aldı: “Hangi görüşten olursa olsun siyasi partilerin kapatılması var olan sorunları çözmemiştir, çözmeyecektir. Avrupa standartları açısından, bir siyasi partini kapatılması kararının, hem Venedik Kriterlerine, hem de Avrupa’da insan haklarının standartlarını belirleyen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin içtihatlarına uygun olması gerekmektedir.” 
 

Taraf, 13.12.09

 

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.