Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > İrtica Eylem Planı > Karargahın Çiçek direncini televizyondan tebligat kırdı

Karargahın Çiçek direncini televizyondan tebligat kırdı  

‘Yakalamalı talimat’a rağmen Albay Çiçek dün Ergenekon savcılarına gönderilmedi. Zekeriya Öz’ün ‘Çiçek’i bekliyoruz” sözleri son dakika haberi olunca, ifade için bugün geleceği açıklandı

Psikolojik Harp Dairesi’nin şimdiki adı Bilgi Destek Dairesi 3. Bilgi Destek Şube Müdürü olarak Demokrasiye Müdahale Eylem Planı’nın altında imzası olan Deniz kurmay Albay Dursun Çiçek, ıslak imzalı orjinal planın ortaya çıkmasından 23 gün sonra bugün yeniden Ergenekon savcılarının karşısına çıkıyor. İfadeye gelip gelmeyeceği tartışma konusu olan Çiçek, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün dün gazetecilere “Dursun Çiçek’i ifadeye çağırdık, ama gelmedi” açıklamasının ardından bugün ifadeye geleceğini açıkladı.

SAVCI ÖZ: ÇAĞIRDIK GELMEDİ

Ergenekon savcılarının “Albay Dursun Çiçek zorla ifadeye getirilsin” tebligatını önceki gün ifadeye gelen 5 er ve erbaşla birlikte Cuma günü yaptıkları öğrenildi. 5 er ve erbaş ifadeye gönderilirken, Albay Çiçek’in dün de ifadeye gelmemesi üzerine Savcı Zekeriya Öz, öğle saatlerinde adliyeden ayrılırken, gazetecilerin sorusu üzerine Çiçek’i ifade vermek üzere beklediklerini” açıkladı. Öğleden sonra adliyeye dönen Zekeriya Öz “Çiçek ne zaman ifadeye gelecek” sorusu üzerine ‘’(Zorla getirilmesine) dedik ama gelmedi’’ dedi.

AVUKATI: YARIN (BUGÜN) GELİYORUZ

Savcı Öz’ün sözleri televizyonlardan son dakika olarak dönmeye başlayınca, akıllara Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu’nun “Çiçek için tebligat gelmedi. Gelse hemen göndeririz” sözleri geldi. Gazeteciler Genelkurmay’a Savcı Öz’ün açıklamalarını sordu ancak cevap alınamadı. Hareketlilik sürerken Çiçek’in avukatı Mustafa Çevik, İstanbul Başsavcılığına yazılı başvuru yaparak “Müvekkilinin ifade için saat 13.00’te adliyeye davet edildiğinden oldukça geç haberi olduğunu, bugün Adliyede hazır olacaklarını” kaydetti. 

Yine 23 gün sonra geliyor

Meçhul subayın gönderdiği ıslak imzalı orjinal plan 16 Ekim’de Ergenekon savcılarına ulaştı. Adli Tıp “Islak imza Dursun Çiçek eli ürünü” raporunu 21 Ekim’de tamamladı. Ergenekon savcıları ihbar mektubunda ismi ‘Çiçek’in bürosundaki belge imha operasyonu’na katıldığı iddia edilen 6 er ve erbaşı ifadeye çağırdı. Terhis olan bir er ifade verirken, ifadeyle gönderilmeyen 5 er ve erbaş için yakalamalı ifade çağrısı çıkarıldı. Daha sonra ise imha işlemine katılmakla suçlanan 7 subay ile bir sivil memur için Genelkurmay Adli Müşavirliği’ne tebligat gönderildi.

7 subay ile sivil memur 30 Ekim’de     ifade verdi. 6 Kasım’da Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzi Çubuklu, “Tebligat gelen bütün askeri personeli gönderdik. Dursun Çiçek için tebligat gelmedi” dedi.

Tebligat tartışmaları sürerken, subaylardan önce ifade vermeye çağrılan ancak gönderilmeyen 5 er 9 Kasım’da ifade vermeye geldi. Dün Albay Dursun Çiçek için ‘zorla getirilmesi’ için tebligat gönderildiği ortaya çıktı. Çiçek, belgenin bulunmasından 23 gün sonra bugün ifade verecek. Çiçek, belge Ergenekon sanığında 7 Haziran’da yakalandıktan 23 gün sonra 1 Temmuz’da ifade vermiş ve tutuklanmıştı.

‘Yasa iptal olsa bile Çiçek’i sivil mahkeme yargılar’

Islak imzalı eylem planının aslını gönderen Meçhul Subay, ikinci mektubunda, Karargahta’ki cuntanın belgeyi geçersiz kılmak için hazırladığı 9 maddelik planı deşifre etmişti. Meçhul Subay, vuntanın planlarından birinin de “Anayasa Mahkemesi’ne baskı yaparak bir an önce ‘askerlere sivil yargı yolunu açan’ yasanın iptali yönünde karar çıkartarak, yargılama sürecini askeri yargıya taşımak suretiyle takipsizlik kararı verdirmek” olduğunu belirtmişti. Ancak hukukçular böyle birşeyin olamayacağıını söyledi:

SİVİL YARGININ YETKİ ALANINDA

A. FAHİN KAYACAN (Yargıtay Onursal Başkanı): Darbe suçu, darbe yapmak hiçbir zaman askeri suç değildir. Anayasa Mahkemesi, o yasayı iptal etti diyelim. Bütün hepsi askeri yargıya tabiidir ya da bazıları askeri yargıya tabiidir sonucu doğmaz. Suç askerlik hizmet ve göreviyle mi ilgili ya da askeri mahalde mi olmuş diye bakılacak. Soruşturma dosyası özel yetkili savcılarda. Sivil savcılık “Tamam yasa iptal oldu askeri mahalde işlenmiş bir suç olarak askeri yargıya girmez. Benim görevime girer” der ve davayı açar. Görev itirazını da sivil Yargıtay karara bağlar.

PROF. DR. MUSTAFA KAMALAK (“Anayasa Hukukçusu): Dursun Çiçek’in ifadesi, askeri savcının görevi alanına giren konular değil. Sivil mahkemin bakması lazım Anayasa iptal etse bile. Darbe yapmak askerin görevi değil. Askerlikle ilgili görevlerine bakar askeri mahkeme.

GÖNDERMEYENLER DE SUÇLU

METE GÖKTÜRK (DGM eski Savcısı): Askeri makamlar Dursun Çiçek’i ifadeye göndermedikleri için sorumlu olacaklar. Talimat verilen makamlar adli görevi yerine getirmemekten sorumu olur.

ÜMİT KARDAŞ (E. Hakim Albay): Getirilmiyorsa o kişi hakkında yakalama müzekkeresi çıkar ve gıyabi tutuklama ortaya çıkar. Dışarda görülürse polis tarafından yakalanıp getirilir. Karargahtan çıkmazsa nasıl yakalanacak. Askeri makamların götürüp teslim etmesi lazım. Gıyabı tutuklama müzekkeresi gelir zaten. Komutanı gereğini yapmazsa sorumlu olur. 

Star, 11.11.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.