Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Erdoğan'la Obama arasındaki görüşme sona erdi

Erdoğan'la Obama arasındaki görüşme sona erdi  

Görüşmeye, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Tüzmen ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da katıldı.

Görüşmede, ABD tarafından da ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones ile yardımcısı Tom Donilon, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Kıdemli Direktörü Elizabeth Sherwood-Randall, Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Rahm Emanuel ve ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Phil Gordon da hazır bulundu.

Obama ile Erdoğan, heyetler arası görüşmelerden sonra başbaşa da görüştü.

Obama ve Erdoğan, kısa süre sonra ortak basın açıklaması yapacak, ardından Kabine Odası'nda çalışma öğle yemeğine geçecekler. Yemek, basına kapalı olacak.

Erdoğan-Obama, görüşmesi planlanandan yaklaşık 1 saat daha uzun sürdü. İkilinin TSİ 19.15'te çalışma yemeğine geçmeleri bekleniyordu.

Obama-Erdoğan görüşmesi ile ilk açıklamalara göre Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin ABD-İran arasındaki sorunların gözümünde üzerine düşeni yapacağını söyledi.

Obama, Türkiye ve ABD teröre karşı ortak mücadele etmeyi sürdüreceğini açıkladı.

OBAMA'NIN AÇIKLAMALARI

ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye ile ABD arasında kurulabilecek en iyi ilişkileri kurmak için elinden gelen herşeyi yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Beyaz Saray'da görüşen Obama, görüşmeden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, nisan ayındaki Türkiye ziyaretini hatırlatarak, gösterilen misafirperverliği ABD'de Başbakan Erdoğan ve heyetine göstermekten son derece mutlu olduğunu söyledi.

Türkiye'yi ziyareti sırasında TBMM'de yaptığı konuşmaya değinen Obama, TBMM'de söylediği gibi Türkiye ile ABD arasında kurulabilecek ilişkilerin en iyisini kurmak için elinden gelen herşeyi yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin NATO müttefiki olduğunu vurgulayan Obama, Türkiye ve ABD'nin birbirlerini savunma taahhüdünde bulunduğunu hatırlattı.

"ABD'deki Türk-Amerikan camiası sayesinde de çok güçlü ilişkilerimiz var" diyen Obama, Türkiye ile G-20 üyesi olması sıfatıyla, son mali kriz döneminde birlikte çalışma fırsatı bulduklarını belirterek, "Türkiye'nin laik, demokratik, hukukun üstünlüğüne saygı duyan ve beraberinde çoğunluğu Müslüman bir ülke olması, sadece bulunduğu bölgedeki barışın ve istikrarın değil, genel anlamıyla dünya barışına yapacağı etkinin de çok büyük olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Erdoğan ile görüşmesinde hem ABD'nin hem de Türkiye'nin önem verdiği pek çok konuyu ele alma fırsatı bulduklarını söyleyen Obama, Afganistan'a istikrarın getirilmesi konusunda gösterdikleri destekten dolayı, Başbakan Erdoğan'a ve Türkiye'ye teşekkürlerini ifade ettiğini kaydetti.

Seçimlerin ardından Irak'ta barışın ve güvenliğin sağlanması için yapılanları konuştuklarını da ifade eden Obama, bölgesel barışı ele alırken İran'ın nükleer kapasitesini de gündeme getirdiklerini, İran'ın nükleer kapasitesini barışçıl amaçlarla kullanması için Türkiye'nin bölgedeki varlığının güven teşkil ettiğini, uluslararası camiada da bunun gösterilmesi anlamında Türkiye'nin oynayacağı önemli rolden bahsettiklerini söyledi.

Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

"NATO müttefiki olarak Türkiye'nin NATO'daki pozisyonunun güçlendirilmesi, füze savunma sistemi üzerine yapılabilecekler üzerinde konuştuk. Başbakan Erdoğan'ı Türk-Ermeni ilişkilerini normalleştirilmesi sürecinde attığı cesur adımlardan dolayı tebrik ettim ve bu yolda ilerlemesi için kendisini cesaretlendirmeye çalıştım. Terörist faaliyetlere karşı dünyanın neresinde olursa olsun birlikte savaşmak için yapmış olduğumuz taahhüdü bir kez daha tekrarladık. Türk halkına son terörist saldırıda vermiş olduğu şehitler nedeniyle baş sağlığı dileklerimi ilettim ve bu saldırının faillerinin adalet önüne çıkarılması konusunda ABD'nin yapacağı katkılardan bahsettim. Son olarak da çok da kolay olmayan dini ve etnik azınlıkların Türkiye'deki siyasi sürece dahil edilmesi konusunda Başbakan Erdoğan'ı başarılarından dolayı tebrik ettim."

Obama, Türkiye'ye Heybeliada Ruhban Okulu'nun tekrar açılması konusunda mümkün olduğu kadar destek vermeyi istediklerini de söyledi.

Türkiye ile ABD arasındaki bağların güçleneceği konusunda son derece ümitli olduğunu belirten Obama, bunun sadece NATO, askeri ve stratejik ilişkiler bağlamında değil, ekonomik ilişkileri güçlendirilmesiyle de sağlanacağını ifade etti.

Obama, Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile daha önce konuştuğu gibi ekonomik konuları el almak amacıyla stratejik bir grup kurulmasını amaçladıklarını bildirerek, bu sürece ABD Ticaret Bakanı ve ticaret temsilcisinin de dahil olacağını, ABD ile Türkiye arasında ticaret konusunda alınacak çok büyük yol olduğuna inandığını kaydetti.

Obama, "Türkiye çok büyük bir ülke, çevresindeki ülkeleri de etkileyen bir ülke, bu nedenle Türkiye gibi bir ülkeye dostum demekten, Başbakan Erdoğan'a da arkadaşım demekten son derece mutluyum. Aramızdaki ilişkilerin yıllarca aşamalı bir şekilde devam edeceğini ümit ediyorum" diye konuştu.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI
 

Buraya geldiğim andan itibaren gösterilen ilgiden dolayı yetkililere teşekkür ediyorum. Sayın Başkanın iki ülke arasındaki dostluğu model ortaklık olarak ifade etmesi iki ülke arasındaki ilişkinin yeni bir boyutu olarak görmekteyiz. Model ortaklıkta ikili ilişkilerin nasıl oluşturulacağı ve bunun ekonomik bilim sanat ve siyasi askeri boyut olarak bu tanımın içinin nasıl doldurulacağı konusu ön plana çıkmıştır. Bu süreci bizim tarafımızdan takip edecek iki arkadaşım Ali Babacan ve Zafer Çağlayan bu süreci takip edecektir.

Türkiye'nin Afganistan'a asker göndermesi konusunda Türkiye daha önce de asker gönderdi ve iki kez yönetici olarak görev aldı.

Türkiye enerji konusunda önemli bir mesafeler aldı. Nabucco projesinde Azerbaycan ile görüşmeler sürüyor. Bununla birlikte bazı firmaların da bu konuda önemli yeri var.

 Azerbaycan -Ermenistan konusunda Minsk grubu ülkelerinin bu konuda daha aktif rol alması gerektiğini bu gelişmenin Nabucco projesini ve Türkiye Ermenistan arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önemli rol alacaktır.

Türkiye açılımlarını sürdürecektir.

Türkiye'nin terörle mücadele konusunda geçmişte bu odada yapılan açılma çok önemlidir. Bölücü terör örgütünü burada ortak düşman ilan etmiştik. 11 Eylül'de ABD'yi vuran terör ne ise Türkiye'nin içinde bulunduğu terör de aynıdır.

Küresel Barışın sağlanmasında ABD'nin üzerinde büyük görevler olduğu düşüncesindeyiz. Bu konuda biz de bulunduğumuz bölgeler itibarı ile gerekli desteği vermek durumundayız. Zaman düşman kazanma zamanı değil dost kazanma zamanıdır. 

SORULAR VE CEVAPLAR

 


Obama'ya yöneltilen ekonomik durgunlukla ilgili soruya Obama, zor bir yıl geçirdiklerini bunu atlatabilmek için çalışmalar yaptıklarını krizi atlatmak için ekonomik paketin devreye konduğunu açıkladı. Mali sistemi belirli ölçüde istikrara ulaştırmış olsak da küçük ve orta ölçekli işyerlerinin sıkıntıda olduğunu belirtti.

Başbakan ile birlikte PKK konusunda işbirliği yapma konusunda görüşmelerimiz oldu. NATO müttekifiki olarak bölgelerimizin savunması konusunda birbirimize destek vermek bunun dışında iki müttefik ülke olarak terörizme karşı ortak hareket etmede fikir birliği içindeyiz.  Bunun yanında sayın başbakanın dışardaki kürtlere yönelik yaptığı açılım çok dikkat çekici. Bu sorunun çözümü sadece askeri yollarla çözülmesi kanatinde değilim.

Star, 07.12.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.