Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Türkiye'ye gaz akışı tamamen kesildi

Türkiye'ye gaz akışı tamamen kesildi

 

Rusya'nın Ukrayna'ya verdiği gazı kesmesiyle başlayan kriz büyüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin Ukrayna üzerinden aldığı Rus gazının tamamen kesildiğini açıkladı. İran'dan da "Türkiye'ye doğalgaz sevkiyatını artırabiliriz açıklaması" geldi.

 

Güler, Mavi Akım hattından alınan gaz miktarını günlük 40 milyon metreküpten 48 milyon metreküpe çıkardıklarını belirtti.

Gazetecilerin Ukrayna üzerinden gelen Rus doğalgaz arzına ilişkin sorularını yanıtlayan Güler, Rusya'nın batı hattından gelen gazın önce 32 milyon metreküpe, ardından 17 milyon metreküpe düşürüldüğünü ifade etti.

Güler, Ukrayna üzerinden gelen söz konusu gaz akışının şu an itibarıyla tamamen kesildiğini bildirdi.

Güler, "Bunu çözmek için görüşmelerimiz devam ediyor. Bir yandan diplomatik görüşmeleri büyükelçiler ve bakanlar seviyesinde sürdürüyoruz. Diğer taraftan da daha evvel aldığımız tedbirleri programlı olarak devreye alıyoruz" diye konuştu.

Yeraltı depoları ile LNG terminallerinin çalıştığını vurgulayan Güler, "Bu noktada gayet tabi bu olay bizi etkileyecek. Ancak bu etkiyi en aza indirecek şekilde, tecrübeli ekiplerimizle bu işi yönetiyoruz. Bu sorunun iki ülke arasında çözülmesini bir an önce arzuluyoruz. Bununla ilgili büyükelçilerle görüşmeler yaptık. Bakanlarla görüşmeler yapıyoruz. Bu sorunun bir parçası olmak da istemiyoruz. Neticede bu iki ülke arasındaki mesele, ama diğer ülkeleri de ilgilendirdiği için onlar da bu çözüme bizlerle beraber katkı koymak istiyorlar. Bu çalışmaları birlikte sürdürüyoruz" dedi.

"Tedbirimizi aldık, halkımızı üşütmeyeceğiz"

Mevcut durum karşısında bazı tedbirler aldıklarını ifade eden Güler, "Birinci olarak LNG terminallerimiz tam kapasite çalışacak. Yeraltı depomuzun kapasitesini artırmıştık, gayet güzel çalışıyor. Termik santrallarla ilgili ikincil yakıtlara geçme direktifini verdik. İkili yakıt kullananlar bu direktifi aldı. Barajlarımızda tekrar kullanmadığımız kapasiteleri devreye sokuyoruz" diye konuştu.

"Halkımızı üşütmeyeceğiz. Bu noktada ne yaptığını bilen bir ekiple çalışıyoruz" diyen Güler, "Bu sorunun en kısa zamanda çözülmesi için gayret ediyoruz. Sayın başbakanımıza durumu arz ettim. O da kendi muhataplarıyla görüşecek. İnşallah bu sorunu en kısa zamanda çözeriz. Bununla ilgili diğer ülkelerin bakanları da devrede. Sorunun bir an önce çözülmesi en büyük arzumuz" dedi.

"Şu anda bir sorun yok"

Türkiye'de doğalgaz konusunda "şu anda bir sorun olmadığını" vurgulayan Güler, "Ama gayet tabi ki bunun çok uzun sürmemesi lazım. Zaten gerek AB, gerekse ilgili geçiş ülkelerin bakanları da devrede. Onun için bir sorun olacağını düşünmüyorum" diye konuştu.

Konuya ilişkin Gazprom'dan da bilgi geldiğini ifade eden Güler, "Onlar da bu işin çözümünü arzu ediyorlar. Zaten Mavi Akım'dan geçen miktarı 8 milyon metreküp daha artırdılar. İran'dan da aynı şeklide gelen bilgiler, onların da miktarı artıracakları yönünde. Zaten biz LNG terminallerimizi kullanıyoruz, onun miktarlarını artırdık. Bu ay 6 gemi birden gelecek. Onların bağlantıları yapıldı. Gerekirse daha da artırırız" dedi.

İran'dan halihazırda 15 milyon metreküp gaz geldiğini ifade eden Güler, İran'ın miktarı ne kadar artıracağının henüz belli olmadığını söyledi. Güler, "İran'dan şu anda gelen miktar bize yetiyor. Daha fazlasını talep etmedik, gerekirse alırız" diye konuştu.

"Türkiye'nin etkilenmesinden büyük üzüntü duyduk"

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergei Korsunsky
de, Ukranya'nın Rusya ile doğalgaz tedariği konusunda en yakın zamanda görüşmelerini yenilemeyi ümit ettiklerini bildirdi.

Rusya'nın batı hattından gelen gazı bugün kesmesinin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bakanlık bürokratları, BOTAŞ yetkilileri Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergei Korsunsky ile bir araya gelerek bir süre görüştü.

Korsunsky, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Rusya ve Ukrayna arasındaki gaz anlaşmazlığından Türkiye'nin etkilenmesinden büyük üzüntü duyduklarını ifade etti.

Ukrayna'nın mevcut durumda Rusya'dan gaz alamadığını belirten Korsunsky, ülkenin kendi kaynaklarından depo ve stoklarından gaz kullandığını söyledi.

Gazprom ile gazın tedariği konusunda en yakın zamanda görüşmeleri yenilemeyi ümit ettiklerini belirten Korsunsky,Türkiye'nin de bu konudaki rahatsızlık ve tedirginliğini derhal hükümetlerine bildireceğini ifade etti.

"Türkiye'de şu an mevcut durum, bizim yüzümüzden ortaya çıkan bir durum değil" diyen Korsunsky, bu konuda ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Enerji Bakanı Hilmi Güler'in kendisine ne mesaj ilettiğini sorulması üzerine Korsunsky, bakanın Ukrayna üzerinden gaz transiti için Ukrayna'nın derhal görüşmelerin yapılmasını rica ettiğini söyledi.

Ukrayna'nın milli gaz şirketi Naftogaz'ın da Gazprom'dan uyarı aldığını ifade eden Korsunsky, bu uyarıda Gazprom ile Ukrayna arasındaki görüşmelerin yenilenmesine kadar gaz verilmeyeceğini, gazın kesileceğinin ifade edildiğini kaydetti.

Ukrayna'ya gazın girişinde bulunan 4 istasyondan sadece birinin faaliyet gösterdiğini vurgulayan Korsunsky, bunun sonucu olarak Polonya, Macaristan ve diğer ülkelerde de gaz basıncının düştüğünü söyledi.

"Transit ücreti sistemin işlevselliği için yeterli değil"

Gaz transitinin çok önemli ve masraflı bir iş olduğunu söyleyen Büyükelçi,"bunun için gerekli desteğe ihtiyacımız var" dedi. Bugüne kadar Gazprom'la yapılan anlaşma çerçevesinde her 100 kilometrede bin metreküp gaz için 1,6 dolar transit ücreti alındığını ifade eden Korsunsky, bu rakamın gaz taşımacılığı sisteminin işlevsel tutulması için yeterli olmadığını kaydetti.

Rusya ile görüşmelerde bu rakamın artırılmasını teklif ettiklerini anlatan Korsunsky, bu konunun çözüme kavuşturulamadığını, Naftogaz'ın büyük ölçüde kendi imkanlarıyla bu gazın transitini gerçekleştirdiğini söyledi. Korsunsky, "Bu, normal olmayan bir durum" dedi.

Ukrayna görüşmelerin yenilenmesi teklifinde bulundu

Korsunsky, Ukrayna'nın Gazprom'a dün görüşmelerin yenilenmesi için mektup göndererek talepte bulunduğunu da bildirdi. Söz konusu anlaşmazlıkta bütün tarafların olumsuz etkilendiğine işaret eden Korsunsky, "Bize göre bu durumdan kazanan yok. Hepimiz kaybediyoruz. Ortaklıklar arasındaki ilişkilerde baskı ve diktatörlük yöntem olarak kabul edilebilir değil" dedi.

Görüşmelerde transit ücret talebinin de gündeme gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine Korsunsky, Gazprom'un, Ukrayna'nın doğalgaz transiti için istediği fiyat teklifini iyi bildiğini belirtti.

Büyükelçi, iki tarafın da siyasi irade göstererek bir çözüm için masa etrafında oturması gerektiğini vurguladı. İki tarafın ne zaman masaya oturacağına ilişkin soru üzerine de Korsunsky,mektupta önerilen tarihin "hemen" olduğunu ifade etti.

"Gazı Rusya mı kesti, Ukrayna çektiği için mi kesildi?"

Türkiye'ye batı hattından gelen gazın Rusya tarafından mı, yoksa Ukraynagaz çektiği için mi kesildiğinin sorulması üzerine de Korsunsky, gaz olmadığı için kesinti olduğunu, Ukranya'nın mevcut durumda kendi kaynakları, depolarındaki gazı kullandığını söyledi.

Bir gazetecinin "Gazprom'un bugün bir açıklama yaparak Ukrayna'nın kendi iradesiyle üç hattı kestiğini açıkladı, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soru üzerine Korsunsky, "Gazprom bu bilgiyi verirken, Ukrayna'nın bu hareketinin bir açıklamasını yaptı mı? Ukrayna neden böyle bir şey yapar ki?. Bizim bir gaz taşıma sistemimiz var. Bu bize gelir getirmelidir. Biz bunu niye kapatalım. Şu anda ekonomik kriz nedeniyle Ukrayna zor durumda. Bu gelir Ukrayna için çok önemli. Ukrayna'nın siyasi öncelikleri arasında AB ve NATO üyeliği bulunmaktadır. Dolayısıyla Ukrayna'nın en çok çalışmayı arzu ettiği ülkelerle böyle bir sorun yaşaması hangi mantıkla açıklanır. Ukrayna'yı suçlamanın mantığı nedir? Doğalgaz öyle bir madde ki, onu rafa koyamıyoruz. Doğalgaz bizim batıdaki sınırımıza ulaşınca biz o istasyonu kapatamıyoruz. Transitin durdurulması sadece gazın olmamasıyla açıklanabilir" yanıtını verdi.

Büyükelçi, Gazprom'un bu açıklamasının doğru olup olmadığının sorulması üzerine de, söz konusu açıklamanın kesinlikle durumu yansıtmadığını söyledi.

"Ukrayna'nın stokları nisana kadar yeter"

Ülkesinin doğalgaz stoklarının ne kadar yeteceğine yönelik soru üzerine de Korsunsky, nisan ayına kadar kendilerini idare edebilecek gaz stokları bulunduğunu söyledi.

Ukrayna'nın yeraltı doğalgaz depolarında 30 milyar metreküplük kapasitede olduğuna dikkati çeken Korsunsky, ayrıca Rusya ile önceden doğalgaz kontratlarının bulunduğunu, ancak bu kontratlar çerçevesinde Ukrayna'nın kendi doğalgazını Avrupa'ya ihraç etme hakkının bulunmadığını kaydetti.

Erdoğan: "Herhangi bir sıkıntı yok"


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısı için TBMM'ye gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, "Bulgaristan doğalgazının kesilmesi söz konusu. Doğalgazda son durum nedir?" sorusuna, "Şu anda kesinti noktasında maalesef sıkıntı var ama ülkemizdeki doğalgaz kullanımıyla alakalı olarak herhangi bir sıkıntı yok" yanıtını verdi.

Tedbirleri buna göre zaten aldıklarını ve bu tedbirler çerçevesi içerisinde de aynen doğalgaz vermeye devam edeceklerini kaydeden Erdoğan, "Bu arada arkadaşlarımız, Rusya, Ukrayna ve Bulgaristan ile görüşmelerini devam ettiriyorlar. Sanıyorum, kısa sürede bunu çözeriz" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, "Doğalgazı özellikle İstanbul'daki sanayiciler kullanıyorlar. O anlamda küresel krizin ardından... "şeklindeki sözleri üzerine, "Hayır, hayır... Doğalgaz noktasında şu anda, kısa bir zaman içerisinde sıkıntımız söz konusu değil" dedi.

İran: "Gaz miktarını artırabiliriz"

Bu arada İran elçilik kaynakları, Türkiye'ye verilen gaz miktarını artırabilecekleri açıklamasında bulundu.

"İstanbul için gaz kesintisi söz konusu değil"

İstanbul Gaz Dağıtım'dan (İGDAŞ) yapılan yazılı açıklamada, Bulgaristan üzerinden gelen batı hattındaki doğalgaz kesintisinin ardından BOTAŞ'ın derhal önlem aldığı kaydedildi.

Açıklamada, "TPAO'nun Silivri'deki BOTAŞ'a tahsisli deposu ve Marmara Ereğlisi'ndeki BOTAŞ'nın LNG tankları devreye alınmıştır. Bu alanlarda 2 milyar metreküplük bir rezerv bulunmaktadır. İstanbul'un günlük dogalgaz tüketimi ortalama 25-28 milyon metreküptür. İstanbul için doğalgaz kesintisi söz konusu değildir. Dolayısıyla İstanbul'da doğalgaz kesintisi yoktur ve kesintiye sebep olacak bir durum da yaşanmamaktır" denildi.

Belarus üzerinden gönderilen gaz artırıldı


Belarum Gaz Ulaştırma Sistemi (Beltransgaz) Basın Merkezi tarafından yapılan açıklamada, Belarus'tan Polonya'ya doğru uzanan boru hattındaki günlük gaz miktarının 26 milyon metreküp artırıldığı kaydedildi.

Açıklamada gaz miktarının artırılması talebinin, Ukrayna üzerinde giden gaz miktarında yaşanan düşüş yüzünden Gazprom tarafından yapıldığı belirtildi.

İngilizce yayın yapan "Russia Today" televizyonu yayınladığı haberde, Gazprom'un Belarus üzerindeki gaz miktarını artırmayı ve batı Avrupa'daki gaz depolarını kullanarak mevcut krizi aşacağını belirterek, şirketin alacağı söz konusu önlemlerle Avrupalı tüketicilerin durumdan fazla etkilenmeyeceğini düşündüğünü duyurdu.

Gazprom, borcu nedeniyle Ukrayna'ya yolladığı gazı 1 Ocak itibarıyla kesmiş, ancak Avrupa'ya Ukrayna üzerinden pompalanan gazın kesintiden etkilenmeyeceğini söylemişti.

Gazprom'dan konuyla ilgili şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmazken, dün gece Rusya Başbakanı Vladimir Putin'e bilgi veren şirket yetkilileri, Ukrayna üzerinden gönderilen gazın 65,3 milyon metreküp eksik gönderileceğini açıklamışlardı.

Ukrayna'yı transit gazı çalmakla suçlayan Gazprom, Kiev'in transit borulardan çaldığı miktarda gazı Avrupa'ya göndermekle yükümlü olduğu gaz miktarından düşeceğini kaydetmişti.

Gazprom Başkanı Aleksiy Miller dün gece Putin'e verdiği brifingde Ukrayna'nın kendilerine hala 604 milyon dolarlık gaz borcu bulunduğunu belirterek, Kiev'in transit borulardan her gün gaz çaldığını ve borcunun yine kısa süre içinde milyar dolarlara ulaşabileceğini ifade etmişti.

RUSYA - UKRAYNA DOĞALGAZ KRİZİ

Kiev ve Moskova arasında özellikle geçen yılın son ayında yoğunlaştırılan müzakerelerde taraflar anlaşmaya varamayınca, Rusya bu ülkeye verdiği gazı 1 Ocak'tan itibaren kestiğini açıkladı.

Gazprom, Kiev ile yürütülen görüşmeler sırasında 2009 yılı için bin metreküplük gaz fiyatının 179,5 dolardan 250 dolara yükseltilmesi için Ukrayna tarafına teklifte bulunduklarını açıkladı.

Ancak Ukrayna, Gazprom'un bu önerisini kabul etmediği gibi toprakları üzerinden Avrupa'ya gönderilen Rus gazının transit ücretinin artırılmasını istedi.

Görüşmelerin bu noktada tıkanması üzerine Rusya, Ukrayna'ya verdiği günlük 100 milyon metreküp gazı 1 Ocak'tan itibaren kesti. Ancak Avrupa'ya sattığı gazın da Ukrayna'ya verdiği gaz ile aynı hattan gitmesi, Rusya'nın aynı hattan günlük verdiği gazın miktarını 400 milyon metreküpten 300 milyon metreküpe düşürmesi anlamına geliyor.

Rusya ve Ukrayna arasındaki sorunlar bu aşamadan sonra ortaya çıkarken, Rusya Ukrayna'nın bu hattan verdiği gazı çalıp iç ihtiyaçları için kullandığını belirterek, dün de bu Ukrayna'nın bu hattan aldığı miktar oranında gazı Avrupalı tüketicilere gönderdiği gazdan düşüreceğini açıkladı.

Gazprom, bugün yaptığı açıklamada, Kiev'in tek taraflı olarak Avrupa ülkelerine gaz pompalanan 3 önemli hattı kapattığını kaydetti.

Rusya'nın gönderdiği gazı çaldığı iddialarını kabul etmeyen ve Rus gazının bir kısmını boru hatlarına, Rusya'nın miktarı düşürmesinden dolayı düşen basıncı artırmakta kullandığını açıklayan Kiev, Moskova'yı, Moldova, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Türkiye, Polonya, Macaristan, Slovakya ve Almanya'ya giden gaz akışının tehlikeye girmesi için bilinçli olarak ihracatı durdurmakla suçladı.

Rusya, Avrupa'nın gaz ihtiyacının dörtte birini karşılarken, Avrupa'nın aldığı Rus gazının yüzde 80'ini Ukrayna'dan geçen borularla ulaştırıyor.

Ukrayna üzerindeki en önemli iki boru hattından biri doğrudan Slovakya'ya, oradan da Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Almanya, Fransa, İtalya ve diğer Avrupa ülkelerine ulaşırken, Kiev'den geçen diğer boru hattı da krizden en kötü şekilde etkilenen Balkan ülkelerine uzanıyor.

Slovakya'ya bağlanan boru hattının Ukrayna bölümünde çok büyük bir yeraltı gaz deposu bulunduğu için krizden bu hat çok az etkilendi.

Krizin çözülememesi ve Avrupa'nın gazsız kalma tehlikesiyle yüz yüze gelmesi üzerine Rusya'da, Ukrayna'nın bundan sonra gaz geçişi konusunda güvenilir bir ülke olamayacağı, dolayısıyla alternatif boru hatlarınının süratle hayata geçirilmesi gerektiği belirtilirken, Kiev ile yaşanan krizden dolayı Ukrayna dışındaki mevcut boru hatlarından gönderilen gaz miktarının artırıldığı kaydedildi.

Rus gazını Belarus üzerinden Polonya ve Almanya'ya ulaştıran yıllık 33 milyar metreküplük (günlük 100 milyon metreküp) kapasiteye sahip Yamal-Avrupa boru hattının yanı sıra günlük 50 milyon metreküp kapasiteye sahip Mavi Akım Boru Hattı'ndan verilen gazın miktarı artırılırken, uzmanlar bu kapasite artırımının tek başına yeterli olmayacağına dikkati çekiyor.

Avrupa Birliği, sorunun en kısa yoldan çözümünün Kiev ve Moskova'nın bir an önce müzakere masasına dönmesi olduğunu savunurken, Ukrayna gaz ve petrol şirketi Naftogaz, Gazprom ile müzakerelerin 8 Ocak'ta yeniden başlayacağını açıkladı.

Ancak, taraflar müzakere masasına dönse bile çözüm bekleyen en önemli konular şöyle sıralanıyor:

* Ukrayna, 31 Aralık'ta geçmiş borcuna karşılık 1.5 milyar dolar ödeme yaptığını açıkladı. Gazprom, Rusya'daki yılbaşı tatillerinden dolayı bu paranın hesaplarına geçip geçmediğini ancak 11 Ocak'ta görebileceklerini belirterek Ukrayna'dan, yükümlülüklerini zamanında yerine getirmemesinden dolayı cezalarıyla birlikte 604 milyon dolarlık borcunu da ödemesini de istiyor.

* Rusya daha önce bin metreküp gaz için 250 dolar önerisini yapmış, ancak Ukrayna'nın bu teklifi kabul etmemesi üzerine fiyatı önce 418, ardından da doğu Avrupa ülkelerine verdiği fiyat olduğunu belirttiği 450 dolara yükseltmişti.

* Moskova, Ukrayna'yı, 1 Ocak'tan beri Avrupa'ya gönderdiği gazı ve iki ülkenin ortak şirketine ait depolardaki gazı kullanmakla suçluyor. Gazprom, Ukrayna'nın çaldığı gazın bedelini de ödemesi gerektiğini belirtirken, Ukrayna Rusya'nın verdiği gaz miktarını azaltmasından dolayı boru hatlarındaki basıncın düştüğünü, Rus gazının bir kısmını boru hatlarındaki basıncı düzeltmesi için kullandığını savundu.

* Ukrayna, toprakları üzerindeki boru hatlarından geçen bin metreküplük gazın 100 kilometrelik boru hattı kullanımı için 2-2,2 dolara çıkarılmasını isterken Rusya, iki ülke arasındaki 2010 yılına kadar geçerli olan mevcut anlaşmaya göre 1,6 dolar ödeyeceğini belirtti. Ancak, Ukrayna'daki bir yerel mahkeme söz konusu anlaşmayı dün yaptığı duruşmada geçersiz saydı. Mahkeme, sözleşmeyi imzalayan dönemin Naftogaz başkanının anlaşmaya yetkisiz bir şekilde imza attığını ve söz konusu anlaşmanın hükümet tarafından onaylanmadığı için geçersiz olduğunu açıklamıştı. Gazprom, Ukrayna'daki mahkemenin aldığı kararın geçersiz olduğunu, söz konusu anlaşmayla ilgili sorunları karara bağlamaya sadece İsveç'deki mahkemelerin yetkili olduğunu kaydetti.

Uzmanlar, Ukrayna'nın ekonomik iflasın eşiğinde olduğunu ve Rusya'ya gaz için ödeyebileceği parasının olmadığını belirterek, "Ukrayna bir yandan Rus gazını ucuz almaya ve bu konuda Avrupa'nın ona baskı yapmasını sağlamaya çalışıyor. Diğer yandan da bu krizi daha fazla uzatmayıp, Moskova'nın toprakları üzerinden geçen boru hatlarına yönelik bir alternatif geliştirerek bu önemli gelir kaynağından olmak istemiyor" görüşünü dile getirdi.

Taraflar 8 Ocak'ta müzakere masasına dönmeyi kabul ederken, müzakereden kısa sürede sonuç alınıp alınmayacağını zaman gösterecek. Ancak kesin olan bir şey varsa o da Moskova'nın Ukrayna'ya bağımlılığı azaltmak için Karadeniz altından Bulgaristan'a bağlanacak olan Güney Akım ve Baltık Denizi altından Avrupa'ya bağlanacak olan Kuzey Akım hatlarına hız vereceği.

Rusya, Ukrayna'nın alternatifi hatlar üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırırken, Avrupa'nın da Rus gazına olan bağımlılığını azaltmak için Nabucco gibi alternatif hatlara ağırlık vermesi kaçınılmaz görünüyor.


MAVİ AKIM:

Türkiye ile Rusya arasında 1997 yılında başlatılan Mavi Akım Projesi'nin resmi açılışı 17 Kasım 2005'te Samsun'da yapıldı. Türkiye, 2003 Şubat'ından bu yana hattan doğalgaz sağlıyor.
 
Mavi Akım Projesi ile Rusya'nın Türkiye'ye sağlamayı taahhüt ettiği gaz, Rusya'nın zengin doğalgaz rezervlerinin bulunduğu Zapolyarnoye, Beregovoye sahalarından, Birleşik Gaz Dağıtım Şebekesi ile İzobilnoye bölgesine akıtılıyor. Daha sonra Karadeniz'in yatağından Samsun'a ulaşan gaz, oradan da Ankara'ya sevkediliyor.
   
Toplam uzunluğu 1265 kilometreyi bulan ve üç ana bölümden oluşan hattın Rusya kara bölümü İzobilnoye ve Djubga arasındaki 372 kilometreden oluşuyor.
 
Karadeniz geçişi, Djubga ve Samsun arasında Karadeniz'in altından geçen iki paralel hattan oluşan 392 kilometre uzunluğundaki boru hattının Türkiye bölümü ise Samsun-Ankara arasında 501 kilometre uzunluğundaki hattı kapsıyor. Boru hattının Karadeniz bölümü, dünyada 2 bin 150 metre derinliğe döşenen ilk boru hattı özelliğini taşıyor.
 
Hattın Karadeniz geçişi ve Rusya'daki kısmı İtalyan Eni grubu ve Gazprom, Türkiye kara bölümü ise Öztaş - Hazinedaroğlu - Stroytransgas konsorsiyumu tarafından yapıldı. Türkiye'nin 25 yıl süre ile Rusya'dan kademeli artışla yıllık 16 milyar metreküpe kadar doğalgaz alımını kapsayan proje, yaklaşık 3.5 milyar dolara maloldu.

 

cnnturk.com, 06.01.09

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.