Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Bilirkişi: Mühimmat Jandarma'ya ait

Bilirkişi: Mühimmat Jandarma'ya ait

Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde Yarbay Mustafa Dönmez'in Ankara'daki Zir Vadisi'nde bulunan mühimmatlarla ilgili davasında bilirkişi heyeti daha önce verdiği 'askeri birimler dışında kullanılma olasılığı az' şeklindeki raporunu tekrarladı.

Yarbay Dönmez'in avukatlarının ise verilen arada davadan çekildiklerini belirten dilekçe sundukları belirtilirken, Dönmez'in bundan sonraki duruşmalarda avukat talep etmeyeceğini ve savunmasını kendisi yapacağını ifade etti.

Yarbay Mustafa Dönmez hakkında, 'askeri malzemeyi gizlemek' suçlamasıyla Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde görülen davaya devam edildi. Mühimmatlarla ilgili yeniden istenen çok yönlü incelemeyle ilgili bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu. Raporda, mühimmatların Jandarma Genel Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı dışında başka birimlerce kullanılması olasılığının oldukça az olduğunu ifade edildi.

Mahkemede tanık sıfatıyla dinlenen Yenikent'teki kazıya katılan Astsubay Başçavuş Bilal Usluer, emniyet güçlerinin kazı yapılacağı gün İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz imzalı belgeyle gelerek, kazı yapılacağını söylediklerini, kendilerinin de üstlerine haber vererek kazı bölgesine gittiğini söyledi. Olay yerine vardıklarını polislerin kendilerini bomba olma ihtimalini gerekçe göstererek kazı alanına tamamen yaklaşmalarına izin vermediklerini belirten Başçavuş Usluer, kepçe tarafından açılan kuyuya giren özel kıyafetli bir polisin mühimmatları çıkarıp parmak izi almadan kolilere yerleştirdiği mühimmatların emniyete götürüldüğünü ifade etti. Zir Vadisi'nin görev alanında bulunduğunu, her gün en az 5-6 defa bölgede devriye atıldığını aktaran Usluer, mühimmatların bulunmasıyla polislerin çok sevindiğini, malzemelerin yüzeyde ve açıkta olduğunu da bildirdi.

Kazıya katılan ve kamerayla çekim yapan Olay Yeri İnceleme Uzmanı Astsubay Başçavuş Keleş ise olay günü kazı bölgesindeki savcının sadece nezaretçi olarak beklemeleri gerektiğini söylediğini, kendisine olay yeri incelemesi yaptırmadığını kaydetti. Keleş, mühimmatların bulunuş şeklini kameraya aldığını fakat çoğunlukla çekim sırasında terörle mücadele ekipleri tarafından engellendiğini belirtti. Mühimmatların özensizce kuyudan çıkarılarak açıldığını anlatan Keleş, delillerin bu sırada yok edildiğini, hazırlanan tutanağı da savcının baskısıyla okumadan imzaladığını söyledi.

Hakim Binbaşı Çelik'in 'Başçavuşsun, okumadan nasıl tutanak imzaladın' sorusuna muhatap olan Keleş, tutanağı imzalamak istemediğini, savcının 'imzala' diye baskı yapmasının ardından imzalamak zorunda kaldığını kaydetti. Keleş, kendisine baskı yapan kişiyi hatırlamadığını belirtti. Keleş, Genelkurmay Askeri Savcılığının talebi üzerine kazı yapılan arazi ile Yarbay Dönmez'in ajandasında ele geçirilen krokiler karşılaştırıldığında, arazi ile krokinin uyuştuğunu tespit ettiğini anlattı.

BİLİRKİŞİ HEYETİ: MÜHİMMATLARIN JANDARMA VE KARA KUVVETLERİ DIŞINDA KULLANILMA OLASILIĞI AZ

Bilirkişi heyetinin çok yönlü yaptıkları incelemede, mühimmatların Jandarma Genel Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunduğunun tespit edildiği bildirildi. Bilirkişi heyetindeki Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Özdemir, aynı malzemenin jandarma ve Kara Kuvvetleri dışında başka birimlerce kullanılması olasılığının çok az olduğunu belirtti.

Yarbay Dönmez, aynı bilirkişi heyetinin önceki raporuyla, son raporu arasında 4 noktada farklılıklar bulunduğunu söyledi. Yarbay Dönmez, piyasada üretilen bir şeyin mutlak suretle askeri eşya olamayacağını, Zir Vadisi'nde bulunduğu ileri sürülen mühimmatları MOSSAD'ın ve istihbarat servislerinin kullandığını belirtti.

Sanık Yarbay Dönmez, mühimmatların yeniden, uzman kişilere derinlemesine inceleme yaptırılmasını talep etti. Dönmez, kazılarda yer alan 36 polisin parmak izinin alınmasını, kamera kayıtlarına giren polislerin tanık olarak mahkemede dinlenmesini, bölgenin toprak analizinin yapılmasını, mühimmatın gömülme tarihinin belirlenmesi, bölgedeki baz istasyonlarından kendisinin cep telefonu sinyallerinin kontrol edilerek hangi tarihlerde Zir Vadisi ya da yakınlarında bulunduğunun belirlenmesini talep etti.

YARBAY DÖNMEZ'İN GÖNÜL İLİŞKİSİ YAŞADIĞI ASTSUBAY'IN İFADELERİNE YAYIN YASAĞI

Duruşmada ayrıca, Yarbay Dönmez'in gönül ilişkisi yaşadığı ve ayrılmalarından sonra astsubay olan Z.K.A. adlı bayan ile bu bayanın astsubay olarak görev yapan eşi M.A'nın talimatla alınan ifadelerinin okunmasına geçildi. Sanık Yarbay Dönmez, eşi Fatma Dönmez'in salonda olduğunu belirterek, "Bu ifadeler özel konular. Zaten yeterince magazin malzemesi olduk. İfadelerin okunmamasını ve basın yasağı konulmasını talep ediyorum." dedi. Askeri Savcı ise Dönmez'in ifadelerin okunmaması yönündeki talebini oy birliğiyle reddetti. Mahkeme Z.K.A. ve eşi M.A'nın ifadelerine yayın yasağı koydu.

Sanık Yarbay Dönmez, ifadelerin okunmasına başlanması üzerine salondan çıkmak istedi. Dönmez'in ısrarı üzerine eşi Fatma Dönmez de ifadelerin okunmasından önce salondan çıktı. Askeri Savcı, Yarbay Dönmez'in Z.K.A'yı 'taciz ettiği' iddiası üzerine ifadesinin alındığını belirtti.

Hakim Binbaşı Çelik, verilen aradan sonra duruşma heyetinin kazılara ilişkin kamera kayıtlarındaki konuşmaların yazılı dökümünün çıkartılmasına karar verdiğini belirterek Yarbay Dönmez'in diğer taleplerinin kabul edilmediğini bildirdi. Mahkeme heyeti kazı tutanağını okumadan imzalayan Başçavuş Keleş, hakkında ise yasal işlem yapılmasına karar verdi.

Duruşma'nın 27 Ekim 2009 tarihine erteledi.

Zaman, 09.10.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.