Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Ve sağ tek çatı altına birleşti...

Ve sağ tek çatı altına birleşti...

DP lideri Cindoruk'tan Erdoğan'a ağır sözler: Başbakan Silivri'de savcı, vergi hukukunda yargıç haline gelmiştir.

ANKARA- 22 Temmuz seçimleri öncesinde Mehmet Ağar ile Erkan Mumcu'nun başaramadığı Anavatan ile Demokrat Parti (DP) birleşmesini DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile Anavatan Partisi Genel Başkanı Salih Uzun başardı. "Kaç yıl geçti aradan ayrı ayrı" adlı şarkının eşliğinde ve "Türkiye Birleşiyor" sloganıyla DP çatısı altında gerçekleşen birleşme ile 12 Eylül darbesi sonrasında kurulan Anavatan tarihe karışırken merkez sağda kökeni eski kendi yeni bir alternatif siyaset sahnesindeki yerini almış oldu.
Atatürk Spor Salonu'ndaki 10. Olağan Kongresi'nde kendisini fesh eden Anavatan Partisi tüm kadroları ile DP'ye geçti. Aynı salonda yapılan DP'nin 6. Olağanüstü Kongresi'nde yapılan tüzük değişiklikleri ile de birleşme tamamlandı. Partinin Genel İdare Kurulu'nda her iki yönetiminde isimler yer aldı.


Hükümeti, Moğol istilacılara benzetti

Uzun, "Türk demokrasi tarihinin gördüğü en büyük buluşmaya hoş geldiniz" diyerek başladığı konuşmasında özetle şunları kaydetti:
"Merkez siyaset artık kendisine yeni bir yön çizme noktasında. Artık hepimiz biliyoruz ki Türk sağı ve Türk siyasetinin merkezi son yıllarda tüm provokasyonlarla karşı karşıyadır. Bugünkü iktidar kadroları siyasetin Moğollarıdır. Bütün yerleşik ayarlarla, hassas dengelerle oynadılar. Tüm değerleri, milli hassasiyetleri tahrip ettiler. Büyük bir açgözlülükle, doymak bilmeyen iştahla devleti paçavraya çevirdiler. Bu istilanın sonu gelecektir. Bunlar da Moğollar gibi tutunamayacaklar, sönüp gidecekler. Merkez sağ siyasetin yaşadığı bu fetret devri bugün sona erecek. Bu istilaya son verecek irade, bu salonda ortaya çıkacak irade olacaktır.


Hepsi nasibini aldı

Hassasiyetleri ve değerleri sömürerek iktidar olan, siyaset yapan ve milletin değerlerini yine millete karşı kullananların Türkiye'yi getirdikleri yer bellidir. Ama bu durumdan beslenen, kamplaşmalardan beslenen sadece AKP değildir, CHP’si de, MHP’si de, DTP’si de kör dövüşünden nemalanıyor. Milleti birbirine düşürerek yapılan bu siyaseti tamamıyla ve kökünden reddediyoruz. Milletin dini-imanı, kökü-kökeni üzerinden palazlanan zihniyeti temelinden reddediyoruz."

Açılıma gerek yoktu


"Olmaz diyorlardı. Oldu İşte. Partiler anlaşmaz diyorlardı, işte DP" diyerek konuşmasına başlayan DP Genel Başkanı Cindoruk da, AKP iktidarını ve icraatlarına ilişkin özetle şu eleştirileri dile getirdi:

"Açılım dediler, dağdan gelen bir gerilla müfrezesine yenik düştüler. Şehit anaların, babaların, gazilerin acıları üstüne acı koydular. Ama bütün meseleleri kapsayan, demokratik hakları olgunlaştıran devletin hakkını üstün tutan hukukun devletini kursaydık bu açılıma gerek yoktu.


AKP'ninki derebeylik

Türkiye’de başbakanlık rejimi var. Gün geliyor, 130 milletvekilini aday göstermeyip kapının önüne koyuyor, bakanları kapının önüne koyuyor. Ve ne derse o oluyor. Bu , açıkça söylüyorum, bir derebeylik idaresidir, monarşidir, krallıktır. Bu partinin görevi başbakanlık sistemine son vermektir. Dünyada başbakanlık sistemi yok ama bizim ülkemizde, bu Başbakan kendi kendine başbakanlık sistemi ortaya koydu. Tam demokrat olacağız. Ne çeyrek demokrat, ne yarım demokrat; tam demokrat olacağız.


Pakistan'da başbakanlık yap

Başbakan, Pakistan ziyaretinde bir özlemini diye getirdi. Pakistan parlamentosu yasaları ittifakla çıkarıyormuş. Bir demokrasinin karşıtı ittifaktır. Siz ittifak özentisi içindeyseniz, demokratik değilsiniz. Eğer Pakistan’a özeniyorsanız, gidin Pakistan'da başbakanlık yapın.


Ergenekon eleştirileri

Hükümet insan haklarına saygısız. Bugün Başbakan Silivri’de savcı, vergi hukukunda yargıç haline gelmiştir. Var mı böyle bir şey? Bu Türkiye’ye yakışıyor mu? Silivri kampında tutuklu bulanan sanıklar için üzülüyorum. Bir avukat olarak üzülüyorum. Onlara yapılan haksızlık, devletimizin ayıbıdır. O kampın çabucak boşaltılmasını diliyor ve bekliyorum. Mehmet Haberal’dan terörist yaratanlar, o gerilla müfrezesini karşıladıkları zaman ızdırap duymadılar mı? Mehmet Haberal’dan terörist olur mu? Mustafa Özbek’ten terörist olur mu? Onlar bu vatanın şanı şerefi. Onlar daima demokrasi için çaba sarfetmişlerdir. Mustafa Balbay’dan, Tuncay Özkan’dan terörist olur mu? Olursa bir hukukçu, parti başkanı olarak bunların delillerini istiyorum. Bu kampın en önemli sıkıntısı şu: Beşiktaş’taki bir ağır ceza mahkemesi ikiye bölünüyor. Bir bölümü otomobiline biniyor, Silivri’ye gidiyor. Mahkeme binadan ayrılmaz. Mahkeme binası mahkemelerin kabesidir, onu bölemezsiniz. Eğer onu yaparsanız, işte Diyarbakır’daki hakimi gerillanın ayağına götürürsünüz.


'Islak imza' naziresi

Demokrasi için birlik olalım. Onun altına ’ıslak imzamızı’ atıyoruz. Ve o imzanın üzerine de kıratın mührünü basıyoruz. Gelin merkezde buluşalım. Bu merkez, şehir merkezi gibidir. Solculara da sağcılara da açıktır."




Yılmaz katıldı DP Meclis'te
Kongrede yapılan geçici tüzek değişikliği ile Genel İdare Kurulu üye sayısı 50'den 100'e çıkarıldı. Böylece Anavatan'dan 50 ismin de birleşilen DP'nin yönetimde yer alması sağlandı. GİK listesinde eski Başbakan ve Anavatan Genel Başkanı Rize Milletvekili Mesut Yılmaz da yer aldı. Yılmaz'ın katılımı ile DP, Meclis'e de girdi.

Doğan ve Bayar da yönetimde
DP'ye katılanlar arasında eski Gaziantep Belediye Başkanı CHP kökenli Celal Doğan da yer aldı. Mehmet Ağar'ın genel başkanlığı döneminde DYP'de Genel Başkan Yardımcılığı yapan Cindoruk'un kazandığı kongrede DP Genel Başkanlığına aday olan Mehmet Ali Bayar da GİK'e girdi. DYP'de siyaset yaptığı dönemde Tansu Çiller'e yakınlığı ile tanınan ancak Anavatan'a geçen eski Milletvekil Salih Çelen de DP yönetiminde yer aldı.

Bayar yönetimde
Anavatan kontenjanından DP yönetimine girenler arasında daha önce bu partide yer alan ve Mesut Yılmaz'a yakınlığı ile tanınan Anavatan'ın eski Genel Başkanı Nesrin Nas ile H.İbrahim Özsoy, Yılmaz Karakoyunlu, Ahat Andican, İbrahim Çelebi, Nejat Arseven, Beyhan Aslan gibi isimler de yönetime girdi. İşte DP’ye Anavatan kontenjanından katılan 50 GİK üyesi:
"M. Salih Uzun, A. Mesut Yılmaz, Nesrin Nas, Mehmet Ali Bayar, Celal Doğan, H.İbrahim Özsoy, Mustafa Uğur Ener, Yılmaz Karakoyunlu, Prof. Dr. Dursun Akdemir, Prof. Dr. Ahat Andican, Baki Mert, Talip Parlak, Cem Karakeçili, Barış Tarhan, Namık Akay, Cenk Tunçsiper, Ahmet Keskin, Ömer Ertaş, İbrahim Çelebi, Nejat Arseven, Sefer Ekşi, Beyhan Aslan, Ahmet Neidim, Muammer Usta, Yunus Yunusoğlu, Mahmut Ekşi, Adil Aygül, Sinan Uaynık, Salih Çelen, Bülent Biçer, Salih Sarı, Okan Akınç, Adnan Pekkan, Osman Kolsuz, Şakir Bilge, Nejdet Vasa, Hahan Çobanoğlu, Serkan Tatlıcı, Ahmet Yaprak, Aydın Sezer, M. Orhan Efe, Ramazan Özcan, Emin Levi, Ali Çakıroğlu, Mustafa Öge, Erkan Seçkin, A. Kadir Okur, Mehmet Bolat, Fuat Kara, A. Vahit Bingöl."






TEŞEKKÜR KONUŞMASI

Atatürk Sapor Salonu’ndaki bütünleşme kongresinde, DP ve ANAVATAN’ın birleşme kararının ardından Cindoruk ile feshedilen ANAVATAN’ın Genel Başkanı Salih Uzun, alkışlar, konfetiler ve kırmızı-beyaz balonlar arasında, platforma çıktı.
Cindoruk, yaptığı teşekkür konuşmasında, "Demokrat Parti’de buluştuklarını" ifade ederek, "DP, Türk siyasetinde ANAVATAN’lı arkadaşlarımızın katılımıyla hem tarihini zenginleştiriyor, hem gücünü artırıyor" dedi.
Bundan sonra Türk siyaset tarihinde eskisi gibi, eskisinden de güçlü bir DP olduğunu ifade eden Cindoruk, "(Olmaz) diyorlardı, işte oldu. ’Seçenek yok’ diyorlardı, işte seçenek" diye konuştu.
Cindoruk, iki partinin birleşmesinde emeği geçenlere, özellikle ANAVATAN Genel Başkanı Uzun ile eski Cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel’e teşekkür etti.
"Artık biz de biraz ANAVATAN’lıyız, onlar da DP’li. Biz, kardeş olduk" diyen Cindoruk, Uzun ile "Özal selamı" verdi.
ANAVATAN Genel Başkanı Salih Uzun ise delegelere, "31 Ekimin kahramanları, hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum" diye seslendi.
"Merkez sağın fetret devri, bugün burada, bu salonda sona erdi" diyen Uzun’un, bu sırada göz yaşlarını tutamadığı görüldü.
Konuşmaların ardından, Cindoruk ve Uzun, salondaki delegeleri selamladı.
İki partinin birleşmesinin ardından ANAVATAN’a ayrılan kontenjanlar gereğince DP Genel İdare Kurulu (GİK) asil ve yedek üyelikleri ile Yüksek Haysiyet Divanı üyeliklerine seçim yapılacak.
Eş zamanlı yürütülen kongre çalışmalarında, her iki partinin kongre divanları yan yana görev yaptı. Kongrede, ANAVATAN, Demokrat Parti, Adalet Partisi ve DYP’nin iktidarda bulundukları dönemde verdikleri hizmetlere ilişkin slayt gösterisi sunuldu.


NOTLAR… NOTLAR…


Özal ve Demirel aynı karede


* Kongrede ilk olarak DP'nin Adnan Menderes ile başlayan ve bugüne kadar devam eden çalışmalarıyla ilgili sinevizyon gösterimi yapıldı. Salondaki en büyük poster, eski cumhurbaşkanları Turgut Özal ve Süleyman Demirel'in yan yana görüntülendiği fotoğraf oldu.


Pankartların hedefi AKP hükümetiydi

* Salonda, sık sık "Kaç yıl geçti aradan ayrı ayrı" ile "Memleketim" adlı şarkılar seslendirildi. Salonda, "Lafa gelince çok, işe gelince yok", "İşsizlik yakıyor, hükümet bakıyor", "Kutuplaşan Türkiye’nin kucaklaşan partisi", "Çaresizliğin çaresi millettir", "Onlar ayrıştırır, biz birleştiririz", "Merkezde birlik, ülkede dirlik", "At gibi koşup, arı gibi sokacağız" yazılı pankartlar dikkati çekti.


Demokrasi kahramanları

* Uzun ve Cindoruk salona beraber girdiler ve salonu hınca hınç dolduran kalabalık tarafından "Hoş geldiniz demokrasi kahramanları" sloganı ile alkışlarla karşılandılar.


Büyükerşen'e büyük alkış

* Kongreye misafir olarak; AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Erçelebi, SP Genel Başkan Yardımcıları Ertan Yülek ve Şeref Malkoç, birleşme görüşmelerine katkı veren eski başbakan ve ANAP Genel Başkını Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, Gaziantep'in CHP'li eski Belediye Başkanı Celal Doğan, Eskişehir bağımsız milletvekili Tayfun İçli ve Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen misafir olarak katıldı. Misafirler arasında en büyük ilgi ve alkışı alan Büyükerşen oldu.


Salonda renkli görüntüler

* Her iki kongrenin yapıldığı Atatürk Spor Salonun içi ve dışı birleşmeye şahitlik etmek isteyen partililerce hınca hınç dolduruldu. Anavatan ve DP bayraklarının yanısıra salonda Ermenistan ile normalleşme süresinde sorun yaşanılan Azarbeycan'ın ve KKTC bayraklarının da bulunması dikkat çekti.



Yılmaz katıldı DP Meclis'te

Kongrede yapılan geçici tüzek değişikliği ile Genel İdare Kurulu üye sayısı 50'den 100'e çıkarıldı. Böylece Anavatan'dan 50 ismin de birleşilen DP'nin yönetimde yer alması sağlandı. GİK listesinde eski Başbakan ve Anavatan Genel Başkanı Rize Milletvekili Mesut Yılmaz da yer aldı. Yılmaz'ın katılımı ile DP, Meclis'e de girdi.

Doğan ve Bayar da yönetimde
DP'ye katılanlar arasında eski Gaziantep Belediye Başkanı CHP kökenli Celal Doğan da yer aldı. Mehmet Ağar'ın genel başkanlığı döneminde DYP'de Genel Başkan Yardımcılığı yapan Cindoruk'un kazandığı kongrede DP Genel Başkanlığına aday olan Mehmet Ali Bayar da GİK'i girdi. DYP'de siyaset yaptığı dönemde Tansu Çiller'e yakınlığı ile tanınan ancak Anavatan'a geçen eski Milletvekil Salıh Çelen de DP yönetiminde yer aldı.

Bayar yönetimde
Anavatan kontenjanından DP yönetimine girenler arasında daha önce bu partide yer alan ve Mesut Yılmaz'a yakınlığı ile tanınan Anavatan'ın eski Genel Başkanı Nesrin Nas ile H.İbrahim Özsoy, Yılmaz Karakoyunlu, Ahat Andican, İbrahim Çelebi, Nejat Arseven, Beyhan Aslan gibi isimler de yönetime girdi. İşte DP’ye Anavatan kontenjanından katılan 50 GİK üyesi:
"M. Salih Uzun, A. Mesut Yılmaz, Nesrin Nas, Mehmet Ali Bayar, Celal Doğan, H.İbrahim Özsoy, Mustafa Uğur Ener, Yılmaz Karakoyunlu, Prof. Dr. Dursun Akdemir, Prof. Dr. Ahat Andican, Baki Mert, Talip Parlak, Cem Karakeçili, Barış Tarhan, Namık Akay, Cenk Tunçsiper, Ahmet Keskin, Ömer Ertaş, İbrahim Çelebi, Nejat Arseven, Sefer Ekşi, Beyhan Aslan, Ahmet Neidim, Muammer Usta, Yunus Yunusoğlu, Mahmut Ekşi, Adil Aygül, Sinan Uaynık, Salih Çelen, Bülent Biçer, Salih Sarı, Okan Akınç, Adnan Pekkan, Osman Kolsuz, Şakir Bilge, Nejdet Vasa, Hahan Çobanoğlu, Serkan Tatlıcı, Ahmet Yaprak, Aydın Sezer, M. Orhan Efe, Ramazan Özcan, Emin Levi, Ali Çakıroğlu, Mustafa Öge, Erkan Seçkin, A. Kadir Okur, Mehmet Bolat, Fuat Kara, A. Vahit Bingöl."
 

Radikal, 31.10.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.