Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > DTP'liler mahkemeye zorla getirilecek!

DTP'liler mahkemeye zorla getirilecek!

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, DTP'li milletvekilerin ifadelerinin polis zoruyla alınmasına karar verdi. Vekiller ise mahkemeye gitmemekte ısrarlı.

ANKARA - Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, başka illerde açılan davalar kapsamında talimatla ifadelerinin alınması için DTP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş ile DTP Genel Başkan Yardımcısı ve Mardin Milletvekili Emine Ayna'nın zorla mahkemeye getirilmesini kararlaştırdı.

DTP Milletvekilleri Emine Ayna ve Aysel Tuğluk, kararı NTV'ye değerlendirdi.

Emine Ayna, tebligatı aldığını ama yaşananları teşhir etmek için 29 Aralık’taki mahkemeye de gitmeyeceğini söyledi.

AYNA: DEMOKRASİ AYIBI
Ayna şöyle konuştu: “Bu kararın uygulanabilmesi için öncelikle dokunulmazlıkları kaldırılması gerekiyor. Dokunulmazlık varken mahkemenin sürüp gidiyor olması bir hukuki skandaldır.

Bize ilk kez dava açılmıyor. Daha önce de mahkemelere gittik, içimizde ceza alan arkadaşlarımız var. Bizim korkumuz bu değil, bunlar mahkemeye gitmeme nedenimiz değil.

Süreçte çarpık bir işleyiş var. Dokunulmazlıklar varsa bu bütün milletvekilleri için de Başbakan için de geçerli olmalı. Ancak diğer milletvekillerinin içlerinde yolsuzluk davalarının da olduğu davaları dondurulmuşken davamızın devam etmesi bir demokrasi ayıbıdır.

Biz karalardan çekinmiyoruz. Dokunulmazlık zırhının ardına saklanmıyoruz. Benim elime tebligat geçti ancak bu çarpıklığı teşhir etmek için 29 Aralık’ta mahkemeye gitmeyeceğim.

TUĞLUK: GÜVEN BUNALIMI YARATACAK
Emine Ayna hakkında verilen kararın bir benzerinin yarın kendisi için de verilmesi söz konusu olan Aysel Tuğluk ise şunları söyledi:

“Bu yaşananlar devletin Kürt sorununa çözümsüz yaklaşımının bir sonucudur. Karşımızda hukuk olduğun düşünmüyorum, yargının siyasallaşmasıyla ilgili bir durum söz konusudur. Karşımızda siyasal bir hukukun ve ayrımcı bir durum söz konusu. Problem bu mantıkta yatıyor.

Yeni bir dönem de  bu ve benzeri uygulamalar güven bunalımı yaratacaktır. 367 krizi de benzer bir mantığın sonucudur. Çözümde rol oynayabilecek bir partinin vekillerine baskılar devam ederse, bunalım yaşanabilir.

Legal siyasette, DTP’nin bir kontrol unsuru olduğu görülmelidir. Bunlar ülkeye yarar getirmiyor."

ntvmsnbc.com, 29.09.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.