Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Davutoğlu 'parti bilgilendirme' turuna başladı

Davutoğlu 'parti bilgilendirme' turuna başladı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Ermenistan açılımını partilere anlatıyor. Bu kapsamda bugün ilk ziyaretini Saadet Partisi'ne (SP) yaptı. Davutoğlu'nun daha sonraki durakları ise CHP ve DSP oldu.

CHP:

Bakan Davutoğlu, dış politika gündemine ilişkin siyasi partileri bilgilendirme turu çerçevesinde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı ziyaret etti.

Yaklaşık 1,5 saat süren görüşmenin ardından basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı görevine geldiğinde de ana muhalefet partisi lideri Baykal ile görüşme yaptıklarını hatırlatarak, "O zaman dış politika ile ilgili konularda bir araya gelme, bilgi paylaşma ve istişarelerde bulunma ihtiyacını dile getirmiştik. Bu çerçevede bugünkü görüşmede çok yapıcı, faydalı bir görüşme oldu" dedi.

Davutoğlu, Baykal ile özellikle gündemde olan dış politika konularını gözden geçirdiklerini ifade ederek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın muhalefeti bilgilendirme talimatını ana muhalefet lideri Baykal'a ilettiğini ve bu konuda, hükümetlerinin ve Başbakan Erdoğan'ın gösterdiği hassasiyeti görüşmede vurguladıklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Baykal ile görüşmesinde, gündemde olan gelişmelerle ilgili özellikle Kafkasya'daki gelişmeler ve Ermenistan ile yürümekte olan süreç, Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerindeki son durum, Kıbrıs, Ortadoğu, Irak ile Suriye arasındaki son gelişmeler, enerji politikaları, Nabucco, AB ve Rusya ile yürütülen enerji politikaları çalışmalarının da gündeme geldiğini ifade etti.

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüşmesinin ardından Baykal'ı ziyaret eden Davutoğlu, CHP Genel Merkezinden ayrılarak, Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Masum Türker'i ziyaret etmek amacıyla DSP Genel Merkezine geçti. Davutoğlu, yarın da Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Yaşar Topçu ve Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk'u ziyaret edecek.

CHP protokolden tatmin olmadı


Davutoğlu'nun CHP ile görüşmesinin ardından CHP lideri Deniz Baykal basın toplantısı yaptı. Baykal, "Görüşmede Kürt açılımı gündeme gelmedi. Bakana teşekkür ediyorum bize bilgi verdiği için. Kamuoyunun bildiği gibi tavrımız bu konularda nettir. Biz de bunu aktardık. Ama açıklamaları bizim yaklaşımızın haklı olduğunu gösterdi" dedi.

Baykal, hükümetin hazırladığı protokolün yetersiz olduğunu, protokolde "Ermenistan ile Türkiye ilişkilerini zehirleyen" 4 ana konudan sadece birinin yer aldığını belirtti.

CHP lideri, "Kafkasya'da biz 4 temel sorun var. Gerilim ve İstikrarsızlık manzarası var. Hukuki zemin belirsizliği var. Kafkasya'da hukuki bir belge var. Kars Antlaşması'dır. Ermenistan bunu tanımıyor. Bunun aşılması gerek. Kars Antlaşması ile hukuki zemin oluşturulmalıdır" dedi.

Kafkasya'daki işgale de değinen Baykal, "İşgalde tereddüt yoktur. İşgal gerçektir ve kabul edilemez" diye konuştu. Baykal bir diğer konunun da soykırım iddiaları olduğunu söyledi ve "Bunun çözülmesi gerek. Soykırım iddiaları husumet kampanyasıdır" dedi.

Protokolün sadece Ermenistan sınırını kapsadığını belirten Baykal, "Sınırın açılması bir ihtiyaçtır. Bu konulardan sadece 1'i, yani sınır kapsamlı ayrıntılı somut olarak takvime konulmuştur. Ama diğer 3 konu net değildir ve kararlı yaklaşımı yoktur hükümetin. Çok tatmin olmadık" dedi.

SP:
Davutoğlu, dış politika gündemine ilişkin siyasi partileri bilgilendirme turuna Saadet Partisi'nden başladı. Bu çerçevede Saadet Partisi'ni ziyaret eden Davutoğlu, burada partinin genel başkanı Numan Kurtulmuş ile görüştü.

Görüşmenin ardından açıklama yapan Davutoğlu, siyasi parti genel başkanlarını gündemdeki dış politika konularıyla ilgili doğrudan bilgilendirmenin önemli olduğuna işaret ederek, hem bu bilgiyi iletmek hem de genel başkanların görüşlerinden istifade etmenin her zaman büyük bir imkan sağladığını kaydetti.

Muhalefetin demokrasinin en önemli gerçeği olduğunu belirten Davutoğlu, siyasi partilerin de demokrasinin ana omurgasını oluşturduğunu söyledi. Muhalefetin farklı görüş benimsemesinden doğal bir durum olmadığını ifade eden Davutoğlu, ancak bunun belli bir bilgi temelinde ve o temel üzerinde inşa edilmesinin, iktidar-muhalefet ilişkisini sağlam zemine oturtacağını söyledi.

Kurtulmuş ile yapıcı ve güzel bir görüşme yaptıklarını söyleyen Davutoğlu, bu imkanı sağladığı için genel başkana teşekkür etti. Türk dış politikasının çok geniş yayılım alanı olduğunu belirten Davutoğlu, birçok bölge ve alanda dış politikasının ne kadar etkin sürdürüldüğünün herkesin malumu olduğunu kaydetti.

Görüşmede gündemde özel önem taşıyan konuları ele aldıklarını söyleyen Davutoğlu, bunları Kafkaslar'daki gelişmeler, Türkiye-Ermenistan, Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinde gelinen son durum, Irak-Suriye arasındaki son gerginlik, Türkiye'nin çabaları, Orta Doğu barış süreci, İran ve Batı ilişkileriyle, Kıbrıs olarak sıraladı.

Davutoğlu ayrıca, Kurtulmuş'un gündeme getirdiği diğer konuları da görüştüklerini, ancak bütün konuları bitirmenin mümkün olmadığını, bu nedenle en kısa zamanda ele alınamayan konuları görüşmek üzere tekrar bir araya gelmek için mutabakata vardıklarını sözlerine ekledi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş da, "Dağlık Karabağ ve işgal edilmiş topraklardan Ermenistan çekilmedikçe, Türkiye'nin Ermenistan sınır kapısını açması asla doğru değildir" dedi.

Kurtulmuş, "Türkiye, Ermenistan açılımı konusunda doğru adımlar atamazsa, Türkiye'nin sadece Azerbaycan ile olan ilişkilerinde sıkıntılar çıkmaz; Türkiye'nin Kafkaslarda oluşturmaya çalıştığı yeni stratejiler çöker. Türkiye sadece Kafkaslarda değil, buradan başlayarak bütün Türk Cumhuriyetlerinde güvenilir intibanı zedeler, güvenilmez ülke konumuna düşer" diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kurtulmuş, "Dışişleri Bakanı Davutoğlu, görüşmede dile getirdiğiniz sakıncalara ne karşılık verdi?" sorusuna, "Sayın Bakan'ın bunları ciddi bir şekilde dinlediğini biliyorum" karşılığını verdi. Kurtulmuş, "Sayın Bakan Ermenistan ile Dağlık Karabağ arasında nasıl bir ilişki kurdu?" sorusu üzerine, görüşmenin içeriğini anlatmanın uygun olmayacağını ifade etti.

DSP:

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dış politika gündemine ilişkin siyasi partileri bilgilendirme turunun ilk gününü DSP'yi ziyaret ederek tamamladı.

Davutoğlu, DSP Genel Başkanı Masum Türker ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Kafkasya'daki gelişmeler ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi başta olmak üzere Türk dış politikasını ilgilendiren konuları ele aldıklarını belirterek, "Çok istifade ettiğim bir toplantı oldu" dedi.

Yarın da BBP ve DP'yi ziyaret edeceğini söyleyen Davutoğlu, şunları kaydetti: "Bunlar, hükümetimizin ve başbakanımızın dış politikayla ilgili olarak toplumumuzun her kesiminin bilgilendirilmesi anlayışının bir sonucu olarak yaptığımız temaslardır. Muhalefetimizin en doğru bilgileri alması, onların değerlendirme yapabilmeleri için uygun bir zemin sağlar. Biz bu konuda her zaman açık ve her türlü tartışmayı, görüşmeyi zemin teşkil edecek şekilde bir tutum benimsedik. Bundan sonra da böyle olmaya devam edecek."

"Ermenistan açılımına muhalefetten destek var mı" şeklindeki soru üzerine Davutoğlu, "Benim muhalefet adına konuşmam doğru değil. Benim vazifem, hükümetimiz adına Türk dış politikasının yürütülmesi dışında, muhalefetimizi, aldığımız Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde bilgilendirmek. Yoksa muhalefetimizin görüşlerini benim burada söylemem doğru olmaz" dedi.

Davutoğlu, bugün yaptığı görüşmelerde, sürecin arka planıyla ilgili çok kapsamlı bilgi alışverişi olduğunu ifade etti.

Muhalefetin farklı görüşe sahip olmasının doğal olduğunu yineleyen Davutoğlu, ancak muhalefetin sağlam bilgilere sahip olduktan sonra muhalefet etmesinin, bu bilgileri değerlendirerek görüşmesinin önem taşıdığını kaydetti.

Bu çerçevede sağlam bilgileri doğrudan iletmeyi hedeflediklerini söyleyen Davutoğlu, bu konuların her zaman TBMM'ye gelecek konular oldukları için önceden bilgilendirmenin yapılmasının Türk dış politikası geleneği açısından yeni olduğuna işaret etti. "Bilgilendirmenin daha önce yapılması gerektiğine" yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, siyasi partilerin genel başkanlarının mayıs ayında temel konularla ilgili bilgilendirildiğini kaydetti.

Davutoğlu, "O zaman da bilgilendirme yapmıştık ancak bugün daha detaylı bilgilendirme imkanı oldu. Çünkü bu zaman içinde Kafkasya'da normalleşme süreciyle ilgili birçok gelişme yaşandı" dedi.

Ermenistan'ın da kendi içinde benzer bilgilendirmede bulunacağı yönündeki haberler üzerine Davutoğlu, toplumların normalleşme sürecine dahil edilmesinin önemine değinerek, "Bizim Kafkasya'nın bütününe yayılan kapsamlı normalleşmeyi gerçekleştirme hedefimiz, en önemli hedeftir. Ümit ederiz ki bu süreç, Kafkasları artık gerilimlerin yaşandığı, sınırın kapalı olduğu bir bölge olma karakterinden çıkarır ve bölgemizi barış, istikrar ve güvenlik havzası haline dönüştürür" diye konuştu.

Davutoğlu, Ermenistan'da yapılacak bilgilendirmelerin de bu çerçevede yapılacağı ümidi taşıdığını kaydetti.

'Ermenistan açılımı' süreci

Ermenistan ile varılan mutabakat çerçevesinde iç siyasi istişare süreci 1 Eylül'de başladı. Davutoğlu bugüne kadar sadece Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin ile görüştü.

Davutoğlu'nun bugünkü son görüşmesi 15:30'da DSP Genel Başkanı Masum Türker ile.

Ahmet Davutoğlu, yarın da BBP ve DP'ye Ermenistan ile varılan mutabakatı anlatacak.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, DTP'den de randevu talep etmiş, DTP de talebe olumlu yanıt vermişti. Ancak programlar uymadığı için görüşme henüz gerçekleşemedi.

cnnturk.com, 15.09.09

Davutoğlu ‘diyalog’ için bugün CHP’de  

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan ilişkilerine yönelik partileri bilgilendirme görüşmelerine bugün başlayacak. İlk olarak DSP lideri Masum Türker ile saat 11.00’de DSP Genel Merkezi’nde görüşecek olan Davutoğlu, ardından saat 14.00’te CHP Genel Merkezi’ne giderek CHP lideri Deniz Baykal’la bir araya gelecek.

Star, 15.09.09

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.