Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Nükleer yalanlar (3)*

Nükleer yalanlar (3)*

Bilin ki devlet adına konuşanlar, 'Biz hukuk devletiyiz' demeye kendilerini mecbur hissediyorlarsa bir gün başlarına iş gelir diye korktuklarından.
Devletlerle şirketler el ele vermiş, dünyaya, insanlara, tüm canlılara karşı cürüm işliyor. Yalan söyleyerek, bildiklerini gizleyerek, hiçbir şirketin sigorta etme riskini göze alamadığı nükleer santrallardan vazgeçmeyerek cürüm işliyorlar.

Bir zamanlar Sovyetler Birliği’nin, Nazi Almanyası’nın başındakiler gibi, “Biz hukuk devletiyiz” diyorlar. Hukuklarına sığınarak cürümlerini yasal kılıyorlar. Hatırlatalım; köle sahibi ve köle olmak da hukukiydi, Savaşları hukuki. Suudi Arabistan’da kadınların araba kullanmasının yasak olması hukuki. Meclis kararıyla Adnan Menderes’lerin, Deniz Gezmiş’lerin, Erdal Eren’lerin devlet tarafından öldürülmeleri hukuki. Fazıl Say’ın Ömer Hayyam’ın rübaisini paylaştı diye mahkemece çarptırıldığı ceza hukuki. Kürt belediye başkanlarının hapse atılması hukuki. Ergenekon hukuki. Pınar Selek’in adaletin kurbanı olması, hukuki. Ayasofya’yı camiye dönüştürme çabaları hukuki. Nükleer santrallar inşa edilsin diye antlaşmalar imzalamak.. Onlar da hukuki.

Bilin ki devlet adına konuşanlar, “Biz hukuk devletiyiz” demeye kendilerini mecbur hissediyorlarsa bir gün başlarına iş gelir diye korktuklarından.

“Kaza” diye kamuoyuna pazarlanan Fukuşhima felaketi, örtbas edilen devlet-şirket işbirliği skandalı. Gereken denetimlerin yapılmamasından, maliyeti yüksek diye önlemlerin alınmamasından kaynaklanan bir cürüm. Cürümden de öte biyo-terörizm. Türkiye de koşa koşa biyo-teröristler kulübüne girme yolunda. Üstelik, “Gel bende kur” dediği Japonya bile nükleer santrallarının faaliyetlerini durdurmuşken. Pahalıya mal olmasına rağmen Almanya gibi ülkelerin santralları yasaklamısı boşuna değil.

Fukuşhima’dan radyoaktif zehirlerin dünyaya yayılmasının sürmesi yetmiyormuş gibi, kurtarma çabaları plana göre yapılsa bile, nükleer santralın devreden çıkarılması bir 40 yıl daha sürecek. Felaket sonrası sorunlarda tecrübe sahibi eleman yokluğundan kaçınılmaz olan insan hataları devam ediyor. Pasifik Okyanusu’na yayılmakta olan radyoaktif sızıntı şu an günde 600 ton. Önlem? Kum torbaları. Atmosfere sızıntı? O da devam etmekte.

Dünyamız için daha da ürkütücüsü, boyutlarının kestirilmesinin bile mümkün olmayan en büyük felaketin son günlerden itibaren gündemde olması.

Geçen hafta Fukuşhima’dan sorumlu özel şirket, santralı etkisiz hale getirme mücadelesinde yakıt mekanizmalarını sökmeye başladı. Santralda altı ünite, her ünitede 1500 mekanizma, her bir mekanizmada 50-70 arası radyoaktif yakıt çubuğu bulunmaktaydı. Önümüzdeki günlerde dördüncü ünitede yapılacak işlemde 90 tonluk bir ağırlığı vinçlerin kaldırması gerekiyor.** İlgililer nefeslerini tutmuş bekliyor. Kimi bilim adamlarına göre, insan hatası, mekanik aksaklık ya da benzer bir deprem/tsunami felaketi, Japonya’nın sonunu getirmekten öte, Kaliforniya gibi Kuzey Amerika’nın batı yakasında oturanları da büyük göçe zorlayacak. Böyle bir temizleme operasyonu tarihte ilk defa yapılıyor. Hata payı sıfır. Ama kimsenin tecrübesi yok.

Kapitalist ekonominin kaçınılmaz bağımlılığı büyüme tutkusu dünyamız için ölüm fermanı. İster nükleer santrallar aracılığıyla ister petrol ya da başka kaynaklarla olsun, enerji oburu büyüme hızını kesebilmemiz, son kertede egemen düzenin pompaladığı tüketim patolojimizden arınabilmemize bağlı.

“Hukuk devletiyim” diyenlerin yalan girdabından kurtulmanın bir yolu, Türkiye’de santral istemiyoruz diyenler anketlere göre nüfusun % 80’i.*** Çoğunluğun sesini, mevcut hükümet dinlememekte inadını sürdürürse, toplumun yasal hakları doğrultusunda sivil itaatsizlikle “Dur!” demesi gündemde.**** Fukuşhima başarıyla denetlenemezse dünya geç kalmış olabilir.
Başka santrallara “Dur!” demeye vaktimiz var.

* Nükleer Yalanlar (1), Vassaf, G. Radikal, 27.3.2011
* Nükleer Yalanlar (2) Vassaf, G. Radikal, 10.11.2013
** http://readersupportednews.org/opinion2/297-180/20459-focus-fukushima-funhouse-tests-technique-predictions-nerves
*** (24.6.2011, Radikal)
**** http://readersupportednews.org/opinion2/397-science/20136-how-science-is-telling-us-all-to-revolt

Gündüz VASSAF

Radikal, 01.12.2013

Nükleer yalanlar (2)
Nükleer felaketin dünya ekonomisi ve sağlığına nasıl yansıyacağı bilinmiyor. Ama kimse son teknolojiyi kullanacağız cehaletinde kendisini, bizleri aldatmasın.

Devletler yalan söylüyor.

Nükleer santral yapım şirketleri, işletmecileri yalan söylüyor.

Yolsuzluk ve yalanlarının yüzlerine vurulmasına terörizm diyen devletler, nükleer santral yapım şirketleri, demokrasinin denetleyemediği kapitalizm, benden sonra tufan dercesine tek bir sıfatta birleşti: Bio-terörizm.

Türkiye, koşa koşa bio-teröristler kulübüne girme yolunda.

II. Dünya Savaşı’nda, ABD’nin insanlığa karşı suç işleyerek Hiroşima ve Nagazaki’de sivil halkı nükleer bombalarla katletmesinden sonra yaşadığımız iki büyük nükleer felaket, Rusya’da Çernobil, Japonya’da Fukuşima. “Yaşadığımız felaketler” diyorum, çünkü dünyanın, türümüzün ve diğer canlıların geleceğine duyarsız kafalar, bu felaketlere, başka yerlerde otomobil kazası aymazlığında bakıyor.

Türkiye, neredeyse havai fişekli kutlamalar eşliğinde bu iki ülkeyle tokalaşırken enerjiye hepsinden çok ihtiyacı olan, iş disiplini ve çalışma ahlakıyla tanınan dünya ekonomi devi Almanya, parlamento kararıyla nükleer santral yapımını yasakladı.

Oysa, Ankara’da seçilmişlik adına milli iradeyi çiğneyenler, halkın arzusuna rağmen eylemlerini sürdürüyor. Uluslararası pazarlama ve kamuoyu araştırma şirketi Ipsos’un nükleer enerji konusunda yaptığı son ankette, yeni nükleer santralların projelerinin durdurulmasını isteyenlerin oranı Japonya’da yüzde 63 iken Türkiye’de yüzde 80 olarak belirlendi (24/06/2011, Radikal).

Japonya’da yaşadığımız nükleer felaketin radyoaktif zehirlerinin, önlenemez bir süratle dünyaya yayılması yetmiyormuş gibi her şey plana göre yapılsa bile Fukuşima’nın devreden çıkarılmasının bir 40 yıl daha süreceği öngörülüyor. O da beklenmedik durumlarla, insan hatalarıyla karşılanmazsa. Ama sürekli yeni sorunlarla karşılaşılıyor. Kazadan bu yana süregelen günde 300 ton radyoaktif sızıntıya, bir 300 tonun daha Pasifk Okyanusuna sızmakta olduğu geçen hafta anlaşıldı. Çaresizlikten, kum torbaları kullanıyorlar, denizi korumak için.

Geçen hafta Boston’da MIT Üniversitesi’nde ‘Japonya’da Nükleer Kriz’ adlı toplantıdaydım. Konuşmacılar dünyanın önde gelen uzmanları. Biri, Ken Koye, Tokyo’dan yeni dönmüştü. MIT profösörü, Japonya Başbakanı’nın nükleer enerji danışmanı.

Uzmanlar hemfikir. Yıllardır beklenen kaza. Önlenmesi mümkün müydü? Evet! Neden önlenmedi? Özel teşebbüs ve hükümetlerin yalan kültürü. Yıllardır nükleer enerjiye karşı Japon halkı, hükümetlere güvenmemekte haklı çıktı. Deprem gibi doğal afetlerin sıradan sayılacağı bu ülkede, önlemler alınmamış. Kriz yönetimi doğru dürüst planlanmamış. Gerekli yatırımlar yapılmamış. Zayıf noktalar, yıllardır siyasetçiler tarafından örtbas edilmiş. Aksamalar gizli tutulmuş. 

Japonya doğanın değil, beklenmedik felaketin değil, hazırlıksızlığın, gizliliğin, yalan ve cürüm kültürünün kurbanı."
Cürümün başlıca nedenleri: Nükleer enerji şirketini denetlemekle görevli kurulan devlet komisyonunda kimi kişilerin aynı zamanda şirket temsilcilerinden de oluşması. Kapitalizmin tabiatı gereği kârını maksimize etmek isteyen şirketin masraf diye gördüğü felaketi önleyici tedbirlerden kaçınması.

Olası kazaların kaçınılmazlığı ortada. Hiçbir yapımcı şirket devletlere risk garantisi vermiyor. Dünyada hiçbir sigorta şirketi nükleer santralları sigorta etmiyor. Sorun, kazanın önlenememesi kadar, olası bir kazadan sonra felaketin büyümesini engelleyici tedbirlerin yetersizliği. Üstelik Japonya nükleer teknoloji kullanımında dünyanın en tecrübeli ülkelerden olmasına rağmen, bugün Fukuşima felaketinin büyümesini denetleyecek tedbirler alınmasında eleman yetersizliğiyle karşı karşıya.

Mevcut elemanlar, bir süre çalıştıktan sonra radyoaktif doz limitini aştıklarından, işlerinden ayrılmaya mecbur kalıyor. Yetişmiş yeni insan gücü havuzu daralıyor. Çalışmayı sürdüren teknisyenler moral bozukluğundan, depresyondan, alkolizmden mustarip. Devlet-şirket işbirliğinin cürümü sonucu meydana gelen Fukuşima felaketi artık aynı zamanda bir psikiyatri sorunu.

Nükleer felaketin, kısa ve uzun vadede Japonya’da tarım, balıkçılık ve sanayiyi nasıl etkileyeceği, dünya ekonomisi ve sağlığına nasıl yansıyacağı bilinmiyor. Gerekli önlemleri alamama çaresizliğinde, bunu düşünebilecek durumda bile değiller.

İngiltere de felaket yarışına katıldı. Ama kimse, danışmanlarının aymazlığında, son teknolojiyi kullanacağız cehaletinde, kendisini, bizleri aldatmasın. Peki, dünyamızda nükleer santralların yapımına devam edilecek mi? Sorun, temiz enerji sağlamaktan da öte, daha az tüketmemizde. Satın alma hırsımızı kısıtlamamızda.

Sorun bizde. Hükümete düşense, milli iradeye rıza göstermesi, vatandaşlarından korkmuyorsa referanduma gitmesi... 

Gündüz VASSAF

Radikal, 10.11.2013

Nükleer yalanlar
Devlet kendi kendine de yalan söylemiş. Japonya doğanın değil, beklenmedik bir felaketin değil, hazırlıksızlığın, gizliliğin ve yalan kültürünün kurbanı.

Geçen hafta Boston’da MIT Üniversitesi’nde ‘Japonya’da Nükleer Kriz’ adlı toplantıdaydım. Konuşmacılar dünyanın önde gelen uzmanları. Biri, Ken Koye, Tokyo’dan yeni gelmişti. Başbakan’ın danışmanlarından.
Uzmanlar hemfikir. Yıllardır beklenen kaza.
Önlenmesi mümkün müydü?
Evet!
Neden önlenmedi?
Özel teşebbüs ve hükümetlerin yalan kültürü.
Tokyo’da doktora çalışmalarını sürdüren Esra Şahin, depremin ilk günü bana yazdığı e-postasında, “Etrafta panik, koşturma yoktu. Herkes işinde gücündeydi. Japonları, bazı toplumsal özelliklerinden dolayı eleştirsem de sağlam binalar yaptıkları için bir kez daha saygı duydum” demişti.
Konuşmacılar da aynı gözlemleri dile getirmekle birlikte devletin sorumsuzluğunu vurguladılar.
Hiroşima ve Nagazaki’de ABD’nin atom bombasının hedefi Japon halkı, yıllardır nükleer enerjiye karşı; hükümetlere güvenmemekte haklı çıktılar. Ama bu tür doğal afetlerin sıradan sayılacağı bir ülkede önlemler alınmamış. Kriz yönetimi doğru dürüst planlanmamış. Gerekli yatırımlar yapılmamış. Zayıf noktalar yıllardır siyasetçiler tarafından örtbas edilmiş. Aksamalar gizli tutulmuş. Devlet kendi kendine de yalan söylemiş.
Japonya doğanın değil, beklenmedik bir felaketin değil, hazırlıksızlığın, gizliliğin ve yalan kültürünün kurbanı. Başka ülkelerdeki nükleer facialardan dersler çıkarılmış olsa da yeni teknolojiler sorgulanmamış.
Konuşmacılardan radyasyonla ilgili kimsenin ne olduğunu, ne olacağını bilmediğini söyledi. Nükleer santralı işleten özel elektrik şirketi, hazırlıksızlığından yangına körükle gitmiş. Toplantıdan sonra konuştuğum Başbakan danışmanıyla, Türkiye ve Yunanistan’da deprem yardımlaşmasıyla başlayan dostluktan söz ettik. O da Japonya-Çin, Japonya-Kore ilişkileri düzelebilir diye ümitli. Ama nükleer felaketin, kısa ve uzun vadede ülkelerinde tarım ve sanayii nasıl etkileyeceği, dünya ekonomisi ve sağlığına nasıl yansıyacağı bilinmediği gibi, henüz bunu düşünebilecek durumda bile değillermiş.
Peki, dünyamızda nükleer santralların yapımına devam edilecek mi?
Bize bağlı.
Ama Türkiye gibi ülkeler, son teknolojiyi kullanacağız diye ihale yaparken kendilerini aldatmasın.

Gündüz Vassaf

Radikal, 27.03.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.