Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Kara parayla mücadelede şaşırtan rapor

Kara parayla mücadelede şaşırtan rapor

Uluslarası uzmanlar tarafından hazırlanan "Gölge Finans Endeksi", kayıt dışı sermaye akışında önde gelen ekonomilere işaret ediyor.

"Gölge Finans Endeksi", kendilerini "Vergi Adaleti Ağı" (Tax Justice Network) olarak adlandıran bir grup uzman tarafından hazırlandı. Organizasyona destek veren kurumlar arasında sendikalar, sivil toplum örgütleri ve kiliseler yer alıyor.

Londra'da düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklanan "Gölge Finans Endeksi“nde Almanya, önde gelen vergi cennetleri ve kara para aklama merkezleri arasında arasında anıldı. Yoğun sermaye akışı, yetersiz saydamlık ve organize suçla mücadeledeki boşluklar, Almanya'ya endekste ilk sıralarda yer verilmesine neden olan faktörler arasında gösteriliyor.

'En büyük 10 vergi venneti'

Söz konusu kıstaslar gözetilerek hazırlanan "en büyük 10 vergi cenneti" listesinde Almanya 8'inci sırada yer alıyor. Geleneksel vergi cennetleri Jersey, Marshall Adaları ve Bahamalar listede Almanya'nın gerisinde yer alıyor. Listede ilk üç sırayı İsviçre, Lüksemburg ve Hong Kong alırken, ABD 6'ncı, Japonya ise 10'uncu sırada yer alıyor. Gelişen mali piyasaları ile adını duyuran Singapur 5'inci, Lübnan ise 7'nci sırada yer alıyor.
Almanya'da her yıl aklanan paranın 50 milyar euroyu aştığı tahmin ediliyor. Bu miktarın ancak yüzde 0,5'lik kısmı saptanabiliyor. "Gölge Finans Endeksi“ni hazırlayan uzmanlar, Almanya'da yılda ortalama 29 ila 57 milyar euro kara para aklandığı tezini savunuyor. Almanya'da kara para aklayanlar arasında organize suç örgütlerinin yanı sıra yoksul ve gelişmekte olan ülkelerin liderlerinin bulunduğu belirtiliyor.
Alman mali sektöründe son yıllarda kara para aklama faaliyetleri daha yoğun bir takibata uğruyor. 2008 – 2012 yılları arasında şüpheli işlem bildirimi sayısı iki katı artışla 14 bine ulaştı.

Hangi 'açıkları' kullanıyorlar?

Raporu hazırlayanlar vergi düzenlemelerini de bu çerçevede yeniden ele almaya çağırdı. Yıl sonu bilançoların yayınlanmasına ilişkin istisnalar eleştirilirken, kayıt sistemlerinin olumsuzluklarına da dikkat çekildi. Raporu hazırlayan uzmanlar arasında yer alan Markus Meinzer, özel şirketlerin sahiplerinin çoğu zaman açıklanmadığına dikkat çekti. Meinzer, Almanya'da bir aracıyla gayrımenkul edinmenin kolaylığına dikkat çekti. Başka ülkelerdeki kayıt mecburiyetinin Almanya'da geçerli olmadığı kaydedildi. Vakıflar nezdinde de "ciddi oranda bir gizleme potansiyeli" bulunduğuna dikkat çekildi.
Faiz gelirlerinin vergilendirilmesi alanında yapılan son düzenlemeleri de eleştiren Markus Meinzer, "saydamlıkta geri adım atıldığını" söyledi. Meinzer, "Almanya'da gidilen yeni düzenlemelerin, başka ülke vatandaşlarının parasını Almanya'da bulunan bankalara yatırarak vergilendirmeden kaçınmasını sağladığını“ kaydetti. Markus Meinzer, "Almanya'nın izlediği agresif çifte vergilendirme politikasının yoksul ve gelişmekte olan ülkeleri ivedilikle ihtiyaç duyduğu gelirden ettiğini" savundu.

 

dw.de, 07.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.