Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Kredi piyasası durgunluğa girdi

Kredi piyasası durgunluğa girdi
[image] The Wall Street Journal

Yükselen faizler, BDDK'nın kredi kartları ve tüketici kredilerine ilişkin getirdiği sınırlamalar ve politik belirsizlik nedeniyle Şubat'ta kredi piyasası durgunluğa girdi.

Toplam krediler Şubat'ın ilk üç haftasında 11 milyar lira birden azalarak 1 trilyon 83 milyar lira düzeyine indi. BDDK verilerine göre 21 Şubat itibariyle mali kesime krediler 2 milyar lira, spot krediler 1,8 milyar lira ve diğer krediler 3,8 milyar lira düşüş gösterdi. Tüketici kredilerindeki artış hızı ise yavaşladı ve 518 bin liralık yükselişle 250,6 milyar lira düzeyine çıktı.

Yükselen faizler ve düşen kredi talebi nedeniyle durgun bir dönemden geçildiğini belirten Anadolu Bank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, "Ticari kredi faizleri Merkez Bankası'nın faiz artırımından sonra yüzde 11-12 düzeyinden yüzde 15-16'ya çıktı. KOBİ'ler için bu rakamlar yüzde 20'lere ulaştı. Bu maliyet artışı karşısında şirketlerin kredi iştahı azaldı" diye konuştu. Atakan, BDDK önlemlerinin de devreye girmesi ile bireysel kredilerde de yavaşlama olduğuna dikkat çekti. Atakan seçimlerin ardından risk iştahında ve dolayısıyla kredilerde artış görülebileceğini sözlerine ekledi.

Merkez Bankası, 28 Ocak'ta dolar kurunun rekor düzeye ulaşması nedeniyle politika faizini 5,5 puan birden artırarak yüzde 10'a çıkarmıştı.

Kredi kartı harcamalarında da sert düşüş gözleniyor. Kartla harcamalar, Şubat'ın ilk 3 haftasında 3 milyar liranın üzerinde azalarak 81 milyar lira düzeyine indi. Düşüş yaklaşık yüzde 4 oldu.

Hanehalkı borçluluğunu ve tüketimini düşürmeyi, bu yolla da cari açıktaki artışı frenlemeye çalışan ekonomi yönetimi kredi kartları ile harcamalara sınırlama getiren düzenlemeleri 1 Şubat tarihinde yürürlüğe sokma kararı almıştı. Yapılan düzenleme ile gıda, yemek, akaryakıt, kuyum ve cep telefonu gibi ürünlerde taksitlendirme uygulamasına son verildi. Mobilya ve beyaz eşya satışlarında ise taksit sınırı 9 ayla sınırlı tutuldu.

Bankacılar alınan önlemlerin etkisiyle bireysel kredilerdeki gerilemenin devam edebileceğini belirtiyor. "Şubat'ta önlemlerin geleceğini belli olması ile bazı harcamalar öne çekilmişti. Düşüş de bunun da etkisi var" diyen Odeabank Genel Müdür Yardımcısı Serkan Özcan, "Ancak Faizler artması ve kredilere getirilen sınırlama asıl etkili unsurdu. Önümüzdeki aylarda özellikle bireysel kredilerde düşüş sürebilir" diye konuştu.

Kredilerdeki yavaşlamanın büyüme üzerindeki etkisi de merak ediliyor. Orta Vadeli Program ile hükümet 2014'te yüzde 4 büyüme hedefliyor. Ancak piyasa ekonomistlerin tahmini genellikle bu oranın altında seyrediyor. Yıl sonu için yüzde 2,5 büyüme beklentisi olan Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi ise zayıflayan kredi piyasasını göz önüne alarak büyüme beklentilerini şöyle açıklıyor: İç talepteki belli ki yavaşlama olacak. Ancak dış talep sayesinde üretim bunu şu anda dengeliyor gibi görünüyor. Kredilerdeki trend daha hılzı aşağı giderse büyüme de daha olumsuz etkilenir. Ancak şu aşamda büyümede bir sıkıntı olduğunu söylemek için erken.

wsj.com.tr, 03.03.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.