Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Devlet minare yasağında tek ses

Devlet minare yasağında tek ses

İsviçre'deki minare yasağına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki geldi. "Temel hak ve özgürlüklere aykırı. İsviçreliler için ayıp olmuştur" diyen Gül'e, Erdoğan "Minarenin köktencilikle ne ilgisi var. Bu yanlıştan dönülmeli" sözleriyle destek verdi. Dışişleri ise "talihsiz gelişme" yorumunu yaptı.

Ürdün'e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Gül, İsviçre'de minare yapımının yasaklanmasına ilişkin referanduma tepki gösterdi.

Konunun ciddiyetle takip edilmesi gerektiğini ifade eden Gül, "Batı dünyasında, İslamıfobia dediğimiz İslam düşmanlığının nasıl geliştiğini göstermesi açısından dikkat çekici bir unsurdur. İsviçreliler için ayıp olmuştur" dedi.

Erdoğan: "Ne ilgisi var"

Başbakan Erdoğan da, partisinin grup toplantısında konuya değindi.

Demokrasilerde referandumların da bir ölçüsü olduğunu ve her konunun referanduma taşınmasının yanlış olduğunu belirten Erdoğan, "Temel hak ve özgürlükler oylama konusu yapılamaz. Bir insanın insan hak ve hürriyetlerini, bir toplumun, halkın yaşam özgürlüğünü, inanç özgürlüğünü kalkıp da referanduma sunamazsınız" dedi.

"Bu durum, Avrupa'da yükselen ırkçı ve aşırı milliyetçi dalgaların tezahür etmesi bakımından oldukça manidardır" diyen Erdoğan, "Antisemitizm ne kadar insanlık suçu ise İslamafobiya da o denli insanlık suçudur" söylemini yineledi.

Erdoğan, Varşova'da bununla ilgili bir karar çıktığını, ancak o günden bugüne sağlıklı bir gelişmenin Müslümanlar açısından olmadığını söyledi.

"İnanç, düşünce ve bu tür özgürlükler insanın doğuşla birlikte kendisinin en doğal haklarıdır. Bunlar sonradan verilmez, bunlar doğuşla birlikte var olan haklarıdır, özgürlüğüdür" diyen Erdoğan, "Şimdi dünyadaki bu yeni gelişme, maalesef sizin niçin şu ırktan doğduğunuzu veya şu inançla, şu düşünceyle doğduğunuzu sorgulayacak çağdışı, ilkel bir anlayışın tezahürüdür ve Batılı bir anlayışın tezahürüdür. Temenni ediyorum ki başta AB üyesi ülkeler, AİHM, ilgili merciler, -Bu konuda duyarlılıklarını ortaya koyan ülkeler var- hep birlikte duyarlılıklarını ortaya koysunlar ve dünyayı başta Avrupa olmak üzere böyle bir gerilime sevketmesinler. Medeniyetler İttifakının bir eşbaşkanı ve kurucusu olan ülkenin Başbakanı olarak bu yanlıştan bir an önce dönülmesinin gereğini hatırlatmak, bizim görevimiz. Bu şovenist yaklaşımların ortadan kalkması lazım. Dünya artık bu çağda bunları yaşayamaz, görmek de istemez" dedi.

İsviçre Adalet Bakanının, gelen uluslararası tepkiler üzerine yasaklamanın Müslümanları değil, İslamcı köktenciliği hedeflediğini söylediğine işaret eden Erdoğan, "Caminin minaresinin köktencilikle ne alakası var? Yani, O da şecaat arzederken sirkatin söylemiş. Bu ifadeyi kurmak, birbiriyle mütenasip iki ayrı yanlıştır. Tehlikelidir, kabul edilemez bir değerlendirmedir. İsviçre gibi güya demokrasinin beşiği sayılan, özgürlüklerin rahatça yaşanabildiği bir ülkede böyle bir referandum sadece İslam dünyasını değil, medeniyetler çatışması noktasında endişesi olan büyük bir kesimi de rahatsız etmiştir. Bu tür konular referanduma götürülemez. Yanlış buradadır" ifadesini kullandı.

"Ülkemizde de zaman zaman böyle bu tür konuları konuşanlar oluyor. Bu tür konular referanduma götürülmez" diyen Başbakan, "Bakınız ben, cami, havra ve sinagogun yüzyıllarca aynı cadde üzerinde ahenk içinde varolabileceğini kanıtlamış olan bir medeniyeti temsil eden ülkenin Başbakanı ve Medeniyetler İttifakı Projesinin eşbaşkanı olarak bunları ifade ediyorum. Biz bir taraftan kalkıp da bu tür mabetleri devletin kasasından restore ederken, bunların kalkıp da bu adımları atması, anlaşılabilir bir şey değil. Demokrasilerde referandumların da bir ölçüsü vardır. Her konuyu referanduma taşımak yanlıştır. Temel hak ve özgürlükler oylama konusu yapılamaz. Bir insanını insan hak ve hürriyetlerini, bir toplumun, bir halkın yaşam özgürlüğünü, inanç özgürlüğünü kalkıp da referanduma sunamazsınız. Ne yazık ki İsviçre'de bu yapılmıştır, yanlış yapılmıştır. Ben bu kürsüden bir kez daha aklıselim ve sağduyu çağrısı yapıyorum" dedi.

Dışişleri: "Talihsizlik..."

Dışişleri Bakanlığı da, İsviçre'de düzenlenen referandumla yeni minare yapımının yasaklanmasını "temel insani değerlere ve özgürlüklere aykırı, talihsiz bir gelişme" olarak niteledi.

Kararın hayal kırıklığı yarattığını bildiren Dışişleri, "Çok kültürlülük, hoşgörü ve insan haklarına saygı gibi değerler toplumsal huzur ve barış açısından da önem taşımaktadır. Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Girişimi’nin iki eş sunucusundan biri olan Türkiye, farklı kültür ve inançlar arasında karşılıklı anlayış ve hoşgörü ortamının güçlendirilmesi yönünde yoğun çaba içerisindedir. İsviçre halkının bu kararı ülkemizde büyük bir üzüntü ile karşılanmıştır" açıklamasını yaptı.

Açıklamada, "Artık ikinci vatanları olarak kabul ettikleri İsviçre’de yaşayan 100 binden fazla vatandaşımızın da alınan karardan kaygı duymaları tabiidir. Çeşitliliğe saygı ve uzlaştırıcı geleneğiyle uluslararası alanda saygın bir yer edinmiş olan İsviçre’nin, gelenekleriyle  bağdaşmayan bu durumu düzeltici adımlar atması Türkiye’nin yanı sıra  uluslararası kamuoyunca da beklenmektedir" denildi.

cnnturk.com, 01.12.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.