Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Draghi deflasyonla horoz dövüşü yapıyor

Draghi deflasyonla horoz dövüşü yapıyor
Açıklanan öncü veriler, Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatlarının Aralık ayında yıllık bazda yalnızca yüzde 0,8 yükseldiğini gösterdi. Beklenti ise verinin yüzde 0,9'luk artış göstereceği yönündeydi. Gıda ve enerji fiyatları çıkarıldığında tablo daha da kötü görünüyor: Çekirdek TÜFE yalnızca yüzde 0,7 artış göstermiş durumda.

Bu tarz rakamlar alarm zillerini çalıyor. Ekonomistler sıklıkla, Japonya'da emlak ve borsa balonlarının patlamasının akabinde tüketici fiyat enflasyonundaki aşağı yönlü trendi anımsıyor. Japon otoriteler, son yirmi yıldır pozitif enflasyon yaratmak için mücadele veriyor.

Deflasyon, Japonya'daki düşük büyüme ile o kadar ilişkilendirildi ki düşük büyümenin sebebi olarak görülmeye başlandı. Bunun gerçekten doğru olup olmadığına dair bir tartışma sürüyor. Japonya'da GSYH performansının düşük olması, deflasyondan çok nüfusun yaşlanmasının bir fonksiyonu. Ülkede kişi başı milli gelir, diğer batı ekonomileri ile hemen hemen aynı düzeyde ilerliyor. Ancak deflasyonun ekonomiler üzerinde büyük bir baskı yaratabileceği genel olarak kabul gören bir gerçek. Borcun reel değerini artırmak, genellikle birikim sahiplerinden daha fazla harcama yapma eğiliminde olan borçlulara zarar veriyor. Deflasyon ayrıca insanlarda ürünlerin daha da ucuzlayacağı algısını yaratarak harcamaların ertelenmesini teşvik ederek talebe de zarar veriyor.

AMB'deki politika yapıcılar deflasyonun kötü bir şey olduğunu kabul ediyor.

Euro Bölgesi deflasyonist bir yolda ilerlese de yetkililerin şimdilik bir adım atmaları beklenmiyor. Piyasa katılımcılarının birçoğu bu haftaki AMB toplantısında yeni bir adım kararı çıkmasını beklemiyorlar.

Şimdilik Avrupalı merkez bankacılar, enflasyondaki bu geçici gerilemeyi gözden geçirme niyetinde gibi duruyor. Ekonomik veriler ile anketler, ekonominin hızlandığını gösterirken üretici fiyatları deflasyonist baskıların azaldığına işaret ediyor. Örnek vermek gerekirse; İspanya'da açıklanan satın alma yöneticileri endeksi yerel ekonomide kayda değer bir artış olduğuna işaret ederken Almanya'da açıklanan perakende satış rakamları da tahminlerden belirgin şekilde iyi geldi. Aynı zamanda tahvil faizlerinin kötü durumdaki ekonomilerin bazılarında düşüyor olması da Euro Bölgesi krizinin en kötü finansal etkilerinin geride kaldığına işaret ediyor.

Mevcut şartlar altında AMB Başkanı Mario Draghi muhtemelen Japonya Merkez Bankası'nın şu an uyguladığı gibi deflasyon karşıtı tedbirler almasını gerektirecek siyasi bir savaşa sürüklemekten uzak duracaktır.

Risk şu ki; enflasyonist baskıların gerilemeye devam etmesi nedeniyle AMB harekete geçtiğinde deflasyon döngüsüne girmekten kaçınmak için çok geç olacak.

Gerçekten de Draghi deflasyonla horoz dövüşü yapıyor.

wsj.com.tr, 07.01.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.