Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Başkent protokolüne AB standardı geliyor

Başkent protokolüne AB standardı geliyor

Dışişleri Bakanlığı AB üyesi ülkelerdeki temsilciliklerden uygulanan Devlet Protokolü'nü sordu.

AB'den gelen bilgiler çerçevesinde değiştirilecek protokol listesi Köşk'ün onayına sunulacak
Dışişleri Bakanlığı, 1980 darbesinin izlerini taşıyan 'Başkent Protokolü Öndegelim Listesi' için AB standardı getirmeye hazırlanıyor.

Dışişleri, AB üyesi ülkelerdeki protokol düzenini sordu, gelen yanıtlarda askerlerin protokoldeki yerinin çok daha arkalarda olduğu ortaya çıktı. Bakanlığın Protokol Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz günlerde AB üyesi ülkelerdeki Türk Büyükelçiliklerine gönderilen telgrafta, görev yaptıkları ülkenin protokol düzeni hakkında detaylı bilgi istendi.

Dışişleri bakanının protokoldeki yerinin de belirtilmesi talep edilen telgrafa gelen yanıtlarda Genelkurmay başkanının yerinin Bakanlar Kurulu üyelerinden sonra geldiği ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı olduğu AB ülkelerinde, kuvvet komutanlarının yerinin de yasama- yürütme-yargı erkinden sonra geldiği belirtildi.

Dışişleri Bakanı'nın protokoldeki yerinin de birçok ülkeye göre değiştiği ortaya çıktı. Bazı ülkelerde dışişleri bakanı, başbakan ve başbakan yardımcılarından sonra gelirken, bazı AB üyesi ülkelerde tıpkı Türkiye'de olduğu gibi devlet bakanlarının önde geldiği Ankara'ya iletildi.

GÜL'E SUNULACAK
82 makamı kapsayan Devlet Protokolünden sorumlu olan Dışişleri, şimdi AB'den gelen bu görüşleri değerlendirecek ve Türkiye için yeni bir protokol listesi hazırlayacak. Protokol düzenlemesi cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Protokol listesi, önde gelenlerin makam araçları numarasını, resmi gün ve bayramlarda duracakları ve oturacakları yeri de belirliyor. 1980 darbesinin ardından oluşturulan, 1998'de Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanlığı döneminde yeniden düzenlenen liste son olarak geçtiğimiz yıl değişikliğe uğramıştı. Son değişiklikle TBMM Genel Sekreteri ve Sekreter Yardımcılarının yerleri değiştirilirken bu sıralama yargı mensuplarının da bir geri protokole düşmesine neden olmuştu.

Protokolün ilk 15 sırası

1- TBMM Başkanı
2- Başbakan
3- Genelkurmay Başkanı
4- Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı
5- Eski Cumhurbaşkanları
6- Anayasa Mahkemesi Başkanı
7- Yargıtay Birinci Başkanı
8- Danıştay Başkanı
9- Bakanlar Kurulu Üyeleri
10- Kuvvet Komutanları
11- Orgeneraller ve Oramiraller
12- YÖK Başkanı
13- TBMM Başkan Vekilleri
14- TBMM'de grubu bulunan siyasi parti liderleri
15- TBMM İdare Amirleri

Star, 14.09.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.