Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Mark Zuckerberg: İnternet ekonominin temeli

Mark Zuckerberg: İnternet ekonominin temeli

Teknolojik buluşların toplumumuzun yaşam ve çalışma yolunu tamamen yeniden yapılandıran tarihte bazı anlar vardır. Matbaa, radyo, televizyon, mobil telefonlar ve internet bunların arasında. Gelecek yıllarda milyarlarca insan ilk kez internet ile tanıştıkça en büyük devrimi de yaşayacağız. İnterneti doğal görmek ve çoğu insanın internete erişimi ve sahip olduğumuz fırsatı elde edeceğini farz etmek kolay ancak durum tam olarak bu değil. Herkesi internete bağlamak neslimizin karşı karşıya olduğu en temel zorluklarından birisi.

İnsanlar internete eriştiğinde yalnızca arkadaşları, aileleri ve topluluklar ile bağlantıya sahip olmayacak global ekonomiye de katkıda bulunma fırsatı yakalayacak. McKinsey & Co. tarafından 2011'de yapılan bir araştırma internetin çoğu gelişmiş ülkelerdeki ekonomik aktivitenin büyük bir payını oluşturduğunu ve bu payın tarım ve enerjiden de fazla olduğunu ve geçen son beş yılda GSYH büyümesinin yüzde 21'ini sağladığını ortaya koydu. Online araçlara erişim insanların bilgiyi işlerini daha iyi yapmaları için kullanmasını sağladı ve sonuç olarak daha fazla iş, çalışma ve fırsatlar yaratıldı. İnternet ekonominin temelidir.

Dünyayı Bağlamak

Dünyadaki herkesi internete bağlama, bu faydaları milyarlarca insan ile paylaşmaktan daha fazlasını yapabilir. Dünyanın üçte ikisini online yapmak bu kişilerin bize faydası olacak yeni şeyleri yaratmalarını ve icat etmelerini de sağlayacak. Eğer herkesi bağlarsak hepimizin hayatı kayda değer şekilde iyileşecek.

Ancak bu kendi kendine olacak bir şey değil.

Sadece insanların büyük kesiminin internete erişimi yok aynı zamanda sürpriz şekilde interneti benimseme oranı da her yıl yüzde 9'dan daha az artıyor. İnternetin gelişiminin başında olduğumuzu düşünürsek bu oran çok yavaş ve daha da yavaşlıyor.

Daha fazla insanın akıllı telefon satın almasının bu kişileri veriye eriştireceği yaygın bir inanış. Ancak bu, şüpheli bir durum. Çoğu ülkede veri tarifesi akıllı telefonun kendisinden çok daha pahalı. Örneğin ABD'de iki yıllık veri tarifesi ile alınmış bir iPhone 2 bin dolar civarında. Bunun 500 ila 600 doları telefon için 1.500 doları ise veri için ödeniyor.

Sonuç olarak veri maliyetinin büyük kesimi, internet erişimini sağlamak için global altyapı inşasına harcanan on milyarlarca doları doğrudan karşılamak için kullanılıyor. Bu durum daha verimli hale dönüştürülmediği sürece herkesin maddi gücünün yetebileceği şekilde hizmet edemeyiz. Bu durumu değiştirmediğimiz sürece insanların çoğunun telefonlarını çevrimdışı kullandığı ve internete erişimi olmadığı bir dünyada kendimizi bulacağız.

İnterneti tamamen farklı bir yolla nasıl sunabileceğimiz konusunda birçok araştırma yapılıyor. Bu çalışmaların bazılarında uydular, uçaklar, lazerler ve gökyüzünden sinyal ile interneti ulaştırma yöntemleri kullanılıyor. Bazı insanlar kendilerini internete bağlayacak altyapının kurulamayacağı dünyanın ücra köşelerinde yaşadığından herkesi internete bağlamak için bu çalışmalar nihayetinde zorunlu. Ancak bu, çoğu insanın karşılaştığı bir problem değil.

Gerçekte dünyanın nüfusunun neredeyse yüzde 90'ı mevcut operatör ağlarının kapsama alanı içerisinde yaşıyor. Bu bölgelerdeki herkes için internete bağlanabilmeleri adına yeni bir yöntemle altyapı kurmamıza gerek yok. Yalnızca internetin neden değerli olduğunu göstermemiz ve erişimi bütçeye uygun hale getirmemiz gerekiyor.

Sektörümüzün karşısındaki zorluk internet erişimini bütçeye uygun hale getirirken aynı zamanda mobil operatörlerin büyümesini sağlamak ve sürdürülebilir yatırımlar yapabilmelerine olanak tanımak.

Dünya genelinde insanlara temel internet hizmetini ücretsiz sağlamak için operatörler ile bu sorunu çözmek adına internet.org – Facebook ve diğer teknoloji liderleri tarafından kurulan global bir ortaklık— gibi bazı çabalar var. Toplumumuz, belli temel hizmetlerin telefon üzerinden ücretsiz sağlanması konusunda halihazırda bir karara varmış durumda. Bir ödeme yapmak zorunda kalmadan herkes tıbbi yardım almak için 911'i arayabilir ya da suç ihbarında bulunabilir. Gelecekte de bir veri tarifesine ödeme yapmadan herkes aynı şekilde temel internet hizmetlerine erişebilir. Temel telefon hizmetlerinin daha fazla insanı telefon almaya teşvik ettiği gibi temel internet hizmetleri de daha fazla insanı veri tarifesi satın almaya teşvik edebilir.

Eğer bu çabalar işe yarar ise gelecek on yıl içerisinde milyarlarca insanın internete bağlanmasını bekleyebiliriz. Bu da bu kişilerin hayatlarını ve toplumlarını değiştirecektir.

İnsanlığın İlerleyişi

Deloitte tarafından yapılan son araştırmaya göre gelişen ülkelerde internet erişiminin genişlemesi 140 milyon iş yaratacak ve 160 milyon kişiyi fakirlikten kurtaracak. Ayrıca yakalanmış bu fırsat çocuk ölüm oranını kayda değer seviyede azaltacak. Sahra altı Afrika, Güneydoğu Asya ve Latin Amerika genelinde internet insanlığın ilerleyişini sağlayacaktır.

Belki de en önemli değişim yeni global toplum algısı olacak. Bugün yalnızca dünya insanların üçte birinin sesini duyuyor hayal güçlerine şahit oluyoruz. Hepimiz dünyanın hala online olmamış üçte ikilik kesimin yaratıcılığından ve potansiyelinden mahrum durumdayız. Eğer başarıya ulaşırsak yarın internet gerçekte herkesi temsil edecek.

Bu gelecek ise garanti değil. Gelecek yıllar ücretsiz ve özgür interneti genişletmek ve savunmak adına verilecek bir savaş olacak. Başarımız bağlanmış bir dünyanın ne kadar ileriye gidebileceği vizyonumuzu belirleyecek. Dünyayı bağlamak ulaşabileceğimiz bir şey, eğer hep birlikte çalışırsak bunu gerçekleştirebiliriz.

wsj.com.tr, 08.07.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.