Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Türkiye ile ABD model ortaklığı hayata geçiriyor

Türkiye ile ABD model ortaklığı hayata geçiriyor  

Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama görüşmede ‘model ortaklık’ı hayata geçirmeyi kararlaştırdı. Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve  Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ı görevlendirirken, Obama da ABD Ticaret Bakanı ve ticaret temsilcisini görevlendirdi       

Teröre karşı ortak mücadelenin sürdürülmesi konusunda hem fikir olunurken Obama, “Terörist faaliyetlere karşı dünyanın neresinde olursa olsun birlikte savaşmak için yapmış olduğumuz taahhüdü bir kez daha tekrarladık” dedi

ŞAMİL TAYYAR  ABD GEZİSİNİ İZLİYOR

Türkiye sadece bölge barışı değil dünya barışı için de önemli

• Türkiye-ABD arasında kurulabilecek en iyi ilişkileri kurmak için herşeyi yapmaya hazırım.

• NATO müttefiki Türkiye ve ABD birbirlerini savunma taahhüdünde bulundu.

VARLIĞINIZ GÜVEN VERİYOR

• Türkiye sadece bulunduğu bölgedeki barışın ve istikrarın değil, genel anlamıyla dünya barışına yapacağı etkinin de çok büyük olduğunu gösteriyor.

• Afganistan’a istikrarın getirilmesi konusunda gösterdikleri destekten dolayı Erdoğan’a ve Türkiye’ye teşekkürlerimi ifade ettim.

• Irak’ta barışın ve güvenliğin sağlanması için yapılanları konuştuk. İran’ın nükleer kapasitesini barışçıl amaçlarla kullanması için Türkiye’nin bölgedeki varlığı güven teşkil ediyor. Türkiye’nin rolü önemli.

AZINLIKLARI SİYASİ SÜRECE DAHİL ETTİNİZ

• Başbakan Erdoğan’ı Türk-Ermeni ilişkilerindeki cesur adımlardan dolayı tebrik ettim.

• Türk halkına son terörist saldırıda vermiş olduğu şehitler nedeniyle baş sağlığı dileklerimi ilettim ve bu saldırının faillerinin adalet önüne çıkarılması konusunda ABD’nin yapacağı katkılardan bahsettim.

• Çok da kolay olmayan dini ve etnik azınlıkların siyasi sürece dahil edilmesi konusunda Başbakan Erdoğan’ı başarılarından dolayı tebrik ettim.

• Türkiye’ye Heybeliada Ruhban Okulu’nun tekrar açılması konusunda mümkün olduğu kadar destek vermek istediğimizi de dile getirdim.

• İlişkilerin geliştirilmesi NATO, askeri ve stratejik ilişkiler bağlamında değil, ekonomik ilişkileri güçlendirilmesiyle de sağlanacak.

• Ekonomik konuları el almak amacıyla stratejik bir grup kurulmasını amaçladık. Bu sürece ABD Ticaret Bakanı ve ticaret temsilcisi de dahil olacak. İki ülke arasında ticaret konusunda alınacak çok büyük yol olduğuna inanıyorum.

Düşman kazanma değil dost kazanma zamanı

• Artık model ortaklıkta ikili ilişkilerimizin içerisinin nasıl doldurulacağı adımları atılmıştır. Bunun ekonomik, bilim sanatta, askeri alanda bir çok boyutu var. Bu süreci takip edecek iki arkadaşımızı tayin ettik. Başbakan Yardımcım Ali Babacan ve Devlet Bakanım Zafer Çağlayan.

ENERJİDEN AFGANİSTAN’A

• Bölgesel müşterek attığımız adımlar var. Ortadoğu çerçevesinde, Irak’ta, İran nükleer projesinde, Afganistan’da müşterek çalışmalarımız sürüyor. Eğitim çalışmalarına verebileceğimiz destekler, şuana kadar attığımız adımlar ve bundan sonra atacağımız adımları görüşme fırsatımız oldu.

• Enerji’de Türkiye artık transit bir ülke. Nabucco konusunda ciddi adımlar atmaya hazırız. Azerbaycan ile görüşmelerimiz devam ediyor ve bu konuda da olumlu mesafelerin alınacağına inanıyorum.

• Azerbaycan-Ermenistan arasındaki süreci aramızda görüştük, çok büyük önem arz ediyor.

PKK ORTAK DÜŞMANIMIZ

• Türkiye-Ermenistan ilişkilerini ilgilendirmesi bakımından önemli. Minsk üçlüsü olarak ABD’den, Fransa’dan ve Rusya’dan ivmeyi yükseltmelerini görüştük. Türkiye olarak yönetim açısından bizler bu konuda kararlıyız.

• Bir diğer önemli adım burada özellikle Türkiye’de terörle 5 Kasım 2007’de bu odada yapılan açıklama çok önemliydi.

• Bölücü terör örgütünü burada ABD, Türkiye ve Irak’ın ortak düşmanı ilan etmiştik. Çünkü terör tüm insanlığın ortak düşmanı.

• Burada İkiz Kuleler vurulduğu zaman terör karşısındaki hassasiyetimiz ne olduysa, her ülkedeki terör saldırısında da aynı tutumu göstermişizdir. Terörün dini, milleti, ırkı, vatanı yok.

• Zaman düşman kazanma değil, dost kazanma zamanı. Bu konuda el ele aydınlık yarınların dünyasına diye düşünüyorum.

‘Bedelini en ağır şekilde ödeyecekler’

Başbakan Erdoğan, Tokat’taki terörist saldırıya ilişkin şunları söyledi: Bu hain pusunun yeri ve zamanlaması milletimizin nasıl bir tertip ve provokasyonla karşı karşıya olduğunun da açık bir ifadesidir. Tabii ki bu alçakla saldırıyı gerçekleştirenler, planlayanlar, bunun taşeronluğunu ve tetikçiliğini üstelenenler bunun bedelini de ağır bir şekilde ödeyeceklerdir. Tekrar söylüyorum; bu saldırının önünde arkasında kim varsa hepsi bunun bedelini en ağır şekilde ödeyeceklerdir.’’

‘Türkiye dostum Erdoğan arkadaşım’

TARİHİ ZİRVEDEN NOTLAR

• ABD Başkanı Obama konuşmasını “Türkiye çok büyük bir ülke. Stratejik dostumuz. O nedenle Türkiye gibi bir ülkeye ‘dostum’, Başbakan Erdoğan’a da ‘arkadaşım’ demekten çok mutluyum” diyerek tamamladı.

• Beyaz Saray’da TSİ yaklaşık 18.35’te başlayan ve yarım saat olarak planan görüşme, yaklaşık 2 saat sürdü ve 20.20’de sona erdi.

ÖZAL’DAN SONRA BİR İLK

• Diplomatik kaynaklar “Turgut Özal’dan sonra ilk kez görüşmeye ABD tarafınının başkan, başkan yardımcısı, ulusal güvenlik danışmanı ve dışişleri bakanı katıldı” dedi.

• Görüşmede, Başkan Yardımcısı Joe Biden, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones ile yardımcısı Tom Donilon, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Kıdemli Direktörü Elizabeth Sherwood-Randall, Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Rahm Emanuel ve ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi Phil Gordon da hazır bulundu.

• ABD Başkanı Obama ile Erdoğan, heyetler arası görüşmelerden sonra başbaşa da görüştü.

• Erdoğan’a ABD başkanları için uygulanan güvenlik önlemleri alındı.  Konvoyunda birbirinin aynı iki limuzin yer aldı. 

 • Obama ve Erdoğan ortak basın toplantısından sonra  yaklaşık bir saat süren çalışma yemeğinde de bir araya geldi.

• SELÇUK ACAR WASHINGTON

• Görüşmeye, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB’den sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir, Genelkurmay İkinci Başkanı Aslan Güner, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Tüzmen ve Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da katıldı.

GÖRÜŞME BİR MİLAT OLACAK

Erdoğan: Bugünkü görüşme temenni ediyorum yeni bir milat olacak ve çok daha farklı bir şekilde gelişecektir

Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile yaptığı görüşme sonrası basın toplantısında ise şu mesajları verdi:

TERÖRLE MÜCADELE: Terörizme yönelik ortak mücadele aynen devam ediyor. Bölücü terör örgütü ortak düşmanımızdır anlayışını bugün de pekiştirdik. Terörle mücadele Kuzey Irak’taki alınacak tedbirler konusunda müşterek hareket etmeyi kendileriyle paylaştık.

İSTİHBARAT PAYLAŞIMI SÜRECEK: 5 Kasım 2007’den sonra istihbarat paylaşımı konusunda ciddi avantaj sağladığımızı ifade edebilirim. Ondan önce böyle bir şey yoktu. Ama bunun daha da güçlendirilmesi önem arz ediyor. Kandil konusunda bundan sonraki süreçte de ancak istihbarat paylaşımını sürdüreceğiz. Gerekli olan bazı destekleri verebileceklerini söylediler

UYUŞTURUCU LİSTESİ ÖNEMLİ: Bugünkü görüşme temenni ediyorum milat olacak ve çok daha farklı bir şekilde gelişecektir. ABD’nin 3 teröristi uyuşturucu ile ilgili olarak listeye almış olması önemli bir adımdı.

KERKÜK ÖZEL STATÜ: Irak ile ilgili olarak müşterek atılacak adımların hepsine varız. Kerkük’ün özel statüye kavuşturulmasını biz de önemsiyoruz. Bir Iraklılık bilincini yerleştirmenin gerekli olduğuna inanıyoruz.

İSRAİL- FİLİSTİN İÇİN ARABULUCULUK:

İsrail Filistin arasında eğer taraflar bir talepte bulunursa arabuluculuk rolüne Türkiye olarak hazırız.

ASKERİMİZ KIBRIS’TA KALACAK: Kıbrıs’tan asker çekme gibi bir şey söz konusu değil. Bize bu teklifi getirenler önce Güneye getirsinler bu teklifi.

YUNANİSTAN’I ZİYARET EDECEĞİM:

Yakın bir zaman içinde benim de bir Atina ziyaretim olacak. Sınır diyebileceğimiz ülkelerle atacağımız adımları çok çok önemsiyoruz.

KARABAĞ’DA SÜREÇ HIZLANMALI: Karabağ konusunda Minsk üçlüsü artık bu duruma ivme vermesi lazım. Bu işi ne kadar sıkı tutarlarsa bu süreç o kadar hızlanacaktır.

AZERİ GAZI YÜZDE 25’E ÇIKABİLİR: Nabucco konusunda görüşmelerimiz oldu. Azerbaycan’ın oranı yüzde 10 ama yüzde 25’e kadar çıkabilir.

NATO İÇİN SÖZ ALDIK: Türkiye’nin konumunu kuvvetlendirebileceğimizin sözünü ABD’den aldık.

RUHBAN OKULU ÇALIŞMAMIZ VAR: Kendileri bunu gündeme getirdiler. Milli Eğitim Bakanlığımızın çalışması bulunuyor.

Ankara kilit oyuncu

Başbakan Erdoğan’ın Washignton gezisi dünya basını geniş yer ayırdı.

İngiliz The Daily Telegraph, “Türkiye, Kuzey Afrika’dan Hindistan’a kadar uzanan bölgedeki istikrarsızlık arkında kilit bir oyuncu” yorumu yaptı.

Financial Times “Eleştirilere rağmen Obama, Ankara’yı zor bir bölgede hayati bir ortak olarak görüyor” diye yazdı.

Avusturya’dan Die Presse ise Erdoğan’ın ziyaretini “Ankara yeni bir yol tuttu” yorumuyla verdi. 

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPARIZ

Başbakan Erdoğan nükleer kriz konusunda ise şöyle dedi:

• Özellikle bölgede Türkiye olarak nükleer programa yönelik çalışmaları görüştük. Bu sürecin diplomatik yollarla çözümü noktasında bizim üzerimize ne düşüyorsa bunu yapmaya hazırız.

• İran krizinin diplomatik çözümü için üzerimize düşeni yaparız. İran için görüşmelerde arabuluculuk için hazırız.

•  Küresel barışın sağlanmasında başta ABD’nin üzerinde büyük görevler olduğuna inanıyorum.

Beyaz Saray’da 3 saat 

Obama ve Erdoğan 30 dakika başbaşa, 1 saat 15 dakika heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi. Bir saat de, iş yemeği sürdü. Başbakan yaklaşık 2 saat 45 dakika Beyaz Saray’da kaldı.

Bir yılda beşinci buluşma 

ABD Başkanlık koltuğuna 20 Ocak 2009’da oturan Barack Obama, 11 aylık iktidarında 5’inci kez Başbakan Erdoğan ile bir araya geldi. Önce Beyaz Saray’da ikili bir görüşme yapan iki lider, ortak basın toplantısının ardından da çalışma yemeğinde bir araya geldi.

OBAMA’NIN İLK ZİYARETİ TÜRKİYE

Obama göreve geldikten sonra ilk resmi transatlantik seyahatini Türkiye’ye gerçekleştirerek Ankara ve İstanbul’da temaslarda bulunmuştu. TBMM’de bir konuşma yaparak tüm İslam dünyasına seslenen Obama ile Erdoğan görüşmeleri İtalya’da Genişletilmiş G-8, Londra’da G-20, Pittsburg’da da G-20 zirveleri kapsamında gerçekleşti. İki lider New York’taki BM Genel Kurulu’nda da ikili görüşme yapmıştı.

Star, 08.12.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.