Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Türkiye icat listesinde sonlarda

Türkiye icat listesinde sonlarda

Steve Jobs artık devler arasında

17 ülkede yapılan araştırmaya göre, icatlar konusunda dünya altın çağını yaşıyor. Türkiye ise patent koruma listesinde son sırada.ABD merkezli Time dergisi ve yeni nesil mobil teknolojilerde dünya liderlerinden Qualcomm firması işbirliğiyle gerçekleştirilen geniş çaplı bir anket dünya halkının 2013 yılında mucit ve icatlara olan bakış açısını ortaya koydu. Anket, içinde Türkiye’nin de bulunduğu 17 farklı ülkeden 10 bin 197 kişi üzerinde yapıldı. Ülkeler içinde Güney Kore, ABD, Almanya, İsveç, Avustralya, İngiltere, Singapur, Güney Afrika, Kenya, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Brezilya, Hindistan, Meksika ve Endonezya bulunuyor.

En popüleri Edison
Çalışma çerçevesinde, “Sizce bir mucit veya icat nedir?”, “Kendinizi bir mucit olarak görüyor musunuz?”, “Mucitlik doğuştan mı gelir, öğrenilir mi?”, “Tüm zamanların en önemli icadı nedir?”, “Ülkeniz icatların meyvesini topluyor mu?” gibi sorular yöneltildi. Araştırmaya göre en popüler mucit ampulü icat eden Thomas Edison. Önemli bir mucidi saymaları istenen kişilerin ilk ismini geçirdiği mucit yüzde 27 ile Edison aldı. İkinci sırada yüzde 9 ile Albert Einstein, üçüncü sırada yüzde 5 ile Alexander Graham Bell, dördüncü sırada yüzde 4 ile Leonardo Da Vinci, beşinci sırada ise yüzde 3 ile Steve Jobs yer aldı.

Mucitler özel insanlar
Ankete katılanların yüzde 65’i mucitlerin özel insanlar olduğunu düşünürken, yüzde 35’i herkesin mucit olabileceği yanıtını verdi. Patent alanında en başarılı ülkeler arasında son sıraları ise Türkiye, Brezilya ve Singapur oldu. Ankete katılanların sadece yüzde 1’i bu ülkelerdeki mucitlerin patent hakkının yeterince iyi şekilde korunduğunu düşünüyor. Mucitlerin patent hakkını en iyi savunan ülke ise yüzde 40 ile ABD oldu. Ankete tüm dünyadan katılanların üzerinde uzlaştığı nokta ise son 100 yılda icatların altın çağını yaşadığı görüşü oldu. Katılımcıların yüzde 84’ü bu konuda hemfikir olduklarını belirtti.

Doğuştan gelmiyor

Çalışmada, “Mucit olunur mu yoksa mucit doğulur mu?” sorusu yöneltildi. Türk halkının yüzde 73’ü yaratıcılığın öğrenilebilir olduğunu, yüzde 27’si ise doğuştan geldiğini savunuyor. Endonezya mucitliğin öğrenilebilir olduğunu savunan ülkeler arasında yüzde 99 ile birinci sırada. Onu, yüzde 92 ile Çin ve yüzde 85 ile Güney Kore izliyor. Mucitliğin doğuştan geldiğini en fazla savunan ülke ise yüzde 57 ile Birleşik Arap Emirlikleri.

En önemlisi yaratıcılık

Türklerin yüzde 72’sine göre bir mucidin sahip olması gereken en önemli özellik yaratıcılık. Yaratıcılık dışında problem çözme yeteneği, kendine inanma ve güçlü sanat yeteneği gibi özellikler öne çıkıyor.

En yaratıcı ABD
Ankete katılan yaklaşık 10 bin kişi geçen yüzyılın en yaratıcı ülkesinin ABD olduğunda ortak kanıya vardı. Uçak, fermuar, telefon, kişisel bilgisayar, internet ve motorsiklet gibi önemli buluşların gerçekleştirildiği ABD, yüzde 36’ya göre geçen yüzyılın ülkesi oldu. İkinci sırayı yüzde 19 ile Japonya, üçüncü sırayı ise sadece yüzde 2 ile Rusya aldı.

Cep telefonu birinci
Ankette yer alanlara bugüne dek bulunan en işe yarar icatlar da soruldu. Buna göre en işe yarar icat cep telefonu oldu. Katılımcıların yüzde 71’i en önemli icadın cep telefonu olduğunu söylerken, yüzde 5.2’si bebek bezi, yüzde 4.2’si çalar saat, yüzde 3.7’si televizyon kumandası yanıtını verdi. En önemli icatlar ise elektrik, internet ve tekerlek olarak belirlendi.

 

Milliyet, 26.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.